Τα 8 (μικρο)πράγματα που κάνουν τις γυναίκες δυνατές. Ποια αναγνωρίζεις σε εσένα;

Υπάρχει πίεση να ασχοληθείτε με ανθυγιεινές συνήθειες που σας στερούν την ψυχική δύναμη. Όμως, οι καλές, όπως η άσκηση, σας βοηθούν να μεγαλώσετε. Αλλά η παραίτηση από τις… κακές, όπως το γρήγορο φαγητό, είναι το «κλειδί» αν θέλετε πραγματικά να κάνετε πρόοδο.

Και αυτές οι καθημερινές συνήθειες είναι που σας κάνουν ισχυρούς και ικανούς να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύπτει. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργό Amy Morin, υπάρχουν 8 πράγματα που οι δυνατές γυναίκες δεν κάνουν.

Οι πολιτιστικές προσδοκίες, οι κοινωνικές πιέσεις και οι λεπτές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που ωθούν τις γυναίκες σε ανθυγιεινές συνήθειες. Αναγνωρίζοντας τες, λοιπόν, γίνεται το πρώτο βήμα για τη αλλαγή. Οι διανοητικά ισχυρές γυναίκες:

1. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους ανθρώπους.

Είτε κοιτώντας τις φωτογραφίες στο Instagram των διακοπών μιας διασημότητας, είτε ακούγοντας το επίτευγμα ενός φίλου στο άθλημα του, η σύγκριση με τους άλλους είναι δελεαστική και ενίοτε και αναπόφευκτη. Αλλά κάθε λεπτό που περνάτε συγκρίνοντας τη ζωή σας με τη ζωή κάποιου άλλου, είναι 60 δευτερόλεπτα που εσείς δεν εστιάζετε στους στόχους σας.

2. Δεν επιμένουν στην τελειότητα.

Το να είναι κανείς τέλειος, σας αναγκάζει να αντιμετωπίσετε τέτοια υψηλά επίπεδα άγχους ώστε η απόδοσή σας να γίνει πραγματικά μειωμένη. Δημιουργήστε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό σας, αλλά μην ρυθμίζετε τον πήχη ψηλά από την αρχή. Λίγο λίγο κάθε φορά και το μεγάλο επίτευγμα θα έρθει. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας με ένα μικρό βήμα κάθε φορά και θα αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

3. Δεν θεωρούν αδυναμία το ότι είναι τρωτές.

Οποιοσδήποτε θέλει να ξέρει πως κατάφερε κάτι με τις δικές του δυνάμεις. Αλλά το να ζητάτε βοήθεια, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες σας ενώ παραδέχεστε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις, δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις που είναι είτε δύσκολο να ξεπεράσετε είτε δεν ξεπερνάτε ποτέ πλήρως. Και αυτό δεν είναι κακό, φτάνει μόνο να μη μένετε στο παρελθόν.

4. Δεν σαμποτάρουν- οι ίδιες- τους στόχους τους.

Ο καθένας οφείλει να έχει πίστη στον εαυτό του ότι θα τα καταφέρει αλλά και τα ψήγματα αμφιβολίας- εφόσον είναι σε ήπιο βαθμό- είναι κινητήρια. Αν και ο εγκέφαλός σας θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι δεν είστε αρκετά ικανοί, μην σαμποτάρετε τον στόχο σας. Με την προϋπόθεση ότι το επιθυμείτε πολύ, θα το καταφέρετε όσο κι αν ο εγκέφαλός σας θα σας υποτιμήσει.

5. Δεν φοβούνται να «σπάσουν» τους κανόνες.

Από νεαρή ηλικία, πολλά κορίτσια διδάσκονται τη σπουδαιότητα της ευγένειας και της καλής συμπεριφοράς. Συχνά, λοιπόν, επιτρέπετε στους άλλους να σας περιορίσουν τις δυνατότητές σας. Δημιουργήστε την πίστη στον εαυτό σας και καμία κριτική δεν θα σας σταματήσει. Εξάλλου, εκείνοι που πάνε κόντρα στα… πρέπει είναι εκείνοι που αλλάζουν τον κόσμο.

6. Δεν… πατούν πάνω στους άλλους.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να ανυψώσετε τη δική σας κατάσταση επισημαίνοντας ελαττώματα κάποιου άλλου. Αλλά οι ισχυρές γυναίκες δεν έχουν ανάγκη να «πατήσουν» πάνω σε κάποιον για να δείξουν ποιες είναι. Και κυρίως δεν σιωπούν όταν αντιμετωπίζουν αδικίες.

7. Δεν κατηγορούν τους εαυτούς τους.

Η απόδοση ευθυνών είναι μια γνωστή συνήθεια για αποποίηση όσων έχουν γίνει αν κάτι πήγε στραβά. Είναι σημαντικό να δεχτείτε την προσωπική ευθύνη όταν κάνετε λάθος. Αλλά η τοξική αυτοκαταστροφή κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αναγνωρίστε μέχρι πού ευθύνεστε και ότι κάνατε μια κακή επιλογή την οποία θα διορθώσετε την επόμενη φορά.

8. Δεν φοβούνται να πετύχουν.

Οι γυναίκες φοβούνται, σύμφωνα με το psychologytoday.com, να φαίνονται αλαζονικές ή υπερβολικά φιλόδοξες. Ακόμα και όταν είναι ευχαριστημένες και ευτυχισμένες με κάτι που οφείλετε σε εκείνες, είναι πιθανό να δώσουν τα εύσημα σε κάποιον άλλο ή να επιστρέψουν τη φιλοφρόνηση. Αντίθετα, ωφέλιμο είναι να πείτε και ένα «ευχαριστώ» σε εσάς.

woman

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

Η κρίση ως ένα παράθυρο που ανοίγει στην αυτογνωσία

Σχετικά άρθρα