Είμαι άνεργη και ο αρραβωνιαστικός μου με μειώνει: Πώς να το διαχειριστώ;

Με τον αρραβωνιαστικό μου είμαστε μαζί 2,5 χρόνια και μένουμε μαζί. Όλα ήταν τέλεια ώσπου έχασα τη δουλειά μου, μια δουλειά η οποία μου δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και έριξε την αυτοπεποίθηση μου στα τάρταρα με αποτέλεσμα να φοβάμαι να δουλέψω ξανά.

Μπήκα ταμείο ΟΑΕΔ και παίρνω ένα βοήθημα, αλλά αυτά δεν φτάνουν για τα έξοδα του σπιτιού. Και ο αρραβωνιαστικός μου δεν βγάζει αρκετά για να μας συντηρεί και τους δύο. Με πιέζει συνέχεια να βρω δουλειά και επειδή δεν ψάχνω με λέει τεμπέλα και ότι δεν ενδιαφέρομαι για τη σχέση μας και το σπίτι κλπ.

Δεν με κατάλαβε και με ειρωνεύτηκε

Του είπα ότι δεν βαριέμαι να ψάξω για δουλειά και του φανέρωσα τη φοβία μου. Δεν με κατάλαβε και με ειρωνεύτηκε. Επίσης τον τελευταίο καιρό κάνει συνεχώς παράπονα για το σπίτι, ότι δεν καθαρίζω ή ότι δεν του πλένω τα μποξεράκια του πχ και συνεχώς τσακωνόμαστε.

Μπορεί να έχω μαζέψει όλο το σπίτι, να έχω βάλει πλυντήριο και γενικώς να είναι όλα τέλεια όταν γυρίσει απ΄τη δουλειά και πάλι θα μου πει «δεν έψαξες για δουλειά όμως» ή θα παρατηρήσει ένα σημείο με σκόνη και θα μου πει «εδώ δεν καθάρισες» ενώ εγώ δεν έχω προλάβει με όλα τα άλλα που έχω κάνει.

Όσο για τη δουλειά δεν μου αρέσει τίποτα (έχω ψάξει λίγο, απλώς δεν έχω πάρει τηλέφωνα), το μόνο που μου αρέσει είναι να γράφω. Το όνειρο μου είναι να γίνω συγγραφέας και ήδη έχω γράψει κάποια μυθιστορήματα ερασιτεχνικά αλλά κανείς δεν θα θέλει να τα εκδώσει, είμαι σίγουρη.

sxesh problima xwrismos4

Δεν θέλει μια γυναίκα «τεμπέλα»

Εκείνος όπως είναι φυσικό με χλευάζει για αυτό το όνειρο λέγοντας όπως και τόσοι άλλοι ότι «αυτό δεν είναι δουλειά, δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις επαγγελματίας συγγραφέας». Επίσης σε μια συζήτηση που είχαμε είπε ότι ακόμα και αν έβγαζε 2.000 το μήνα πχ, θα ήθελε και πάλι να δουλεύω για να κάνω κάτι επειδή δεν του αρέσει να έχει μια γυναίκα «τεμπέλα» δίπλα του.

Τι να κάνω; Δεν είμαι τεμπέλα, απλώς και μόνο στην ιδέα ότι θα πάω σε μια δουλειά και θα μου φέρονται πάλι έτσι όπως στην προηγούμενη με πιάνει τρέμουλο και ταχυκαρδία. Τον αγαπάω και δεν θέλω να τον χάσω και έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν έχει δίκιο και αν πρέπει να πιέσω λίγο τον εαυτό μου να ψάξει για δουλειά και να γίνω καλύτερη στο σπίτι, αφήνοντας όμως στην άκρη το μόνο πράγμα που με κάνει χαρούμενη, να γράφω.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Είναι πολύ όμορφο το ότι σας αρέσει να γράφετε καθώς είναι πολύ δημιουργική απασχόληση αλλά και εξαιρετικός τρόπος έκφρασης και μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων. Αναρωτιέμαι αν έχετε προσεγγίσει κάποιον εκδοτικό οίκο προκειμένου να εκδώσετε τα συγγράμματα σας.

Η δική σας πεποίθηση ότι κανείς δε θέλει να τα εκδώσει είναι αυτό που σκέφτεστε εσείς για τον εαυτό σας και που δε σας επιτρέπει να κάνετε το βήμα να χτυπήσετε την πόρτα ενός εκδοτικού οίκου. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να σας διαβεβαιώσω ότι θα εκδώσουν τα μυθιστορήματα σας, αλλά αν δε δοκιμάσετε δε θα μάθετε ποτέ.

