Ουπς! Γιατί το «ηρέμησε και συνέχισε» είναι η χειρότερη συμβουλή;

Ποιες είναι οι πλέον επικίνδυνες καταστάσεις που μπορείς να φανταστείς οι οποίες σου προξενούν φόβο; Και ποιες είναι οι πιο συναρπαστικές δυνατότητες που μπορείς να ονειρευτείς;

Όταν είσαι σε μια νέα εργασία, τι νιώθεις για πρώτη φορά; Όταν πρέπει να σταθείς μπροστά σε ένα πλήθος και να μιλήσεις, πώς αντιδρούν το μυαλό και το σώμα σου; Όταν είπες για πρώτη φορά τη φράση σε αγαπώ, στον σύντροφό σου, πώς ήταν η αίσθηση; Τι περνάει από το μυαλό σου όταν ετοιμάζεσαι να βρεθείς με κάποιον που θέλεις πάρα πολύ;

Η λεπτή «γραμμή» μεταξύ φόβου και ενθουσιασμού

Όλα αυτά έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Το σώμα σου στέλνει παρόμοια σήματα στις παραπάνω περιπτώσεις. Η καρδιά σφυροκοπά πλημμυρισμένη από φόβο με τον ρυθμό να αυξάνεται. Η αναπνοή γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη. Τα άκρα ιδρώνουν. Ακόμα και το πεπτικό σύστημα «φωνάζει»!

Σύμφωνα με έρευνες, το ασταθές αίσθημα της προσδοκίας στο στομάχι είναι ακριβώς ίδιο είτε όταν πάμε να δώσουμε μια ομιλία είτε όταν νιώθουμε σαν να έχουμε πεταλούδες στο στομάχι μας. Νέες, άγνωστες καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν το αντανακλαστικό στρες. Για παράδειγμα, όταν ετοιμάζεσαι να επισκεφτείς ένα μέρος που δεν έχεις πάει ξανά ποτέ, τότε τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

matia-gynaika-lupi-fobos

Πόσο εφικτό είναι να δαμάσεις εσένα;

Από τη μια νιώθεις, αυτή την προσμονή για κάτι νέο καθώς πρόκειται για δική σου, συνειδητή επιλογή. Από την άλλη, όμως, αυτό το «μήπως γίνει κάτι» σε… τρώει. Και το μόνο που δεν θες να ακούσεις είναι το εξής: «ηρέμησε, συνέχισε και όλα θα πάνε καλά». Γιατί;

Γιατί πολύ απλά τα συναισθήματα και οι φυσικές αντιδράσεις που συνδέονται με την αντιληπτή απειλή είναι αρκετά ισχυρά. Για αυτό και το αίσθημα του φόβου δεν είναι τόσο εύκολο να ξεπεραστεί. Η ηρεμία που θέλει κανείς να κρατήσει, έχει ήδη διακοπεί. Έτσι, είναι καλύτερα να αποδεχθείς την απειλή και να επαναπροσδιορίσεις τι θα κάνεις. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό; Πόσο εφικτό είναι να δαμάσεις εσένα και το «κύμα» συναισθημάτων που σε κατακλύζει;

Είναι ο φόβος ένα «παιχνίδι»;

Το σώμα εκδηλώνει φόβο με τρόπους που μοιάζουν με τον τρόπο με τον οποίο προκαλεί ενθουσιασμό. Οι διαφορές μεταξύ των απαντήσεων του νου, ωστόσο, είναι σημαντικές. Όταν είσαι φοβισμένος, προσπαθείς να βρεις τρόπους για να αποφύγεις την κατάσταση που προκαλεί φόβο. Όταν είσαι ενθουσιασμένος για ένα γεγονός ή μια συνάντηση, περιμένεις ευχαρίστως για το γεγονός.

Πρόσφατη σειρά ψυχολογικών πειραμάτων που διενήργησε ο Alison Brooks (2014) απέδειξε ότι οι δυσλειτουργικοί φόβοι μπορούν να κατακτηθούν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να πάρεις τον έλεγχο της ψυχικής κατάστασής σου είναι τόσο απλός όσο το να λες δυνατά, «αισθάνομαι ενθουσιασμένος».

krisi-panikou-skepseis-pou-tha-se-voithisoun

Εμείς «είμαστε» τα συναισθήματά μας

Παρότι μπορεί να ακούγεται πολύ εύκολο ή πολύ απλοϊκό, γιατί υπάρχει μια έμφυτη δύναμη στη θετική σκέψη, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί όταν κυριεύεσαι από το αίσθημα του φόβου. Για αυτό και θέλει εξάσκηση. Εμείς «είμαστε» τα συναισθήματά μας. Αν επιλέξεις να «ντύσεις» τον φόβο ως ενθουσιασμό, δίνεις στον εαυτό σου τη δύναμη να προσεγγίσεις μια κατάσταση σε μια πολύ πιο αποτελεσματική και λειτουργική κατάσταση του νου.

Μην αγνοείς τα συναισθήματά σου, μάθε από αυτά. Και να θυμάσαι πως ο καλός φόβος είναι πολύτιμος, ο κακός είναι δυσλειτουργικός.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φόβος της δέσμευσης: Γιατί με αγχώνει τόσο το επόμενο βήμα;

Ο φόβος της απώλειας: «Ο πατέρας μου πεθαίνει. Πώς θα το αντέξω»;

“Έχω φοβία αφότου με έκλεψαν”: Τι φανερώνει ο φόβος μετά από ένα άσχημο γεγονός

Σχετικά άρθρα