Επιστροφή στη δουλειά μετά από διακοπές: Είσαι αρκετά δυνατός;

Από εκεί που είσαι χαλαρός μακριά από τα «πρέπει» του γραφείου και το υποχρεωτικό εργασιακό ντύσιμο, ήρθε η ώρα σου για επιστροφή στη δουλειά γιατί οι μέρες ξεκούρασης τελείωσαν. Ένα είναι όμως, το ερώτημα: Είσαι αρκετά δυνατός;

Οι σωρευτικές επιδράσεις της χρόνιας καταπόνησης σε «τραβούν» προς τα κάτω. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι η δυσκολία στον ύπνο, η μειωμένη παραγωγικότητα και η αυξημένη ευερεθιστότητα. Για αυτό οφείλεις να «χτίσεις» τις άμυνές σου.

Βλαβερή η επίδραση στο ανθρώπινο σώμα

Το χρόνιο στρες δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αν και επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα σου. Το αναγκάζει να παράγει υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, καθώς και άλλων ορμονών. Έτσι με τη σειρά του αυξάνονται ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή. Η γλυκόζη στο αίμα είναι περισσότερη αφού το σώμα προετοιμάζεται για έναν ακόμα… αγώνα.

Το ανθρώπινο σώμα δεν προοριζόταν ποτέ να ζει σε χρόνια κατάσταση άγχους επειδή προκαλεί μεγάλη ζημιά. Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το στρες, κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια ως διαβήτη και παχυσαρκία.

Γιατί οι ασθενείς δεν αναφέρουν ότι έχουν (και) άγχος;

Μια μελέτη του 1994 που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review εκτιμά ότι το 60% ως 90% όλων των επισκέψεων σε γιατρό σχετίζεται με το άγχος. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λένε ότι δεν ανέφεραν ούτε καν στρες στους γιατρούς τους!

Η ανεπαρκής προετοιμασία και η εσωστρέφεια για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων προκλήσεων της ζωής σε αφήνει ευάλωτο στις επικίνδυνες επιπτώσεις του στρες. Και, όπως είναι αναμενόμενο, το άγχος επιδρά και στην ψυχική σου υγεία, συρρικνώνοντας το μυαλό σου.

agxos

Γίνεσαι… έρμαιο της καθημερινής έντασης!

Μια μελέτη του 2012 που διεξήχθη από τον Yale διαπίστωσε ότι το άγχος που προκαλείται από δυσμενή συμβάντα ζωής μείωσε τη γκρίζα ύλη στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τον αυτοέλεγχο και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Οι μικρότεροι όγκοι του εγκεφάλου συνδέονται με αυξημένες διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και η αυξημένη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου και η κατάχρηση ουσιών.

Αισθάνεσαι αποδιοργανωμένος

Το άγχος επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, αίσθησης και συμπεριφοράς μας. Παρά την πρόθεσή σου να κάνεις περισσότερα, η συνολική παραγωγικότητα ελαττώνεται και δεν μπορεί να συγκεντρωθείς. Πολλές φορές αισθάνεσαι αποδιοργανωμένος γιατί ό,τι κάνεις, είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης.

Δεν έχεις επίσης χρόνο να μαγειρέψεις υγιεινά γεύματα και σίγουρα δεν έχεις χρόνο για άσκηση. Οι καθημερινές συνήθειές σου επιβαρύνονται ώσπου τελικά μειώνεται η αντοχή σου. Να σημειωθεί πως άτομα που βιώνουν πολύ στρες, αντιμετωπίζουν και μεγάλη ένταση στο σπίτι, γεγονός που δίνει περισσότερους λόγους για να τσαντιστεί και να αγχωθεί κανείς.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 42% των ενηλίκων λένε ότι δεν κάνουν αρκετά ή δεν είναι σίγουροι αν κάνουν αρκετά για να διαχειριστούν το άγχος τους. Παράλληλα, ένα 20% των Αμερικανών ποτέ δεν προσπαθεί καν να ανακουφίσει ή να διαχειριστεί το στρες τους.

Είναι εύκολο να θέσεις άλλες προτεραιότητες μπροστά από την αυτο-φροντίδα, ειδικά στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο. Αλλά το άγχος μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Παρόλο που δεν μπορείς να εξαλείψεις το άγχος από τη ζωή σου, μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις για να καταπολεμήσεις το άγχος!

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Άγχος: Οι σκέψεις με κυριεύουν στον ύπνο – Μου «κόβεται» η ανάσα!

Σχετικά άρθρα