Βολοντίμιρ Ζελένσκι: ο νέος «Μεσσίας» ή η μαριονέτα του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι

O Ουκρανός κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε με ένα σαρωτικό 73% τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας, αν και η σχέση του με την πολιτική έως τώρα περιοριζόταν στον ρόλο ενός αρχηγού κράτους που έπαιζε σε μία δημοφιλή τηλεοπτική σειρά. Ο Ζελένσκι, παρότι υποσχέθηκε να «τσακίσει» το status quo και να πατάξει τη διαφθορά, κατηγορείται από το στρατόπεδο του Ποροσένκο ότι είναι μαριονέτα του ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένου εχθρού του απερχόμενου προέδρου. Σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, λόγω των πολιτικών αλλά και οικονομικών εξελίξεων, ο Ζελένσκι υπόσχεται ότι θα αλλάξει ριζικά  κάποια πράγματα, που ο ουκρανικός λαός έχει ανάγκη.

https://www.instagram.com/p/Br-KVv9FnWS/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο «αστείος» άνθρωπος

Ο Βολοντιμίρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι είναι Ουκρανός  κωμικός, σεναριογράφος, ηθοποιός και διευθυντής της εταιρείας παραγωγών Κβαρτάλ 95.  Ο Ζελένσκι έπαιξε τον ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά του 2015 “Υπηρέτης του Λαού”. Μάλιστα το πολιτικό του κόμμα Υπηρέτης του Λαού πήρε το όνομα την από την ομώνυμη σειρά. Είναι αρκετά δραστήριος στα social media, με πολλές φωτογραφίες από τις δουλειές του ως κωμικός, όσο και από το γυμναστήριο που από όσο φαίνεται επισκέπτεται συχνά.

https://www.instagram.com/p/Brml_Frl3J6/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο Ζελένσκι γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 στο Κριβί Ριχ, στην Ουκρανική ΣΣΔ (σημερινή Ουκρανία) από Εβραίους γονείς. Ο πατέρας του Ολεξάντρ Ζελένσκι είναι καθηγητής , ενώ η μητέρα του Ρίμμα Ζελένσκα δούλευε ως μηχανικός. Προτού ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο, έζησε για τέσσερα χρόνια στη Μογγολία, ‘όπου δούλευε ο πατέρας του. Ο Ζελένσκι σπούδασε Νομικά στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου Κιέβου στο Κρίβι Ριχ, αλλά δεν έχει δουλέψει επαγγελματικά στο νομικό πεδίο.

https://www.instagram.com/p/Bk8T4g_n9s2/?utm_source=ig_web_copy_link

Καριέρα στην ψυχαγωγία

Σε ηλικία 17 ετών, εντάχθηκε στο τοπική ομάδα του ΚΒΝ (διαγωνισμός κωμωδίας) και σύντομα κλήθηκε να συμμετάσχει στην τοπική ουκρανική ομάδα “Ζαπορίζια-Κρίβι Ριχ-Τράνσιτ”. Την ίδια χρονιά, δημιούργησε την ομάδα Κβαρτάλ 95 και έγινε επικεφαλής της Από το 1998 έως το 2003, το Κβαρτάλ 95 ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες των πρωταθλημάτων του ΚΒΝ και το ουκρανικό πρωτάθλημα του ΚΒΝ. Έτσι πέρασε πολύ χρόνο στη Μόσχα.  Το 2003, η Κβαρτάλ 95 άρχισε να παράγει εκπομπές για το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1, και το 2005 “μετακόμισε” στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Inter.

https://www.instagram.com/p/Btnk5GDocPK/?utm_source=ig_web_copy_link

Αφού ο Ζελένσκι συμμετείχε στην ουκρανική εκδοχή του Dancing with the Stars το 2006, έγινε διασημότητα στην Ουκρανία.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Ζελένσκι τάχθηκε κατά της παρέμβασης του Ουκρανικού Υπουργείου Πολιτισμού για την απαγόρευση των Ρώσων καλλιτεχνών από την Ουκρανία. Από το 2015, η Ουκρανία έχει απαγορεύσει τους ρώσους καλλιτέχνες και άλλα έργα πολιτισμού από τη Ρωσία . Το 2018, η ρομαντική κωμωδία Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2 με πρωταγωνιστή τον Ζελένσκι απαγορεύτηκε στην Ουκρανία.

