«Φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου λόγω του κορωνοϊού… Τι να κάνω;»

Με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών με τον κορωνοϊό, φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά μου στο ξενοδοχείο που εργάζομαι και από την άλλη δεν έχω και κάποια άλλη εργασιακή επιλογή.

Για αυτό με έχει πιάσει έντονη ανησυχία για το πώς θα μπορέσω να ανταποκριθώ στην καθημερινότητα της ζωής μου. Τι να κάνω; Πώς να το χειριστώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Αυτό που βιώνεις σίγουρα είναι κάτι που σου δημιουργεί φόβο, ανησυχία, στρες και ανασφάλεια στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε όλοι. Σίγουρα επίσης, δεν είσαι μόνος ή τέλος πάντων δεν είσαι ο μόνος που το βιώνεις έτσι ώστε να το πάρεις ως προσωπική αποτυχία και καταστροφή. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας, γύρω σου, βιώνουν τις ίδιες ανασφάλειες και ανησυχίες.

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, και θα σου πρότεινα να κάνεις είναι να μένεις προς το παρόν σε όσα σίγουρα γνωρίζεις και να αποφεύγεις τα καταστροφικά υποθετικά σενάρια και τις γενικεύσεις. Όλη η ανησυχία που βιώνεις προέρχεται από αρνητικές σκέψεις. Αλήθεια αναρωτήσου: Αν δεν σκεφτόσουν ότι θα χάσεις την εργασία σου, θα φοβόσουν τόσο για το πώς θα ανταποκριθείς στην καθημερινότητα ή θα ανησυχούσες τόσο;

Πώς να χειριστείς τον φόβο σου;

Πολλές  φορές οι ερμηνείες που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στις καταστάσεις γύρω μας, μας διαμορφώνουν, μας επηρεάζουν συναισθηματικά και μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο εγκλωβίζοντας μας σε ένα φαύλο κύκλο ανησυχίας, άγχους και ανασφάλειας. Για παράδειγμα, η σκέψη «θα χάσω τη δουλειά μου»  και το άγχος που την ακολουθεί, δεν λέει να σταματήσει προκαλώντας έτσι συνεχώς και συνεχώς καινούριες αρνητικές και καταστροφολογικές σκέψεις όπως ότι «δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ».

Κυρίαρχο συναίσθημα, ο φόβος. Φόβος μπροστά στο άγνωστο, στο καινούργιο, στο αναπάντεχο. Ο φόβος μας οδηγεί σε αυτόματες, αντανακλαστικές απαντήσεις, συχνά σπασμωδικές. Θα σου πρότεινα λοιπόν, σε αυτή τη φάση να αφήσεις τα γεγονότα να κυλήσουν, να περιμένεις να δεις τι θα γίνει, και όταν θα γίνει αυτό που πιστεύεις ή όχι, τότε έχεις το χρόνο να το διαχειριστείς και να ανησυχήσεις για αυτό. να μην προδικάζεις και να μην σκέφτεσαι μόνο την αρνητική έκβαση των πραγμάτων.

Να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου 

Κατανοητή η ανησυχία σου αλλά δεν ξέρουμε αν θα χάσεις την εργασία σου, μιλάμε με υποθέσεις που στην προκειμένη δημιουργούν μόνο άγχος και ανησυχία και έπειτα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Επίσης, δεν ξέρουμε αν θα βρεθεί κάποια άλλη εργασιακή ευκαιρία, ας μην βάζουμε το χειρότερο σενάριο στο μυαλό μας. Ακόμη και αν μείνεις στην εργασία σου, ακόμη και αν δυστυχώς αναγκαστείς να την χάσεις, καλό θα ήταν να αποδεχτείς την όλη καινούργια κατάσταση αρχικά με τις οποίες αλλαγές μπορεί να επιφέρει για κάποιο διάστημα.

Η αποδοχή άλλωστε είναι ακρογωνιαίος λίθος σε πολλές καταστάσεις και γεγονότα. Η αποδοχή και έπειτα οι εκάστοτε απαραίτητες κινήσεις με ψυχραιμία και θετική σκέψη. Το μοίρασμα επίσης, σκέψεων και συναισθημάτων με αγαπημένους μας ανθρώπους λειτουργεί συχνά ως μέσο αποσυμπίεσης. Μην σταματήσεις να εκφράζεις τις σκέψεις σου, τις ανησυχίες σου ,τα συναισθήματα σου σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή αν σε βοηθάει γράψε και ζωγράφισε.

Να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου, να ακούς το σώμα σου και να αποδέχεσαι οτιδήποτε νιώθεις χωρίς κριτική. Όταν το άγχος αρχίζει να κυβερνά τη ζωή μας και γίνεται ανυπόφορο, τότε μπορεί να χρειαστεί να δούμε για περισσότερη διερεύνηση το θέμα με κάποιον ψυχολόγο να μας βοηθήσει.

agxos antras

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η εκπληκτική τεχνική χαλάρωσης για να πεις «αντίο» στο άγχος!

4 απλοί τρόποι για να διώξεις το άγχος όσο η καραντίνα συνεχίζεται!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα