Σρι Λάνκα: Το προειδοποιητικό «ραβασάκι» για το λουτρό αίματος από Ισλαμιστές καμικάζι σε ρόλο… κλειδί και ο θρήνος του πλουσιότερου άνδρα της Δανίας που έχασε τα 3 παιδιά του

Σρι Λάνκα 2019. Βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία. 321 οι νεκροί. 500 περίπου οι τραυματίες. Social media, δελτία ειδήσεων, ηλεκτρονικές σελίδες. Όλοι μιλούν για το λουτρό αίματος που σπίλωσε το Πάσχα των Καθολικών στην Ινδία.

Οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εκκλησίες και σε ξενοδοχεία (Cinnamon Grand, Shangri-La και Kingsbury), με τους καμικάζι βομβιστές να πυροδοτούν τα εκρηκτικά. Πάντως, πρόκειται για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην περιοχή πριν από δέκα χρόνια.

«Είναι τόσα τα πτώματα που δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα την ίδια στιγμή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζαγιακόντι, βοηθητικός επίσκοπος του Κολόμπο που τελούσε λειτουργία.

Πάντως, ο Γεώργιος Οικονόμου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα διπλωματικά στη Σρι Λάνκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του News 24/7 πως ως τώρα δεν υπάρχει Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι ταυτοποιήσεις συνεχίζονται καθώς ορισμένες σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη.

https://www.instagram.com/p/BwmRqatHLgK/

Πάνω από 300 οι νεκροί

Οι αναφορές για όσους έχασαν τη ζωή τους ξεκίνησαν από μερικές δεκάδες και έφτασαν να ξεπερνούν τους 320 θανάτους. Με φόβο και απόγνωση, οι αρμόδιες Αρχές ανακοινώνουν τον ένα αριθμό μετά τον άλλο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει. Και πλέον όσοι τραυματίες δεν αντέξουν, θα μπουν στη μακάβρια λίστα.

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε εντός λίγων ωρών. Μέχρι στιγμής οι πηγές κάνουν λόγο για 310 νεκρούς και 500 τραυματίες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας, Ρουγουάν Γκουνασεκέρα, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις.

Μάλιστα, η αστυνομία της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι βρήκε 87 πυροκροτητές στον κύριο σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας, Κολόμπο. Κίνα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Γαλλία, Μπανγκλαντές, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι οι χώρες που «μετρούν» τις πληγές τους.

Ο πλουσιότερος άνδρας της Δανίας έχασε τα 3 από τα 4 παιδιά του

Ανείπωτη είναι η οδύνη για τον πλουσιότερο άνδρα της Δανίας, Άντερς Χολς Πόβλσεν και τη σύζυγό του καθώς στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αναφέρεται πως πέθαναν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους!

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποια από τα παιδιά της οικογένειας έχασαν τη ζωή τους. Πριν από μερικές ημέρες, η μία κόρη του Χολς Πόβλσεν ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram, όπου φαίνονται τα τρία αδέλφια της μπροστά σε μια πισίνα.

polvsen

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αν και τα ΜΜΕ στη χώρα αναφέρουν πως η οικογένεια ήταν σε διακοπές στη Σρι Λάνκα.

Η εταιρεία Πόβλσεν είναι και η ιδιοκτήτρια της εταιρείας μόδας Bestseller, η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως η Vero Moda και η Jack & Jones. Είναι και ο πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας on line λιανικής πώλησης Asos και κατέχει σημαντικό μερίδιο και στην εταιρεία Zalando.

Μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος Δανός είναι, σύμφωνα με το Forbes και κάτοχος περισσότερου του 1% της γης στη Σκωτία.

https://www.instagram.com/p/BwlHCvQh2XI/

Τουλάχιστον 45 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 18 μηνών, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ στη Γενεύη. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα 31 ξένων, ενώ ακόμη 14 αλλοδαποί αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι πως έχουν πεθάνει.

Σώθηκαν από την πρώτη έκρηξη και πέθαναν στη δεύτερη

Ανάμεσα στα θύματα των αδίστακτων τρομοκρατών είναι και δύο αδέρφια από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο 19χρονος Daniel Linsey και η 15χρονη αδερφή του Amelie. Έτρωγαν πρωινό μαζί με τον πατέρα τους, Matthew, στο ξενοδοχείο Shangri-La στο Κολόμπο.

Αν και κατάφεραν να σωθούν από την πρώτη έκρηξη, λίγα λεπτά αργότερα, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ο δεύτερος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά. Συντετριμμένος ο πατέρας των δύο παιδιών επέστρεψε στο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του και τους άλλους δύο γιους του ηλικίας 12 και 21 ετών.