 Υπηρέτης του Λαού

Το 2015, ο Ζελένσκι έγινε ο σταρ της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Υπηρέτης του Λαού, στην οποία παίζει το ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας. Στη σειρά, ο Ζελένσκι είναι καθηγητής ιστορίας που κερδίζει τις προεδρικές εκλογές μετά από δημοφιλές βίντεο στο οποίο κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τη διαφθορά στην Ουκρανία.

https://www.instagram.com/p/BwjGbIGn1tX/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Κβαρτάλ 95 παρήγαγε την τελευταία ταινία από τη ρωσική θυγατρική της το 2012 και το 2014 τα γραφεία της στη Μόσχα έκλεισαν. Τον Ιανουάριο του 2019, είπε ότι εξακολουθεί να μοιράζεται εμπορικά συμφέροντα με τις ρωσικές εταιρείες, αλλά μόνο ως συνιδιοκτήτης της “Green Family LTD” με έδρα την Κύπρο, η οποία κατέχει την ρωσική εταιρεία παραγωγής ταινιών Grin Films. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην επιτυχημένη αίτηση της εταιρείας για μια επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας.

https://www.instagram.com/p/BuBTyYEFp3Z/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο πολιτικός

Έξι μήνες πριν ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές το 2019, συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο Ζελένσκι ήταν ήδη ένας από τους πρωτοπόρους σε δημοσκοπήσεις.

Στο Μαρτίου 2019, σε συνέντευξη για το Der Spiegel, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε “να φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία” και “θα ήθελα πραγματικά να αλλάξω τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο”. Το πολιτικό του κόμμα Υπηρέτης του Λαού δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2018, από ανθρώπους της τηλεοπτικής εταιρίας παραγωγής Κβαρτάλ 95, η οποία δημιούργησε επίσης στην τηλεοπτική σειρά με το ίδιο όνομα.

https://www.instagram.com/p/BvTekrMFs59/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Τι οικονομικοπολιτικό τοπίο στην Ουκρανία

Αρχικά, για να καταλάβει κανείς τόσο τις πολιτικές θέσεις του Ζελένσκι όσο και τις κατηγορίες περί «φερέφωνου» καλό είναι να αναφερθούν περιληπτικά κάποια πράγματα όσον αφορά τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, αλλά και τι αντίκτυπο είχαν στην οικονομία της χώρας!

Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη και πάλι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 η οικονομία σημείωσε πρόοδο. Με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 όμως, η Ουκρανία υπέστη πλήγμα και η οικονομία της βυθίστηκε.

 

Ουκρανία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν

To 2014 η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διακόψει τη διαδικασία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε αιτία μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οι οποίες έμειναν γνωστές ως Euromaidan. Ακολούθησε ο Πόλεμος στο Ντονμπάς, Από τις αρχές Μαρτίου του 2014, διαδηλώσεις των φιλορωσικών και αντικυβερνητικών ομάδων πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, που συνήθως ονομάζεται «Ντονμπάς», στον απόηχο της ουκρανικής επανάστασης του 2014. Αυτές οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης και τη διαφυγή του προέδρου.

Τα επόμενα χρόνια οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας επιδεινώθηκαν.Την εξουσία ανέλαβε προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας, αποτελούμενη από τα κεντροδεξιά κόμματα Μπατίβσκινα και УДАР, το ακροδεξιό Σβόμποντα, καθώς και διάφορους φιλοευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς συνασπισμούς και ανεξάρτητους βουλευτές.

Την 1η Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβε την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στη χερσόνησο της Κριμαίας. Τις επόμενες ημέρες στρατιώτες του Ρωσικού στρατού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Κριμαίας , ενώ η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου κήρυξε γενική επιστράτευση, χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές ενέργειες ως «κήρυξη πολέμου». Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας προκήρυξε δημοψήφισμα για τις 16 Μαρτίου 2014 για την αυτονομία της περιοχής ή την ένωσή της με τη Ρωσία . Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ της ένωσης της περιοχής με την Ρωσία, κάτι που επικυρώθηκε αργότερα επίσημα.

