Πάσχα 2019: Πώς αμείβονται οι αργίες για τον ιδιωτικό τομέα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή των αργιών του Πάσχα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προχώρησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Υποχρεωτική αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Παρασκευή (26/4) είναι υποχρεωτική αργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο (άρθ.4 ΒΔ 748/1966), απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων, μέχρι τις 13.00 της ημέρας.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Τι ισχύει για Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Το Μεγάλο Σάββατο (27/4) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (28/9) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πασχαλινό ωράριο 2019: Πότε αρχίζει και πόσο θα διαρκέσει

Κτηματολόγιο: Ώρα… μηδέν για την Αθήνα – Τι πρέπει να ξέρετε

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει η μητέρα μου το επίδομα ΟΠΕΚΑ;

Πάσχα 2019: Επιδόματα και συντάξεις στους δικαιούχους

Σχετικά άρθρα