Γίνε κύριος του εαυτού σου: Νίκησε τους φόβους σου με 4 απλά βήματα!

Το να αντιμετωπίζεις τους μεγαλύτερους φόβους σου δεν είναι ποτέ εύκολο. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βοηθηθείς.

Τελικά, η αγωνία γίνεται κουραστική και εξαντλητική. Οφείλεις να βρεις τη θέληση να σταθείς πάνω στο βάθρο, να μπεις στο αεροπλάνο, να ζητήσεις αύξηση και να κάνεις οτιδήποτε φοβάσαι.

Όταν αντιμετωπίζεις ένα φόβο, δεν πρέπει να αλλάξεις τον εαυτό σου. Αλλά οφείλεις να μάθεις να είσαι πιο ευέλικτος και άνετος με εσένα.

Σιγά σιγά η όποια ανησυχία θα δώσει τη… θέση του στην αυτοπεποίθηση. Σκοπός να «κοιτάξεις» τους φόβους στα μάτια και να προχωρήσεις μπροστά, δημιουργώντας εμπιστοσύνη με εσένα τον ίδιο.

1. Μην πατάς «παύση» στη χειρότερη στιγμή σου

Ο καθένας μας φοβάται ένα φανταστικό χειρότερο σενάριο. Εάν είσαι για παράδειγμα ντροπαλός, ίσως ανησυχείς για το πώς θα φανείς στην κάμερα. Και θα γίνει ακόμα πιο δυνατό αν δεχτείς σχόλια που σε χλευάζουν. Αλλά όλα αυτά είναι μόνο στη φαντασία σου. Δεν έχουν γίνει ακόμα και το κυριότερο είναι ότι δεν ξέρεις αν θα γίνουν. Ο φόβος σου χειρίζεται το μυαλό σου

Όποια και αν είναι η φανταστική ιστορία τρόμου, μην πατάς «παύση» στη χειρότερη δυνατή στιγμή της. Γιατί θα έρθει η επόμενη στιγμή που θα επισκιάσει την προηγούμενη. Γιατί μαθαίνεις από τη χειρότερη περίπτωση για να φτάσεις στην καλύτερη- όσο δυνατόν- εκδοχή σου. Θα αισθανθείς καλύτερα προετοιμασμένος να χειριστείς το χειρότερο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ!

enilikiosi-pote-pos

2. Κράτα σημειώσεις και μετά διάψευσέ τες!

Πρώτα γράψε τι φοβάσαι. «Έχω χαραμίσει τη ζωή μου», «κανείς δεν νοιάζεται για εμένα» και «όλοι νομίζουν ότι είμαι αποτυχημένος» είναι μερικές καταστροφικές σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό. Ό,τι, λοιπόν, κι αν προκύπτει, αντί να εγκλωβίζεται μέσα στο κεφάλι, ας βγει στο χαρτί!

Μετά από λίγο, γύρισε πίσω και δες τι έγραψες. Μερικοί από τους φόβους σου μπορεί να φανούν απόλυτα μελωδραματικοί. Ή ίσως θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι κάποιου άλλου η γνώμη και όχι η δική σου, όπως ενός καταχρηστικού συνεργάτη ή ενός απατεώνα συγγενή. Είναι η σκέψη τους, την οποία έχεις εσωτερικεύσει.

Στη συνέχεια, γράψε τι θα έλεγε ο μεγαλύτερος οπαδός σου για κάθε ένα φόβο σου. Είναι σαν να ζητάς από τον… δικηγόρο, εσωτερική υπεράσπιση. Έτσι, θα συνδέσεις ένα αρνητικό με ένα θετικό και κάθε φορά που εμφανίζεται ο φόβος θα μετατρέπεται σε αυτό που έχεις σημειώσει

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να αντέξετε να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας “μου πιπιλίζουν” ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το αντίθετο, πάρτε το σημειωματάριό σας σε έναν θεραπευτή που σας αρέσει και εμπιστεύεστε. Αυτός ή αυτή θα σας βοηθήσει να επανεξετάσετε αυτούς τους φόβους – και εγγυώμαι ότι θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε τόσο ισχυροί όσο νομίζετε.

3. Λίγο λίγο, μέχρι την κορυφή

Δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίσεις τον φόβο σου απευθείας αλλά μπορείς να τον ξεπερνάς λίγο λίγο παραποιώντας τον. Δηλαδή, για παράδειγμα αν δεν νιώθεις να μιλάς άνετα σε αγνώστους, μπορείς να πάρεις μαζί σου ένα οικείο σου πρόσωπο σε μια εκδήλωση

Θα είναι μαζί σου και θα σε… σώζει από τυχόν άβολες συνθήκες. Στη συνέχεια μπορείς να το επαναλάβεις ώστε να διαδράσετε μαζί αλλά να μη σε βοηθάει κάθε φορά και την επόμενη φορά να είσαι εντελώς μόνος σου.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις, τότε πρέπει να «σπάσεις» τον φόβο σου σε πιο μικρά κομμάτια. Όταν ο κόμπος στο στομάχι σου αρχίσει να ξετυλίγεται, τότε είσαι σε καλό δρόμο. Αφού τον ολοκληρώσεις, πέρνα στον επόμενο.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μοναξιά ή μοναχικότητα; Βάσανο ή δρόμος προς την αυτογνωσία;

Οι ερωτήσεις αυτογνωσίας που πρέπει να κάνεις καθημερινά!

Αυτογνωσία: Tελικά αλλάζουν οι άνθρωποι;

Σχετικά άρθρα