Γιορτινό τραπέζι: Η ευλογία του να μαγειρεύει όλη η οικογένεια μαζί

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας είναι η οικογένεια και οι στενοί δεσμοί που αναπτύσσουν τα μέλη μεταξύ τους. Η αλήθεια, όμως είναι ότι λόγω του γρήγορου και έντονου ρυθμού της ζωής, πολλές φορές ξεχνάμε το τι μετρά πραγματικά.

Τείνουμε να γινόμαστε απόμακροι και απρόσιτοι, «χωμένοι» στα κινητά μας μέχρι η γιαγιά ή η μαμά να μας φωνάξει γιατί το τραπέζι είναι έτοιμο. Άρα τι κάνουμε; Περιμένουμε από κάποιον άλλο να ετοιμάσει το τραπέζι, δίχως να παίρνουμε «γεύση» από το πώς είναι όλη η διαδικασία.

Γινόμαστε, για λίγο έστω, σεφ

Ωστόσο, είναι απολαυστικό να μπαίνουμε πίσω από την κουζίνα και να γινόμαστε, για λίγο έστω, σεφ. Μπορούμε να διαλέξουμε μαζί με το άτομο που έχει αναλάβει το γιορτινό τραπέζι, το τι θα φάμε. Γιατί δεν είναι μόνο το φαγητό για το οποίο ετοιμαζόμαστε.

Είναι μια κοινή δραστηριότητα όπου «μαγειρεύετε» και τους οικογενειακούς δεσμούς. Πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται και μαθαίνει κανείς πράματα που, ενδεχομένως, να μην ήξερε. Και συνήθως οι γιαγιάδες λατρεύουν να αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν τους!

Με τη μαγειρική «χτίζεται» η οικειότητα

Εξάλλου, πέρα από το αίσθημα της χαράς που μας κατακλύζει, «χτίζεται» και η οικειότητα την οποία, αν την έχεις ήδη, την αναπτύσσεις περισσότερο, αλλά αν δεν την έχεις, την θεμελιώνεις. «Σπας» το τείχος που βάζει η ρουτίνα και η απόσταση και το τηλέφωνο.

Στην πραγματικότητα, όλοι έχουμε λίγο χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στο μαγείρεμα και στους δικούς μας ανθρώπους. Έστω και μόνο τα Σαββατοκύριακα. Αλλά για πολλούς, γίνεται μια επίφοβη… δουλειά και όχι η χαρούμενη εμπειρία που οφείλει να είναι.

Τα τραπέζια στις διακοπές κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική οικογενειακή κουλτούρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι θρησκευτικές γιορτές. Είναι η παράδοση που οι παλαιοί θέλουν να αναβιώνουν και οι νέοι οφείλουν να μάθουν.

Να «φοράμε» μόνο την καλή μας διάθεση

Και δεν χρειάζεται το γεύμα να είναι επίσημο και καθώς πρέπει, γεμάτο κανόνες. Και μόνο την καλή μας διάθεση να «φορέσουμε», είναι αρκετό για να ζήσει κανείς την εμπειρία της οικογένειας. Όχι εκείνης που έχει διαφορετικά ωράρια και πολλές φορές καταλήγουν τα μέλη της να μην βρίσκονται καν, ακόμα κι αν ζουν στο ίδιο σπίτι.

Αλλά εκείνης που τα μέλη της γελούν με την καρδιά τους, εκείνης που τα μέλη της προσπαθούν συνεχώς να βελτιωθούν, εκείνης που τα μέλη της μοιράζουν απλόχερα αγάπη και στοργή.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μας επηρεάζει η οικογένεια στον τρόπο που τρώμε

Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε μελαγχολία και καταπιεσμένη ερωτική ζωή

Σχετικά άρθρα