Εδώ και μήνες δεν έχω περίοδο. Πού οφείλεται;

Θέλω να ρωτήσω για την περίοδο. Έχει εδώ  και πολλές μήνες που δεν εχω περίοδο δεν ξέρω γιατί, δεν πήγα γιατρό ακόμη. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην εμφανίζεται η περίοδος. Συνήθως οι λόγοι είναι ορμονικοί όπως για παράδειγμα στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές από άλλα όργανα όπως ο θυρεοειδής κλπ.

Η διερεύνηση των ανωμαλιών απαιτεί εξετάσεις για διάφορες ορμόνες, οι οποίες ορμόνες γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της γυναίκας.

Άλλη αίτια μπορεί να είναι κάποιο ανατομικό πρόβλημα , όπως κύστη στην ωοθήκη.

Τέλος, μπορεί διάφοροι άλλοι λόγοι όπως διαταραχές και αλλαγές στην καθημερινότητα σας, αθλητικές δραστηριότητες πρωταθλητισμού, κ.α. να επηρεάζουν τον κύκλο σας.

Συμπερασματικά, όπως καταλαβαίνετε, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Κάποιες περισσότερες πληροφορίες για πιθανές αιτίες διαταραχών του κύκλου μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link: https://www.παιδογυναικολογοσ.gr/diataraxes-periodou .

Για την ορθή διερεύνηση χρειάζονται εξετάσεις από γυναικολόγο με γνώσεις πάνω στις ανωμαλίες του κύκλου. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Περίοδος: Μπορεί το άγχος να ευθύνεται για την καθυστέρηση;

Η καθυστέρηση στην περίοδο σημαίνει και εγκυμοσύνη;

 

 

Σχετικά άρθρα