Δεν έχω φίλους: Γιατί οι άνθρωποι «κλείνονται» στον εαυτό τους;

Έχω μία καλή φίλη που βγαίνουμε, αλλά θέλω να διευρύνω τον κύκλο μου. Να κάνω κι άλλους φίλους. Πολλές φορές, από παιδί μέχρι και σήμερα, θυμάμαι τον εαυτό μου να μην βρίσκω παρέα.

Ήθελα να πάω για έναν καφέ και δεν βρήκα κάποιον. Όλοι απασχολημένοι. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Και καταλήγω ή να μένω μέσα ή να βγαίνω μόνη. Τι με συμβουλεύετε;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας Νικόλαος Βαμβακάρης

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην σημερινή κοινωνία. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής αλλά και το «κλείσιμο» των ανθρώπων στον εαυτό τους και τις αγωνίες τους έχει ως αποτέλεσμα να κλείνεται περισσότερο ο κόσμος και να μην επιλέγει να κάνει βαθύτερες σχέσεις με άλλα άτομα.

Από την άλλη μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να προσελκύσουμε τα άτομα που μας αφορούν. Αρχικά κάτι που θα βοηθούσε πολύ θα ήταν να προσδιορίσουμε το τι είναι αυτό που ψάχνουμε από έναν άλλον άνθρωπο αλλά και τι θέλουμε να επικοινωνήσουμε από τον εαυτό μας σε μια  παρέα.

anxiety

Πρέπει να γνωρίσουμε εμάς

Επίσης χρήσιμο είναι να μη βιαζόμαστε να απορρίψουμε άτομα χωρίς να τα έχουμε γνωρίσει καλύτερα και να δίνουμε χρόνο δηλαδή στις σχέσεις μας. Αφήνοντας για το τέλος κάτι, είναι πολύ σημαντική η συνεχής προσπάθεια να ανακαλύπτουμε και να γνωριστούμε καλύτερα με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στόχος η αύξηση της αυτοπεποίθησης μας. Είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Εάν όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να βρουν βάση μέσα μας, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσουμε τη βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Θα μας βοηθήσει να εμβαθύνουμε στον εαυτό μας αλλά και να βρούμε καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με τους άλλους.

Νικόλαος Βαμβακάρης
Ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας
Υψηλάντου 172, T.K. 18535, Πειραιάς
τηλ: 210-4296363
www.normavitae.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Είναι έρωτας ή φιλία αυτό που νιώθω για εκείνον;

Μπορεί η φιλία να μετατραπεί σε ερωτική σχέση; Ποιά ζώδια ερωτεύονται τα φιλαράκια τους;

Σχετικά άρθρα