Πόσο επικίνδυνο είναι να αφήνω το παιδί μου να παίζει με ψεύτικα όπλα;

Μπορεί να μη βρισκόμαστε στην Αμερική όπου η οπλοκατοχή είναι ανοιχτή σε πάρα πολύ κόσμο και μπορεί ακόμα και ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε ένα αληθινό όπλο (κατά λάθος βέβαια) αλλά και η πρόσβαση στα ψεύτικα όπλα τι μηνύματα δίνει σε ένα παιδί;

Τα περισσότερα αγοράκια -αν όχι όλα- επιλέγουν πολύ συχνά για παιχνίδια τα ψεύτικα όπλα. Η παιδοψυχίατρος Dr Agnès Pargade απαντά πώς μπορεί αυτά να επηρεάσουν ένα παιδί.

Είναι ένα… ανώδυνο παιχνίδι για τα παιδιά;

Πολλοί γονείς δεν βρίσκουν κανένα συσχετισμό των ψεύτικων παιχνιδιών με τα αληθινά, όπως παρατηρεί η παιδοψυχίατρος. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν μοιάζουν, δεν παύουν να είναι κάποια αντικείμενα που χρησιμεύουν στο να… πυροβολείς (ψεύτικα βεβαίως) άλλους ανθρώπους.

Μάλιστα η Dr Agnès Pargade συμβουλεύει τους γονείς να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους όταν παίζει με τέτοια παιχνίδια: “Αν φωνάζει και τρέχει για να πετύχει έναν άνθρωπο-στόχο που δεν φαίνεται και πολύ χαρούμενος που συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι. τότε οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν για το ποια είναι η επιρροή του παιχνιδιού αυτού στο παιδί τους”.

Το παιδί εξοικειώνεται με τη βία και τον πόλεμο

paidi oplo

Όπως δηλώνει η παιδοψυχίατρος, το παιχνίδι με τα ψεύτικα όπλα δημιουργεί στο παιδί μια… προτίμηση στη βία και τον πόλεμο. Και συνεχίζει: “Επειδή έχουν χρωματιστά φωτάκια και ρίχνουν πλαστικές μπιλίτσες, δεν σημαίνει ότι δεν μοιάζουν με τα αληθινά όπλα. Είναι περισσότερο αυτό που αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, μειώνουν την ένταση της χειρονομίας του να πυροβολείς κάποιον και να τον φαντάζεσαι νεκρό”.

Το χειρότερο βέβαια, σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο, είναι τα βιντεο-παιχνίδια. Εκεί τα παιδιά δεν φαντάζονται τους στόχους τους νεκρούς. Τους βλέπουν κιόλας μπροστά στα μάτια τους!

Οι συμβουλές της ειδικού

Τι να κάνετε όταν το παιδί σάς ζητάει απεγνωσμένα ένα όπλο; Με εκείνο το απαιτητικό ύφος συνοδευόμενο ενδεχομένως από φωνές, τσιρίδες και κλάματα; Υπομονή αλλά και… εναλλακτικές λύσεις!

Ποιες είναι αυτές;
  • Νεροπίστολο αντί για κανονικό όπλο: το θύμα δεν γίνεται “μάρτυρας” αν το πετύχει το παιδί αλλά αντιθέτως είναι κάτι αστείο και διασκεδαστικό, ειδικά στο ύπαιθρο και φυσικά όχι μέσα στο σπίτι!
  • Τοξοβολία! Αντί για όπλο, μπορείτε να ωθήσετε το παιδί σας στην τοξοβολία! Είναι και άθλημα -οπότε μπορεί να βρει και την κλήση του- ενώ ταυτόχρονα ο στόχος είναι ένα αντικείμενο κι όχι άνθρωπος
  • Ξιφασκία. Αν το παιδί ζητάει σπαθί, είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Μπορείτε εκεί να συνδέσετε το σπαθί με γεγονότα από την Ιστορία και να δώσει στο παιχνίδι μια άλλη διάσταση.
  • Όσο για τα βιντεοπαιχνίδια, προσπαθήστε να βρείτε παιχνίδια που να έχουν ιστορικά θέματα, ώστε να απομακρύνετε το παιδί σας από βίαιες εικόνες. Παράλληλα, τσεκάρετε κάθε φορά τι επίδραση έχουν οι εικόνες στο παιχνίδι του στη συνέχεια.

Με πληροφορίες από femmeactuelle.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παιδί μου έχει υπερβολική φαντασία. Να ανησυχήσω;

Μην τιμωρείτε τα παιδιά σας: Ακολουθήστε τη μέθοδο της προληπτικής συντήρησης

 

 

Σχετικά άρθρα