Ένα αρνητικό συμβάν με “έριξε” ψυχολογικά και τα βλέπω όλα… μαύρα. Πώς θα συνέλθω;

Είμαι 19 χρονών και σπουδάζω μακριά από την πόλη μου. Τους τελευταίους δύο μήνες έγινε ένα συμβάν με τη σχέση μου που με επηρέασε αρκετά… Γενικά ως χαρακτήρας δεν ανοιγόμουν τόσο εύκολα αλλά με είχε βοηθήσει αρκετά σε αυτό το κομμάτι… Μετά από αυτό το γεγονός, έχω πέσει αρκετά ψυχολογικά με αποτέλεσμα να σκέφτομαι αρνητικά για τα πάντα και πόσο μάλλον όχι λογικά..

Δηλαδή ενώ τη μια στιγμή είμαι καλά, φέρνω στο μυαλό μου πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν και να τα φαντάζομαι αλλά εξακολουθούν να με επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό…

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάω μια γνώμη σας. Τι μπορώ να κάνω για να μην σκέφτομαι έτσι; Και παράλληλα να σταματήσω να αγχώνομαι για τα πάντα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Είναι αλήθεια πως ένα αρνητικό συμβάν στη ζωή μας, όπως στην περίπτωση σου το πρόβλημα που προέκυψε στην σχέση σου, φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα που μέχρι τότε τα είχαμε καλά κρυμμένα κάτω από χαλί.

monaksia thlipsi efivi popart

Δεν γνωρίζω πιο ακριβώς είναι το συμβάν που προέκυψε στη σχέση για να μπορέσω να κάνω τις συνδέσεις αλλά γενικότερα θα μπορούσα να παρατηρήσω κάποια πράγματα.

Είναι καταρχήν πολύ θετικό το ότι αναγνωρίζεις ότι σκέφτεσαι αρνητικά και πόσω μάλλον όχι λογικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τάση να κάνουμε αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν το συναίσθημα και τις συμπεριφορές μας κατά συνέπεια. Το κλειδί είναι να εντοπίσουμε για πιο λόγο κάνουμε αυτές τις σκέψεις και να κάνουμε τις κατάλληλες συνδέσεις και επανανοηματοδοτήσεις ώστε η σκέψη μας να γίνει πιο λειτουργική και ρεαλιστική.

Αναφέρεις στο ερώτημα σου ότι γενικά δεν ανοίγεσαι εύκολα και ότι αγχώνεσαι για τα πάντα. Με αφορμή λοιπόν το συμβάν με τη σχέση σου ίσως το να ξεκινήσεις συνεργασία με κάποιον ειδικό να σε βοηθήσει να θέσεις στόχους συγκεκριμένους ως προς αυτά τα πεδία. Το συμβάν με τη σχέση σου είναι μόνο η αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια και πάλι αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

Ίσως είναι και μια καλή ευκαιρία αυτό το συμβάν για να λύσεις το πρόβλημα στη ρίζα του…

 

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία: Αισθάνομαι άτυχη και άσχημη. Πώς να νιώσω καλύτερα;

Με χώρισε γιατί έχει κατάθλιψη – Υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσω;

Πέφτω σε βαριά κατάθλιψη και μισώ το σώμα μου: Τι να κάνω;

 

 

Σχετικά άρθρα