Κινδυνεύω να κολλήσω HIV από στοματικό σεξ χωρίς προφύλαξη;

Ιερόδουλη μου έκανε απροφύλαχτο στοματικό σεξ και την επόμενη μέρα είδα στο μόριό μου  αμυχές και λίγο αίμα. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και αν θα πρέπει να τις επαναλάβω. Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για κάποιο ΣΜΝ;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορούν να μεταδοθούν με το απροφύλακτο στοματικό έρωτα για αυτό και συνιστάται η χρήση προφυλακτικού και σε αυτήν την περίπτωση επαφής.

Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV είναι σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες μορφές σεξ, ο επαναλαμβανόμενος απροφύλακτος στοματικός έρωτας αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο μετάδοσης του HIV και όλων των ΣΜΝ.

Ειδικά όταν ένας σεξουαλικός σύντροφος είναι μολυσμένος χωρίς να το γνωρίζει, λόγω απουσίας συμπτωμάτων, τότε μπορεί να μεταδώσει ΣΜΝ εν αγνοία του.

Με τον στοματικό έρωτα μπορούν να μεταδοθούν τα εξής παθογόνα:

  • Χλαμύδια
  • Γονόρροια
  • Σύφιλη
  • Έρπης
  • HPV
  • HIV
  • Τριχομονάδα (μόνο από γυναίκα σε άνδρα)

Οι Ηπατίτιδες Α και Β, η Σιγκέλλα, η Σαλμονέλα, το Καμπυλοβακτηρίδιο, το Κολοβακτηρίδιο, καθώς και ορισμένα παράσιτα, όπως η Αμοιβάδα και η Γιάρδια, μπορούν να μεταδοθούν όταν ενέχεται η πρωκτική περιοχή στο στοματικό σεξ.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος;

Η πτωχή στοματική υγιεινή, η ύπαρξη αμυχών στο στόμα ή τα γεννητικά όργανα και η έκθεση σε σωματικά υγρά (σπέρμα ή κολπικές εκκρίσεις) αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ με το στοματικό έρωτα.

Οι μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις, η σωστή χρήση του προφυλακτικού (από latex χωρίς επιπλέον λιπαντικό), καθώς και ο εμβολιασμός έναντι των ηπατίτιδων Α και Β και του HPV μειώνουν τον παραπάνω κίνδυνο.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε;

Επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας ιατρό προκειμένου να σας εξετάσει και να σας συνταγογραφήσει τον ενδεδειγμένο ορολογικό έλεγχο για την περίπτωσή σας.

Για τον αποκλεισμό της HIV λοίμωξης πιθανώς να χρειαστεί επανέλεγχος και μετά από 3 ή 4 εβδομάδες (αναλόγως αν χρησιμοποιηθούν αντιδραστήρια 4ης ή 3ης γενιάς αντιστοίχως στο διαγνωστικό κέντρο) καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικά στον αρχικό έλεγχο λόγω του λεγόμενου “παραθύρου ορομετατροπής” που παρατηρείται.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπαίνει σωστά το προφυλακτικό; (ΦΩΤΟ)

Αφροδίσια νοσήματα: Ποια τα συμπτώματα στη γυναίκα και ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνονται;

Σχετικά άρθρα