Φόρος τιμής στα θύματα

Το νησί των 21 εκατομμυρίων κατοίκων τήρησε σιγή τριών λεπτών στις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης από καμικάζι δύο ημέρες νωρίτερα, στην καθολική εκκλησία Άγιος Αντώνιος του Κολόμπο.

Επίσης, η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους. Τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί τροποποίησαν το πρόγραμμά τους μεταδίδοντας μόνο μουσική.

https://www.instagram.com/p/Bwma2q0gfUP/

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, κρατώντας στα χέρια κεριά, μερικοί συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά τους. Έπειτα από τρία λεπτά σιγής, το πλήθος άρχισε μια προσευχή με δυνατή φωνή.

Περίπου 30 χλμ. στα βόρεια του νησιού, στην κοινότητα Νεγκόμπο, επιμνημόσυνη λειτουργία πραγματοποιήθηκε επίσης στη διάρκεια του πρωινού στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, ένα άλλο σημείο επίθεσης καμικάζι με στόχο τη χριστιανική μειονότητα. Φέρετρα μεταφέρονταν εκ περιτροπής πάνω στα τραπέζια μπροστά σε συγγενείς που έκλαιγαν με λυγμούς.

https://www.instagram.com/p/BwmTWEzgOeW/

Τρομοκρατημένοι οι τουρίστες

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο, νευρικοί και εξαντλημένοι ταξιδιώτες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, την ώρα που βαριά οπλισμένοι στρατιώτες παρακολουθούν την κύρια πύλη αλλά και όλες τις άλλες διόδους πρόσβασης στον χώρο.

Ο στόχος των τουριστών είναι να φύγουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη Σρι Λάνκα, τη χώρα που ένας τουριστικός οδηγός είχε χαρακτηρίσει ως «προορισμό της χρονιάς» για το 2019.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Είμαστε εύκολοι στόχοι, μέχρι να μπορέσουμε να φύγουμε. Και θέλουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Πάντως το ξενοδοχείο μας δεν προσέφερε καμία βοήθεια!», σχολίασε ένας εκ των τουριστών .

https://www.instagram.com/p/Bwma0WEl210/

Ήξεραν ότι θα συμβεί;

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

Εδώ και δέκα ημέρες είχε σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Υπήρχαν πληροφορίες ότι το ισλαμιστικό κίνημα ετοίμαζε επιθέσεις κατά εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων.

«Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του. Έτσι, δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο.

Ισλαμιστική οργάνωση πίσω από τις επιθέσεις

«Δεν πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ανθρώπων που περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Ραζίτα Σεναράτνε. Οι πρώτες εικασίες μιλούσαν για ευθύνη σε τοπική ισλαμιστική οργάνωση, την National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Φαίνεται, όμως, πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, το AΜΑQ. Παρόλα αυτά, δεν δόθηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, δείχνουν πως οι επιθέσεις αυτές διαπράχθηκαν σε αντίποινα για τους φόνους σε τζαμιά του Κράισττσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα, αναφερόμενος στην επίθεση της 15ης Μαρτίου που στοίχισε τη ζωή σε 50 ανθρώπους.

Καμικάζι σε ρόλο… κλειδί

Δύο αδέλφια από τη Σρι Λάνκα, μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται στους καμικάζι. Φέρεται να έπαιξαν ρόλο… κλειδί, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Πρόκειται για ένα 20χρονο και ένα 30χρονο από εύπορη οικογένεια, όντας παιδιά πλούσιου εμπόρου μπαχαρικών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο τους, που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, λειτουργούσαν έναν οικογενειακό «τρομοκρατικό πυρήνα».

Εικάζεται ότι η θέση τους στους κόλπους της ισλαμιστικής οργάνωσης National Thowheeth Jama’ath (NTJ), στην οποία οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εστιάσει τις έρευνες, ήταν κομβικής σημασίας.

Ωστόσο, η αστυνομία αγνοεί προς το παρόν αν οι επιθέσεις προέρχονται από έναν και μόνο πυρήνα ή από χωριστές, συντονισμένες μεταξύ τους, ομάδες.

Το Σάββατο (20/4), τα δύο αδέλφια νοίκιασαν από ένα δωμάτιο σε πολυτελή ξενοδοχεία στην παραλία του Κολόμπο, στο Cinnamon Grand και στο Shangri-La. Κι ανατινάχθηκαν ο καθένας στο ξενοδοχείο του το επόμενο πρωί στον μπουφέ του πρωινού, σχεδόν την ίδια στιγμή.

