21η Απριλίου 1967: 52 χρόνια από το πραξικόπημα

Πέρασαν 52 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967, όταν συστάθηκε στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο.

Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Το μήνυμα του ΠτΔ

«Η αποφράδα για τη Δημοκρατία μας ημέρα του εγκληματικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και η εφτάχρονη τραγωδία της δικτατορίας που ακολούθησε, η οποία με την αδίστακτη εγκληματική δράση της έπληξε ακόμη και τον Εθνικό μας Κορμό, πρέπει να μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μας μνήμη και να μας διδάσκουν.

Εμείς, οι Έλληνες, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών αυτού του ζοφερού παρελθόντος, έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία τόσο στη χώρα μας όσο και στη Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, υψώνοντας με την ξεκάθαρη ετυμηγορία μας τείχος αδιαπραγμάτευτης αντίστασης εναντίον όλων εκείνων, οι οποίοι επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τους δημοκρατικούς θεσμούς εν γένει καθώς και αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η συμπλήρωση 52 χρόνων από τη μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, αποτελεί ευκαιρία για να διδαχτούμε και να τιμήσουμε την προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, όλων όσοι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, υπέστησαν βασανιστήρια, συνέβαλλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στους μεγάλους αγώνες του λαού κατά τη διάρκεια της 7ετούς δικτατορίας, χαιρετίζει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των αγωνιστών, την προσφορά των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ιδρύθηκε το 1968, μεσούσης της δικτατορίας. Η επιβολή της δικτατορίας, το 1967, δεν ξεπήδησε από το κενό, γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο».

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

«52 χρόνια μετά από τη σκοτεινή νύχτα της 21ης Απριλίου 1967, που άφησε στο σκοτάδι τον ελληνικό λαό για 7 ολόκληρα χρόνια θυμόμαστε, τιμούμε, αγωνιζόμαστε. 52 χρόνια μετά δεν ξεχνούμε τα δεινά που επισώρευσε το δικτατορικό καθεστώς, το πλήγμα στην Δημοκρατία, την τραγωδία της Κύπρου.

Οι αγώνες των Ελλήνων για Δημοκρατία και ελευθερία παραμένουν καταλυτικά επίκαιροι. Τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας που δεν φοβήθηκαν, δεν δίστασαν, υπερασπίστηκαν ιδέες και ιδανικά. Η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος αναδεικνύει την μόνιμη ανάγκη να θωρακίζουμε, να προστατεύουμε και να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.

Μας προτρέπει σε μια περίοδο που η ακροδεξιά και οι νοσταλγοί του ναζισμού σηκώνουν κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να έχουμε σταθερό το ενωτικό μέτωπο απέναντι σε όσους επιχειρούν προκλητικά να αναβιώσουν εθνικιστικές, νεοναζιστικές και αντιδημοκρατικές ιδέες».

Η ανακοίνωση της ΛΑΕ

«Συμπληρώνονται φέτος 52 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του αμερικανικού παράγοντα με την εγχώρια αντίδραση. 52 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα που επισφράγισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εκτροπή και το μετεμφυλιακό παρακράτος που γνώρισε η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Τιμά όλους εκείνους τους αγωνιστές (κομμουνιστές, αριστερούς και πραγματικούς δημοκράτες) που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν σθεναρά ενάντια στη βίαιη κατάλυση -χωρίς προσχήματα- της Δημοκρατίας και την επταετή χούντα των συνταγματαρχών, δοκιμάζοντας τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης και εισπράττοντας τη μήνιν των φασιστών με εξορίες, φυλακίσεις, βασανισμούς και δολοφονίες».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ντίλμα Ρούσεφ: Η πλούσια που έγινε αντάρτισσα- Βασανίστηκε επί δικτατορίας και καθαιρέθηκε- Η περιουσία 1 εκατομμυρίου

Βίντεο με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς τη νύχτα του πραξικοπήματος

Σχετικά άρθρα