Ποιο σύμπτωμα «δείχνει» ότι πάσχεις από καρκίνο στα νεφρά!

Ο καρκίνος στα νεφρά μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, να εξελίσσεται σιωπηλά χωρίς να εκδηλώνεται με κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα – σημάδι.

Η διάγνωση συχνά καθυστερεί και τυχαία συνειδητοποιείται κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος στην κοιλιά, μιας ακτινογραφίας ή μιας αξονικής τομογραφίας, που έχει πιθανότατα γίνεται για κάποιον άλλον λόγο.

Πότε εμφανίζεται ο καρκίνος στα νεφρά;

Ο καρκίνος στα νεφρά σπάνια συναντάται σε ανθρώπους πριν από την ηλικία των 50 ετών. Διαφορετικά, το πιο συνηθισμένο προειδοποιητικό σημάδι είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Λιγότερο συχνά, μπορεί να υπάρχει πόνος στην οσφυϊκή περιοχή. Ένας μεμονωμένος πυρετός ή ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί, επίσης, να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι του καρκίνου των νεφρών.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στα νεφρά;

Η θεραπεία του καρκίνου των νεφρών είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και συνίσταται στην απομάκρυνση του διευρυμένου νεφρού και μπορεί να ολοκληρωθεί με ανατομή των λεμφαδένων. Η πρόγνωση είναι ευνοϊκή όταν εντοπιστεί ο όγκος του νεφρού, μικρού μεγέθους και χωρίς μετάσταση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος των νεφρών δεν είναι πολύ ευαίσθητος στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, αλλά μπορεί να ενδείκνυται η ανοσοθεραπεία.

Σε περίπτωση υποτροπής (συχνός κίνδυνος με καρκίνο νεφρού), μπορεί να επιτευχθεί μακροχρόνια σταθεροποίηση του όγκου χάρη στα πρόσφατα αντι-αγγειογόνα φάρμακα. Έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την ανάπτυξη των αρτηριακών αγγείων που προμηθεύουν τον όγκο. Έτσι, σε κατάσταση «ασφυξίας», ο όγκος δεν μπορεί πλέον να αναπτυχθεί. Ο χειρισμός αυτών των φαρμάκων απαιτεί καλή τεχνογνωσία και εκπαίδευση των ιατρικών ομάδων.

psuxologia-karkinos-sunaisthimata

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος στα νεφρά;

Η πρόληψη του καρκίνου των νεφρών συνεπάγεται τη διακοπή του καπνίσματος. Ο καπνός είναι πράγματι υπεύθυνη για τους καρκίνους του ουροποιητικού συστήματος, γιατί είναι αυτοί που διασφαλίζει την εξάλειψη των μεταβολιτών που προκαλούνται από τον καπνό (σημειώστε, επίσης, ότι ένας στους δύο καρκίνους της ουροδόχου κύστης αποδίδεται στο κάπνισμα).

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι γιατροί συστήνουν / προτείνουν στους ασθενείς καπνιστές ή πρώην καπνιστές να εξετάζονται κάθε χρόνο για την παρουσία αίματος στα ούρα και επίχρισμα ούρων, για την παρουσία καρκινικών κυττάρων.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες

Η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι δύο άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο των νεφρών στους οποίους μπορεί να αναληφθεί δράση.

Στην πραγματικότητα, τα νεφρά, των οποίων σημαντικό ρόλο είναι η διήθηση του αίματος και την παραγωγή ούρων (απομάκρυνση του νερού, αλάτι και άλλες ουσίες δεν χρειάζεται πλέον) επίσης παρεμβαίνει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μέσω της έκκρισης μιας ορμόνης, ρενίνης.

Σημειώνουμε ότι ο καρκίνος των νεφρών είναι ασυμπτωματικός και συχνά ανακαλύπτεται τυχαία. Και αν όχι, είναι η παρουσία αίματος στα ούρα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκαλύπτει αυτόν τον καρκίνο.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Πέτρες» στα νεφρά: Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης;

Νεφρά: Δεκά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

Σχετικά άρθρα