Ο σάκος με τα εκρηκτικά που δεν εξερράγη

Ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο βρισκόταν στην μακάβρια λίστα των στόχων της σφαγής. Ο υποψήφιος καμικάζι είχε νοικιάσει εκεί δωμάτιο την παραμονή. Αλλά όταν το επόμενο πρωί κατέβηκε στον μπουφέ του πρωινού, ο παγιδευμένος με εκρηκτικά σάκος του δεν ανατινάχθηκε για άγνωστο λόγο.

https://www.instagram.com/p/BwmaX_fli72/

«Όταν έγινε η έκρηξη στο Shangri-La, αυτός ο άνθρωπος αναχώρησε εσπευσμένα από το ξενοδοχείο του. Τα ίχνη του οδήγησαν σε μοτέλ έξω από το Κολόμπο». Αυτό ισχυρίστηκε υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που δεν έδωσε το όνομά του γιατί δεν είχε άδεια για δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα (21/4) στο προάστιο της Ντεχιβάλα, ο ύποπτος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας δύο περαστικούς.

Φόβοι για νέο χτύπημα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα.

«Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (…) απροειδοποίητα». Αυτό ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

https://www.instagram.com/p/BwmZ4H5ghkz/

Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιρλανδία, κάλεσαν τους πολίτες τους να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Ο Μόρις Μπέρναρντ, ταξιδιωτικός πράκτορας στη Σρι Λάνκα, αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ένα τέταρτο των πελατών της εταιρείας του ακύρωσαν ή ανέβαλαν το ταξίδι τους, επειδή φοβούνται.

Καταστροφικές οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις των επιθέσεων, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι η πολυτιμότερη πηγή εισοδήματος. Η οικονομία της Σρι Λάνκα καταβαραθρώθηκε από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

Όμως από το 2009 και μετά άρχισε και πάλι να ανακάμπτει. Από το 2016 η Σρι Λάνκα δέχεται περισσότερους από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, από 448.000 το 2009.

https://www.instagram.com/p/BwmZXBvJmqJ/

Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο, ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet χαρακτήρισε τη Σρι Λάνκα προορισμό της χρονιάς για το τρέχον έτος, πλέκοντας το εγκώμιο των ναών, της πλούσιας βλάστησης, των θαλάσσιων σπορ αλλά και των φιλόξενων κατοίκων.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Τη συντριβή τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα και τα συλλυπητήριά τους προς την ηγεσία της χώρας εξέφρασε πληθώρα του πολιτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του δεν έκρυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Έλληνας Πρέσβης στο Νέο Δελχί, Παναγιώτης Καλογερόπουλος, μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κανείς το τυφλό μίσος των τρομοκρατικών επιθέσεων σε θρησκευτικούς ναούς ανήμερα του Καθολικού Πάσχα», δημοσίευσε στο Twitter του o Αλέξης Τσίπρας.

Τη θλίψη του και την απέραντη οδύνη του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. «Όταν τις καρδιές των ανθρώπων οπλίζουν το μίσος και ο θρησκευτικός φανατισμός, από όπου και αν προέρχεται, τότε ο κόσμος μας μετατρέπεται σε επίγεια κόλαση με πράξεις ανείπωτης και τυφλής βίας. Προσεύχομαι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα στον οποίο διατύπωσε τα συλλυπητήριά του. Ο πλανητάρχης υποσχέθηκε τη στήριξη της χώρας του προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή», ανακοίνωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ.

«Άναυδος και συντετριμμένος παρακολουθώ τις τρομακτικές ειδήσεις για τις δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Σχετικό τηλεγράφημα απέστειλε και η Καγκελάριος Μέρκελ. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν μαζί το Πάσχα έγιναν συνειδητά στόχος αυτών των ύπουλων επιθέσεων. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα θρηνούμε με αυτούς που μένουν πίσω».

Θα ζητήσουν εξωτερική βοήθεια;

Ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα θα ζητήσει ξένη βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι διεθνείς διασυνδέσεις των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

«Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν πως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από ντόπιους τρομοκράτες. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων χωρών».

Ο πρόεδρος κήρυξε επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα. Το μέτρο αυτό δίνει σε αστυνομία και στρατό εκτεταμένες εξουσίες. Στόχος να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν υπόπτους χωρίς δικαστικές εντολές.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θρήνος στη Σρι Λάνκα: Ανεβαίνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών

Η Ιωάννα Μπέλλα, συγκλονισμένη, μιλά για την περιπέτεια που έζησε στη Σρι Λάνκα

«Ματωμένο» Πάσχα στη Σρι Λάνκα – Τραγικός ο απολογισμός

Μακελειό στη Σρι Λάνκα με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες

Πανικός από αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Ντέρμπι Αγγλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό – Αντικρουόμενες οι πληροφορίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Λάιρα ΜακΚί: Η νεκρή δημοσιογράφος και οι συλλήψεις

Σχετικά άρθρα