Καρκίνος μαστού: Πώς γίνεται η μαστεκτομή και τι πρέπει να προσέχουμε

Η μαστεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που στοχεύει στην απομάκρυνση του ιστού του μαστού που απαιτείται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η τομή και ο τύπος προσέγγισης που επιλέγει ο χειρουργός, ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του όγκου θα καθορίσει την εμφάνιση της ουλής. Άλλοι παράγοντες μπορούν, επίσης, να την επηρεάσουν.

Ακολουθεί μια επισκόπηση των πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό, πριν ή μετά την επέμβαση:

Πώς γίνεται η επέμβαση – Θα μείνει ουλή;

Για να ξεκινήσει η επέμβαση, ο χειρούργος θα κάνει τομή στο δέρμα του στήθους, ώστε να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό μέρος του. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, στην τομή γίνονται ράμματα. Καθώς η πληγή επουλώνεται, θα σχηματιστεί μια ουλή από την μαστεκτομή.

Πρόκειται για μια οριζόντια γραμμή, μερικές φορές σε σχήμα μισής σελήνης, η θέση της οποίας εξαρτάται από το σημείο όπου βρίσκεται ο καρκίνος. Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση του χειρουργού στην τομή έχει αλλάξει πολύ, καθώς τώρα πλέον υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να συζητήσετε με τον χειρουργό πριν από τη διαδικασία για να καταλάβετε ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και ποιο είδος ουλής να περιμένετε.

Προσοχή στις μολύνσεις

Μετά τη μαστεκτομή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για να μειώσει ή να εξαλείψει τα υπόλοιπα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση της πληγής. Είναι ακόμα πιο σημαντικό, στην περίπτωση αυτή, να παρακολουθούνται τα σημάδια της λοίμωξης, όπως μια αίσθηση θερμότητας, ερυθρότητας ή πυρετού. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας.

Να κάνεις πλαστική ή όχι;

Η αναδόμηση του μαστού είναι μια χειρουργική επιλογή που επιτρέπει στην ασθενή να αναδημιουργήσει την εμφάνιση του μαστού μετά από μαστεκτομή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής ή αργότερα. Ο χειρουργός μπορεί να πάρει ιστό από άλλο μέρος του σώματος του ασθενούς, να χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα στήθους ή να συνδυάσει αυτές τις δύο επιλογές.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν, για διάφορους προσωπικούς λόγους, να μην ξαναφτιάξουν το στήθος τους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλήσετε στον χειρούργο σχετικά με πιθανές επιλογές για να κάνετε την ουλή όσο το δυνατόν ευχάριστη. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας εξασφαλίσει ότι είναι επίπεδο, κολλημένο στο στήθος, έτσι ώστε το αποτέλεσμα στην αφή να είναι ομαλό.

Η επιλογή του τατουάζ

Μερικές γυναίκες που επιλέγουν την ανακατασκευή του μαστού μπορούν να ζητήσουν από έναν καλλιτέχνη τατουάζ να τους φτιάξει μια τρισδιάστατη θηλή.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

H μαστεκτομή δεν είναι πλέον μονόδρομος

Διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού. Υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τη μαστεκτομή;

Σχετικά άρθρα