Μπορεί η δουλειά να διαλύσει τη σχέση σου; 3 συνήθειες που οδηγούν στον χωρισμό

Γνωρίζετε κάποιον που να εργάζεται πολύ και να μην έχει προβλήματα στις καθημερινές του σχέσεις; Είναι σύνηθες να επιστρέφει κανείς σπίτι ψυχικά και σωματικά εξασθενημένος. Και είναι αδύνατον να βρεθεί η απαιτούμενη ενέργεια για να συμμετέχει σε μια υγιή, ερωτική σχέση.

Πέρα, όμως, από το γεγονός ότι είναι δύσκολο και εξουθενωτικό, και για τον ίδιο, να ξοδεύει πολύ από τον χρόνο του στη δουλειά, μια καλή απορία είναι και το τι κάνει το ταίρι. Είναι ικανό να του «πάρει» το μυαλό για να ξεχαστεί από τις σκοτούρες της δουλειάς; Και πώς αξιοποιεί τον χρόνο του όταν ο/η σύντροφος είναι απορροφημένος/η στην εργασία;

Να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό αν είσαι στη θέση να εξετάσεις ένα φάσμα επιλογών και να μην έχεις προσπαθήσει ήδη πάρα πολύ! Γιατί πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα ανυπόφορο. Έχει να κάνει με το αίσθημα ότι ο ένας από τους δύο συμμετέχοντες στη σχέση αγνοεί τον άλλο, βάζοντας πολύ ψηλά την επαγγελματική του πορεία. Ποιες είναι, λοιπόν, εκείνες οι μικρές συνήθειες, σύμφωνα με το psychologytoday.com, που φέρνουν τον χωρισμό;

Κάνεις διαρκώς παράπονα

Πρόκειται για μια συνήθεια που δύσκολα… πεθαίνει! Αυτό είναι και το πιο εύκολο σημάδι να αναγνωρίσεις εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Σε «πιάνεις» να του λες το ίδιο ξανά και ξανά και ξανά. Ίσως με άλλες λέξεις ή για διαφορετική αιτία, αλλά το νόημα είναι το ίδιο. Παραπονιέσαι ότι δεν σου δίνει αρκετό χρόνο και ότι νιώθεις μια πίεση ξέροντας πως οτιδήποτε κι αν κάνετε, γίνεται με γνώμονα το ωράριό του.

Τα νεύρα, βέβαια, πολλαπλασιάζονται όταν φέρνει και δουλειά στο σπίτι. «Δε φτάνει που λείπει τόσες ώρες και είμαι μόνη μου αλλά τώρα στέλνει και συνέχεια email όταν είμαστε ξαπλωμένοι!», φαίνεται να είχε δηλώσει μια εκ των συμμετεχόντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2017 που αφορούσε στις σχέσεις και στα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Και το να θέλει κανείς προσοχή και φροντίδα είναι λογικό και απαραίτητο, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ήταν πάντα σε σχέση εξάρτησης με αυτό τον τομέα ή προέκυψε μετά από κάποιο χρονικό πλαίσιο, όπως είναι μια οικονομική αύξηση; Ή έγινε κάτι στη ζωή του, όπως είναι η απώλεια ενός σημαντικού άλλου, με αποτέλεσμα να βρει παρηγοριά στην εργασία του;

Δεν κουβεντιάζεις και δεν ακούς

Αυτό συνδέεται πολύ με τα παράπονα και την γκρίνια. Γιατί πολύ συχνά- και συνήθως μετά από χρόνια δεσμού- «καταπίνεις» καταστάσεις για να μην εκφράσεις την αρνητικότητά σου από την αρχή. Αλλά ξέρεις πως σε πειράζει. Ώσπου έρχεται η στιγμή που κάνεις τη μεγάλη «έκρηξη» και δεν αντέχεις πλέον ως… θύμα αλλά γίνεσαι θύτης. Για αυτό καλό είναι να συζητάς με το ταίρι σου, αν και το ερώτημα ανακύπτει πολύ γρήγορα.

Πότε να μιλήσω μαζί του όταν είναι απασχολημένος και καταλήγουμε να έχουμε διαφορετικά ωράρια; Ακόμα κι αυτό είναι κάτι που οφείλεις να αναλογιστείς. Αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε τη «χρυσή» τομή ή μήπως μένετε από συνήθεια σε αυτό που έχετε; Καλό είναι να εξωτερικεύσεις την όποια σου σκέψη με ήπιο τρόπο, ζητώντας να μιλήσετε και κυρίως να ακούσεις και τη θέση του συνομιλητή, δίχως να τον… βομβαρδίσεις με παράπονα και παρατηρήσεις.

Περνάς στα αντίποινα

Μπορεί να έχεις προσπαθήσει να του μιλήσεις, μπορεί και όχι. Αλλά τα νεύρα και ο θυμός ξέρεις πως έχουν «φωλιάσει» μέσα σου και συχνά θες, ακόμα κι ασυνείδητα, να κάνεις τον σύντροφο να νιώσει ακριβώς όπως ένιωθες κι εσύ τόσο καιρό. Υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει καταλάβει ότι είχε δεθεί με τη δουλειά του και τώρα που είναι σε θέση να είναι στη σχέση σας, εσύ να θες να τον τιμωρήσεις.

Για αυτό καταλήγεις να απουσιάζεις κι εσύ πολλές ώρες από το σπίτι ή δεν τον φροντίζεις όπως παλιά. Αλλά τι σημαίνει αυτό για σένα; Γιατί να φέρεις σε αυτή τη δύσκολη θέση τον άλλο; Εκτός αν κάτω από αυτή την πράξη, λανθάνει κάποιος άλλος μηχανισμός άμυνας και οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα μεταξύ σας.

Πώς το αντιμετωπίζεις;

Το ότι είναι κουρασμένος σίγουρα δεν είναι δικαιολογία και δεν τον αθωώνει από όσα έκανε, ηθελημένα και μη. Ωστόσο, επειδή ο ένας έχει επιλέξει τον άλλο στη ζωή του, οφείλετε να είστε ξεκάθαροι και μεταξύ σας και με τους εαυτούς σας. Τα παράπονα δεν έχουν θέση γιατί κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα χειρότερη και ανυπόφορη.

Είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε μαζί. Κι αν τυχόν μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμά σου και να συμβαδίζει με του συντρόφου είναι το ιδανικό. Φτάνει, ωστόσο, οι όποιες υποχωρήσεις να μην γίνονται διαρκώς και συστηματικά από τη μια μεριά μονάχα. Στόχος είναι να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Εξάλλου, πολλές καταστάσεις στη ζωή μας είναι απλώς μια φάση που περνά. Και ποτέ μην ξεχνάς πώς να αξιοποιείς τον χρόνο σου. Γιατί το να έχεις σχέση, δεν σημαίνει πως αυτόματα όλα θα τα κάνετε μαζί. Δε χρειάζεσαι το αγόρι σου ή το κορίτσι σου για να διασκεδάσεις, αφού μπορείς και μόνος σου.

sxesi provlima-1

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μια σχέση για… τέσσερις: Πώς να την κερδίσω όταν ακούει μόνο τους γονείς της;

Ο σύντροφός μου με απάτησε αλλά πού θα βρω κάποιον να με αγαπάει τόσο;

Αγάπη: Πώς η καλή επικοινωνία δίνει διάρκεια σε μια σχέση

Σχετικά άρθρα