Το Μάιο του 2014 εξελέγη νέος πρόεδρος ο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον επόμενο μήνα.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το πολιτικό του προφίλ

Ο Ζελένσκι υποστήριξε το κίνημα του Euromaidan. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, ο νέος πρόεδρος είπε ότι θα ήθελε η Ουκρανία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά θέλει οι Ουκρανοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν σχετικά με την ουκρανική ένταξη (στους δύο αυτούς οργανισμούς) σε δημοψηφίσματα. Την ίδια στιγμή, πίστευε ότι ο λαός της Ουκρανίας είχε ήδη επιλέξει “ευρωενσωμάτωση”. Στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο Ζελένσκι  στο πρόγραμμα του δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ορίσει στόχο να βάλει υποψηφιότητα για μέλος του ΝΑΤΟ το 2024.

Επίσης σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2018, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ως Πρόεδρος θα προσπαθήσει να σταματήσει το συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ντονμπάς μέσω διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.Όσον αφορά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, ο Ζελένσκι είπε, μιλώντας ρεαλιστικά, ότι θα είναι δυνατό να επιστραφεί η Κριμαία υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο μετά από αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία.

Το πρόγραμμα αναφέρει επίσης ότι ο Ζελένσκι “θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει” ότι η Ουκρανία μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024. Δύο μέρες πριν από το δεύτερο γύρο ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ήθελε να χτίσει “μια ισχυρή, ελεύθερη Ουκρανία, η οποία δεν είναι η μικρότερη αδελφή της Ρωσίας, η οποία δεν είναι διεφθαρμένος εταίρος της Ευρώπης, αλλά η ανεξάρτητη Ουκρανία.”Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ως Πρόεδρος θα αναπτύξει την οικονομία της και θα προσελκύσει επενδύσεις στην Ουκρανία μέσω της “επανεκκίνησης του δικαστικού συστήματος” και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την πολιτεία.

https://www.instagram.com/p/BvUNDnOFWKL/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

Η «συγκυριακή νίκη» και οι σχέσεις με τον Ουκρανό ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι

Για πολλούς η νίκη του Ζελένσκι  είναι μια συγκυριακή νίκη που ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης του λαού να ακούσει αυτά που θέλει να ακούσει και ενός ανθρώπου που ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να πει,σαν μια καλή μαριονέτα όπως φημολογείται.

Αρχικά ο απερχόμενος πρόεδρος κυβέρνησε τη χώρα των περίπου 42 εκατομμυρίων πολιτών την πιο δύσκολη περίοδο της μετασοβιετικής ιστορίας της, με τον στρατό να έχει παγιδευτεί στην κινούμενη άμμο του πολέμου με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ποροσένκο κατηγορεί για την αιματοχυσία τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν· βάσισε όλη την εκστρατεία του στο μήνυμα πως είναι ο μόνος που μπορεί να του «αντισταθεί».

Sovastock / Shutterstock.com

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ορκισμένος εχθρός του απερχόμενου προέδρου, λέγεται ότι κρύβεται πίσω από αυτήν την «καλοστημένη» πολιτική εκστρατεία.

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, είναι Ουκρανός ολιγάρχης με ισχυρή επιρροή που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. Πρώην φίλος της Γιούλια  Τιμοσένκο,  ήρθε σε σύγκρουση μαζί της  όταν, ως πρωθυπουργός, κήρυξε άγονο  ένα διαγωνισμό αποκρατικοποίησης εργοστασίου, τον οποίο είχε κερδίσει.  Τότε αυτός φέρεται να στήριξε τον Γιανουκόβιτς, απόφαση η οποία αποδείχθηκε δίκοπο μαχαίρι.  Είναι ιδιοκτήτης της  τράπεζας Privat Bank, η οποία έχει το  25%  των ουκρανικών καταθέσεων και μέσω αυτής γίνονται οι πληρωμές μισθών και συντάξεων πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Για τους αναλυτές, το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος είναι και ηθοποιός αλλά και εμπορικά επιτυχημένος επιχειρηματίας του θεάματος παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην νίκη του! Επιπλέον ο θρίαμβος αυτός οφείλεται κυρίως στο ότι προσέλκυσε  την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του πολιτικού κατεστημένου, έπειτα από χρόνια πολέμου και σκανδάλων διαφθοράς στην Ουκρανία.

«Είμαι ένας απλός άνθρωπος, ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να τσακίσει το σύστημα», επέμεινε ο Ζελένσκι ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα «τσακίσει το σύστημα» και θα πατάξει τη διαφθορά.

https://www.instagram.com/p/BwKTXfPluIw/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκλογές σήμερα στην Ουκρανία με… πρωταγωνιστή έναν κωμικό!

 

 

Σχετικά άρθρα