Γιορτές: Μάθε τα μεγαλύτερα «γλυκά» ψέματα που λες στον εαυτό σου

Μήπως οι σκέψεις σου σε κάνουν να τρως γλυκά πολύ πιο γρήγορα από ότι να ανοίξεις το περιτύλιγμα; Ακόμα και όταν έχεις τις καλύτερες προθέσεις να μειώσεις τα γλυκά, μπορείς να βρεθείς πολύ εύκολα μπροστά σε ένα πειρασμό.

Μερικές φορές το μυαλό σου μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος. Είναι εκείνο που σου λέει τα μεγαλύτερα «γλυκά» ψέματα, κάνοντάς σε να υποκύψεις στο δελεαστικό γλύκισμα και να το γευτείς!

«Έχουν παιδιά, άρα πρέπει να πάρουμε γλυκά»

Αυτή η έννοια είναι ένας κοινός μύθος. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευχαριστημένα με το να λαμβάνουν αντικείμενα όπως κούκλες και αυτοκίνητα. Εξάλλου, πολλά γνωρίζουν- όσο κι αν θέλουν- πως δεν πρέπει να φάνε όλη τη σακούλα με τις λιχουδιές γιατί θα είναι βλαβερό. Το ότι πηγαίνεις γλυκά για τα… παιδιά αλλά είναι σε οικογενειακή συσκευασία και όχι ατομικά, δείχνει πως ελπίζεις ο οικοδεσπότης να σου βάλει κι εσένα από το γλυκό που επέλεξες να πας.

«Θα φάω μόνο ένα»

Ίσως το πιο μεγάλο και πιο κοινό ψέμα που μπορεί να πει κανείς στον εαυτό του. Και το να καταλήξεις με ένα δεύτερο κομμάτι δεν είναι τόσο μακρινό όσο νομίζεις. Και τότε πιθανόν να σκεφτείς: «Εντάξει, αφού δεν σταμάτησα στο ένα, δεν πρόσεξα άρα να φάω όσο θέλω».

gunaika-gluko-peirasmos

«Θα αντισταθώ»

Αυτό μοιάζει με το παραπάνω αλλά στην προκειμένη σημαίνει πως δεν θα φας καθόλου. Αλλά λίγο ό,τι άφησε το παιδί στο πιάτο του, λίγο που τσιμπολογάς κόβοντας από τις άκρες, λίγο ότι φαίνεται λαχταριστό, λίγο που πέφτουν και αρκετές ονομαστικές γιορτές, τελικά δεν καταφέρνεις να αντισταθείς.

«Είναι μόνο μια φορά τον χρόνο»

Χριστούγεννα είναι; Πρωτοχρονιά είναι; Πάσχα είναι; Το… γλυκό ψέμα ότι συμβαίνει μόνο μια φορά το έτος δεν αθωώνει το γεγονός ότι υποκύπτεις και τρως αυτό που είχες «ορκιστεί» να μην αγγίξεις καν. Μπορεί η εκάστοτε εορτή να είναι μια φορά τη χρονιά, αλλά τα γλυκά παραμένουν εκεί και τις 365 ημέρες.

«Θα δοκιμάσω εγώ και θα σου πω»

Μόλις η γιαγιά δοκίμασε μια νέα συνταγή και θέλει κάποιον για να αξιολογήσει αν είναι καλό ή αν λείπει κάτι. Και ως λάτρης της κουζίνας και παίρνοντας και λίγο τον ρόλο του κριτικού, δέχεσαι- χωρίς να σε έχει πιέσει- να φας από αυτό που μόλις έφτιαξε. Αλλά ξέρεις πως αυτό είναι ουτοπικό. Εξάλλου, η μυρωδιά ήδη σε έχει γοητεύσει, γαργαλώντας σου τον ουρανίσκο.

Σίγουρα σου αξίζει ένα γλυκό αλλά την περίοδο των εορτών τείνουμε να το παρακάνουμε. Για αυτό άκου τι δικαιολογίες χρησιμοποιείς και προσπάθησε όσο είναι εφικτό να μη γίνεσαι έρμαιο του θυμικού σου, κάτι που είναι σίγουρα δύσκολο.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και διατροφή: Πώς θα του περιορίσετε τα γλυκά;

Προσπαθώ να χάσω βάρος, αλλά δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά! Τι να κάνω;

Πόσο… αθώα είναι για τα παιδιά σας τα γλυκά των Χριστουγέννων;

Σχετικά άρθρα