Συμβουλές για να μην πάρεις κιλά μετά τη νηστεία!

Το Πάσχα για τους χριστιανούς εκτός από το θρησκευτικό του χαρακτήρα έχει αποκτήσει και ένα «γαστρονομικό» ενδιαφέρον. Εάν παρασυρθούμε από το κλίμα των ημερών και υπερ-καταναλώσουμε τα πασχαλινά εδέσματα και αλκοόλ, παρά τις καθημερινές μας συνήθειες, το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια αύξηση βάρους, η οποία βέβαια είναι πλασματική και παροδική.

Γράφει η Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος       

Η νηστεία των προηγούμενων ημερών αποτελεί ευκαιρία για αποτοξίνωση με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό μας:  βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ, προλαμβάνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδίως αμέσως μετά την περίοδο της νηστείας, γεγονός που θα σας δημιουργήσει έντονα προβλήματα δυσπεψίας και μπορεί να νιώσετε  ένα  μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία  ή ένα μικρό φούσκωμα.

Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής ,  όταν δέχτηκε περισσότερο  φαγητό από το κανονικό θα αντιδράσει.

Για να μην αποτελέσει η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία ένα έντονο σοκ για τον οργανισμό και  για να αποφύγουμε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη είναι καλό είναι να γίνει αργή και σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα, διότι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την ημέρα της Λαμπρής είναι η μεταφορά ανθρώπων κατά εκατοντάδες σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφοδηλητηρίασης.

Ας δούμε συνεπώς πως μπορούμε να πράξουμε στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης και στο Πασχαλινό τραπέζι:

Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας, που αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα εδέσματα του Πάσχα.

Συνοδέψτε την με λίγη σαλάτα, καθώς η κατανάλωση της θα σας προστατέψει από την είσοδο μεγάλης ποσότητας ζωικών τροφών στον οργανισμό. Αυτή συνήθως παρασκευάζεται με εντόσθια, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και  ελαιόλαδο.

Μια μερίδα έχει περίπου 500 – 600 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια πιο ελαφριά επιλογή μπορείτε να την παρασκευάσετε με μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και μικρότερη ποσότητα εντοσθίων και να προσθέσετε μόνο τα ασπράδια των αυγών.

 Οδηγίες για την Κυριακή του Πάσχα:

  • Στο πρωινό της Λαμπρής ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό πχ: 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή 1 αφέψημα της αρέσκειας σας σκέτο κατά προτίμηση με 1 λεπτή φέτα τσουρέκι ή 2 μικρά πασχαλινά κουλουράκια και 1 φρούτο.
  • Εν συνεχεία, πριν το Πασχαλινό τραπέζι φάτε 1- 2 φρούτα με λίγο τυράκι ή λίγους ξηρούς καρπούς, που είναι πηγές «καλών» λιπαρών, προκειμένου να μην πέσετε με τα μούτρα μετά στο φαγητό, κι αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμο το κοκορέτσι ή  οι πρώτοι μεζέδες. Υπολογίστε να φάτε μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα.

  • Προσπαθήστε να Τρώτε «συγκεντρωμένα», συνεπώς λέμε όχι στο τσιμπολόγημα όρθιοι χωρίς να καθόμαστε στο τραπέζι.
  • Στο μεσημεριανό τραπέζι μην υποτιμάτε τη σαλάτα. Ξεκινήστε με μια καλή ποσότητα σαλάτας όπου θυμηθείτε λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό που έχουν τα λαχανικά, συμβάλλουν στον πιο άμεσο κορεσμό αλλά και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης που περιέχει το κρέας  που θα καταναλώσετε. Επίσης με την άφθονη σαλάτα στο μεγάλο πιάτο μας, μειώνουμε το …χώρο για τα θερμιδογόνα εδέσματα.

Κατσίκι ή αρνί;

  • Όσον αφορά στο κατσίκι και στο αρνί, προτιμήστε το κατσίκι γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. (100 γρ. κατσίκι μαγειρεμένο περιέχει 150 θερμίδες και 3 γρ. λίπους. Ενώ 100 γρ. αρνί μαγειρεμένο περιέχει 258 θερμίδες και 16.5 γρ. λίπους ). Συνεπώς ας προτιμήσουμε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος. Αν πάλι δεν τα καταφέρουμε και καταλήξουμε στο αρνί ας αφαιρέσουμε την πέτσα και ας φάμε μικρή ποσότητα. Συνοδέψτε το κρέας με ρύζι, πλιγούρι, πατάτες βραστές ή φούρνου ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα και αποφύγετε το ψωμί. Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει πλούτο εδεσμάτων, άρα δε χρειαζόμαστε ψωμί για να χορτάσουμε. Στην περίπτωση που δεν το αποχωριζόμαστε ας αρκεστούμε σε μία λεπτή φέτα.
  • Μην ξεχνάτε να μασήσετε καλά την τροφή. Τρώμε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, για να χορτάσουμε πιο γρήγορα, αλλά και για να το απολαύσουμε.

Τι να πιούμε;

  • Προτιμήστε κρασί για να συνοδέψετε το γεύμα σας, αντί για μπύρα. Ένα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 70-90 θερμίδες, από το αντίστοιχο της μπύρας που έχει 150 θερμίδες, και έτσι θα σας γλιτώσει από αρκετή ενέργεια μιας και η μέρα μπορεί να συνοδευτεί από άφθονο αλκοόλ
  • Παράλληλα γευόμαστε και το νερό που συνήθως το ξεχνάμε για να αποφύγουμε και την αφυδάτωση και για να περιορίσουμε την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσετε.
  • Δεν αλατίζουμε το φαγητό μας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως, ήδη «υπεραλατισμένα».

Μετά το φαγητό;

  • Το απόγευμα καταναλώστε ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς και μετά από λίγη ώρα ένα μέτριο κομμάτι γλυκό της αρεσκείας σας. Η κατανάλωση του φρούτου και των ξηρών καρπών θα σας βοηθήσει να ικανοποιηθείτε με μικρότερη ποσότητα γλυκού.
  • Βγείτε για έναν όμορφο περίπατο ή μια βόλτα περπατώντας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και παράλληλα θα σας εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια ενέργειας.
  • Το βράδυ μπορείτε να φάτε σαλάτα ή ψητά λαχανικά με τυρί μειωμένων λιπαρών ή τόνο ή μικρή ποσότητα άπαχου κρέατος και 1-2 κριθαρένια παξιμαδάκια. Παρόμοια κινηθείτε και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Πώς θα επανέλθουν τα διατροφικά μας standards;

Τέλος, αντιμετωπίστε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση, ανανέωση, συνάντηση με αγαπημένους ανθρώπους και όχι ως δικαιολογία για υπερκατανάλωση φαγητών, γλυκών, αλκοόλ.

Ακόμη, σε περίπτωση που ακολουθείτε δίαιτα απώλειας βάρους. Δεν πειράζει εάν κάνετε ατασθαλίες για δυο ημέρες. Τελειώνοντας οι γιορτές, θα ξαναβρείτε τον ρυθμό σας και σε λίγες μόνο ημέρες θα χάσετε το βάρος που πήρατε στις ημέρες των εορτών.

Μια με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά  και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να βοηθήσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες  σας.

Κλεοπάτρα Αρέστη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος                                   

MSc. Διατροφή & Άσκηση, Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity

Email επικοινωνίας: [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 2036133

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ένας μικρός οδηγός για τις μέρες του Πάσχα: για να μην βάλεις περιττά κιλά

Από τη νηστεία στις κραιπάλες του Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξετε

Σχετικά άρθρα