Πιστέψτε σε εσάς και κάντε το βήμα

Πιστέψτε στο δημιούργημα σας και κάνετε το βήμα. Τουλάχιστον για αρχή μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποιον άνθρωπο του χώρου του βιβλίου και να του ζητήσετε τη γνώμη του για τα βιβλία σας. Φροντίστε πρώτα να έχετε κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα σε ένα συμβολαιογράφο πριν μοιραστείτε τα συγγράμματα σας με άλλο κόσμο.

Ερχόμενη στο θέμα της δουλειάς και της φοβίας σας, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι η συγγραφή είναι καταπληκτικό ταλέντο. Φαντάζομαι σας κάνει να νιώθετε υπέροχα όταν έχετε ολοκληρώσει ένα βιβλίο όμως πέρα από ελάχιστους και πολύ διάσημους συγγραφείς, λίγοι είναι οι άνθρωποι που ζουν μόνο μέσα από τη συγγραφή βιβλίων ή έργων κινηματογραφικών/θεατρικών.

Η φοβία σας δεν είναι ανούσια

Ασχέτως τι σας λέει ο σύντροφο σας είναι σημαντικό να σκεφτείτε σοβαρά να αναζητήσετε μια νέα εργασία που θα μπορεί να σας αποφέρει ένα ικανοποιητικό μισθό ώστε και να νιώθετε ανεξάρτητη αλλά και να συμβάλλετε στην συντήρηση του νοικοκυριού σας.

Η φοβία σας δεν είναι ανούσια αν είχατε μια πολύ κακή προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι δουλειές και όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και ότι θα πέσετε στην ίδια περίπτωση. Αρχίστε να επικοινωνείτε με πιθανούς εργοδότες και κάντε κάποιες συνεντεύξεις εφόσον προκύψουν.

Διαλέξτε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για εσάς από άποψη περιβάλλοντος και συνεργατών. Το ιδανικό σε όλα περιβάλλον δε θα το βρείτε ποτέ, αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε ένα ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον που θα σας αποφέρει κάποια χρήματα.

provlima oikogeneia sxesi

Μη σταματήσετε να γράφετε

Συγχρόνως δε θα είστε όλη μέρα σπίτι. Η συγγραφή δε θα σταματήσει αν εργάζεστε. Είναι κάτι πηγαίο που θα βρείτε το χρόνο και τις ευκαιρίες στην καθημερινότητα σας για να την συνεχίσετε. Όσο για τον σύντροφο σας, ο λόγος που ψάχνει μέσα στο σπίτι κάποιο «λάθος» στην καθαριότητα είναι γιατί περισσότερο μέσα από αυτό εκφράζει τη δυσαρέσκεια του που δεν εργάζεστε.

Εμμέσως με τα παράπονα του θέλει να σας δείξει ότι πρέπει να απασχοληθείτε με κάτι. Το αν θα εργαστείτε είναι σαφέστατα δική σας επιλογή και κανένας δε μπορεί να σας εξαναγκάσει. Το αν όμως ο αρραβωνιαστικός σας επιθυμεί η όποια σύντροφος του να εργάζεται, πρώτον για να απασχολείται και να είναι δραστήρια μέσα στην ημέρα και δεύτερον για να συμβάλλει οικονομικά στο σπίτι, είναι και αυτουνού δικαίωμα του.

Είναι λυπηρό ότι χλευάζει το ταλέντο σας

Το ότι χλευάζει το ταλέντο σας και ίσως το υποτιμά, αυτό βεβαίως είναι πολύ λυπηρό. Θα πρέπει να του εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και πόσο σας στεναχωρεί και κυρίως σας προσβάλει να μιλάει για αυτή σας την επιλογή κατά αυτό τον τρόπο.

Όσο για το αν κατανοεί τη φοβία σας, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν φοβίες το αντιμετωπίζουν. Θέλω να πω ότι συχνά βλέπουμε ότι το οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον του ατόμου με φοβίες δε μπορεί τις περισσότερες φορές να κατανοήσει το πρόβλημα και να συναισθανθεί τον συγγενή/φίλο του.

Όπως όμως προανέφερα η δική σας φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί επιλέγοντας ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας που αν δεν αναζητήσετε σίγουρα δε θα το βρείτε ποτέ. Βρείτε μια εργασία που σας ικανοποιεί και συνεχίστε τη συγγραφή που τόσο αγαπάτε!

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρόβλημα στη σχέση: Μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα του άλλου;

Πασχαλινές διακοπές με… μαγιό για τη Ζέτα Μακρυπούλια!

Σχετικά άρθρα