Πόσο δύσκολο να τα «έχεις» με… ΝΑΡΚΙΣΣΟ! Τι να περιμένω από τη σχέση αυτή;

Ο ναρκισσισμός αφορά σε ένα τύπο διαταραχής προσωπικότητας, της ναρκισσιστικής, της… σκοτεινής πλευράς του ατομικισμού και του εγωκεντρισμού.

Είναι ένας ιδιαίτερα κοινόχρηστος όρος είτε από απλούς ανθρώπους χωρίς γνώσεις ψυχολογίας που θέλουν να περιγράψουν ένα άτομο του στενού ή ευρύ κοινωνικού περίγυρού τους, που συμπεριφέρεται υπέρμετρα εγωκεντρικά, είτε από επιστήμονες.

Σύμφωνα την ψυχολόγο Κάριλ Μακμπράιντ, είναι ακατάλληλο αυτοί οι δύο τρόποι χρήσης να συγχέονται, γιατί δεν είναι απαραίτητο ένας υπέρμετρα εγωκεντρικός να κρύβει ναρκισσιστική διαταραχή. Η ανάγκη του για θαυμασμό έχει δυσμενείς συνέπειες στο άτομο μια και αδυνατεί να καταλάβει τις ανάγκες και τα συναισθήματα άλλων. Για αυτό επιζητά ο σύντροφός του να τον θαυμάζει.

Πώς θα καταλάβω ότι ο σύντροφός μου είναι νάρκισσος;

Η απάντηση χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάπτυξη, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μας επιτρέπει μια συνέντευξη. Έχω όμως αναπτύξει ένα ερωτηματολόγιο που επιτρέπει  σε αυτόν που θα το απαντήσει να καταλάβει εάν βρίσκεται σε σχέση με έναν ναρκισσιστή.

Τι κάνει τόσο περίπλοκες τις σχέσεις των ανθρώπων σήμερα;

Νομίζω οι σχέσεις είναι περίπλοκες τώρα όπως ήταν και σε κάθε εποχή.  Oι υγιείς σχέσεις απαιτούν αμοιβαιότητα στο «πάρε – δώσε». Όλοι φέρνουμε σε μία σχέση το παρελθόν μας, το μπλέκουμε με τους συντρόφους μας. Το μυστικό είναι να είμαστε τόσο «υγιείς» ώστε τα προβλήματά μας ως ανεξάρτητες προσωπικότητες να μην προβάλλονται πάνω στον σύντροφο μας, ή το αντίθετο.

Γιατί ερωτεύεται κανείς έναν νάρκισσο;

Παρότι το να έχει κανείς έναν ναρκισσιστικό γονιό είναι η πιο συχνή αιτία που μας κάνει να απορροφηθούμε από μία παρόμοια ερωτική σχέση, αυτή δεν είναι η μόνη.

Άλλες αιτίες που μας κάνουν επιρρεπείς σε έναν ναρκισσιστή σύντροφο είναι οι αποτυχημένες σχέσεις του παρελθόντος, η μοναξιά, η έλλειψη αυτοεκτίμησης, θέματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας καθώς και το να ξεκινήσει κανείς με μία νέα επαφή πολύ σύντομα μετά από έναν χωρισμό.

Όταν επίσης, κανείς αναζητά την κοινωνική ανέλιξη μέσα από τη σχέση του, εκτιμά τα αντικείμενα περισσότερο από την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό και την συναισθηματική ειλικρίνεια,  τότε προετοιμάζει τον εαυτό του για να επιλέξει έναν ναρκισσιστή σύντροφο.

Πότε ένας νάρκισσος καταλαβαίνει ότι θέλει να δεσμευτεί και να κάνει οικογένεια;

Οι ναρκισσιστικοί χαρακτήρες  χρειάζονται φροντίδα. Θέλουν κάποιον να τους προσέχει, να τους θαυμάζει, να περιστρέφεται γύρω τους. Μόνο έτσι «γεμίζει» η αίσθηση του κενού που έχουν και αποκαθίσταται η έλλειψη συνείδησης του «εαυτού» που τους χαρακτηρίζει.

Αντέχει η σχέση όταν και οι δύο είναι νάρκισσοι;

Δεν συναντώ συχνά δύο ναρκισσιστικές προσωπικότητες σε μία σχέση αλλά όταν αυτό συμβαίνει, τα ζητήματα εξουσίας και ελέγχου που ανακύπτουν είναι τόσο έντονα που η σχέση δεν διαρκεί.

*Απόσπασμα από το «Χωρίς Εσένα» της Κάριλ ΜακΜπράιντ, από τις εκδόσεις Πορφύρα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νάρκισσος: Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το είδος συναισθηματικού βαμπίρ;

Μητέρα – Νάρκισσος: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μάνα μου δεν θέλει να είμαι ευτυχισμένη»

Ψυχοπάθεια και Ναρκισσισμός: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Σχετικά άρθρα