Κρόκος Κοζάνης: Το θαυματουργό βότανο που νικά ακόμα και τον καρκίνο!

Καθώς ο Ερμής εξασκούνταν στη δισκοβολία, πλήγωσε θανάσιμα το θνητό φίλο του Κρόκο. Ο Ερμής αποφάσισε να χαρίσει την αθανασία στον Κρόκο μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί σ’ ένα  μοβ λουλούδι και το αίμα του κρόκου σε τρία κόκκινα στίγματα στο κέντρο του φυτού. Από τότε, κάθε φθινόπωρο, τα λουλούδια του Κρόκου φυτρώνουν στη γη της Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία.

Γράφει η Εύη Μίχου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πού χρησιμοποιείται

Ο κρόκος εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική. Οι βυζαντινοί ζωγράφοι τον χρησιμοποιούσαν αρκετά.

Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης

Ο  Ιπποκράτης, δήλωσε πως το σαφράν, υπήρξε θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση της πανώλης, του βήχα, του κρυολογήματος, καθώς επίσης ανακούφιζε και από τους πόνους στο στομάχι ( έλκη ), την αιμορραγία της μήτρας, την οστρακιά, τον μετεωρισμό και τα καρδιαγγειακά.

Συστατικά

Οι πιο σημαντικές φαρμακευτικές ουσίες του, είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β και γ καρωτίνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη 12  και τα καροτενοειδή.

Ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες του κρόκου, αποτελούν υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία έχουν δείξει αναστολή πολλαπλασιασμού των λευχαιμικών κυττάρων.

Επιπρόσθετα, ο κρόκος Κοζάνης δρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του αδενοκαρκινώματος του εντέρου και του νευροβλαστώματος.

Ο καρκίνος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η διαχείρισή του είναι συχνά ανεπιτυχής. Ως εκ τούτου, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες στην αναζήτηση νέων παραγόντων και θεραπειών για την ενίσχυση της επιβίωσης είναι ουσιώδεις. Αυξημένες  παρενέργειες των χημειοθεραπειών  μειώνουν την κλινική αποτελεσματικότητα μιας πλειοψηφίας αντικαρκινικών φαρμάκων παράγοντες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Συνεπώς, υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία εναλλακτικών ή συνεργιστικών αντικαρκινικών φαρμάκων με αμελητέες παρενέργειες.

Σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε την επίδραση του  Crocus sativus L. (κρόκος) στην υποξεία, με ιστοπαθολογικές, αιματολογικές, βιοχημικές αξιολογήσεις σε αρουραίους και  δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacopuncture το 2018 1 , μια σημαντική προσέγγιση για την επέκταση του αποτελεσματικής  αντικαρκινικής δράσης είναι η διερεύνηση των αντικαρκινικών παραγόντων που προέρχονται από φυσικές πηγές.

Προκλινικά στοιχεία σύμφωνα με την μελέτη έχουν δείξει ότι η διατροφική πρόσληψη ορισμένων καροτενοειδών έχει ισχυρή αντικαρκινική επίδραση τόσο in vitro όσο και in vivo, υποδηλώνοντας τους προληπτικούς και / ή θεραπευτικούς ρόλους σε διάφορους ιστούς.

Χρήση

Οι εκθέσεις εκτιμούν ότι η χρήση καροτενοειδών χωρίς τη δυνατότητα  μετατροπής σε βιταμίνη Α μπορεί να προσφέρει περαιτέρω προστασία και να αποφευχθεί η τοξικότητα. Οι μηχανισμοί που διέπουν τις δραστηριότητες χημειοπροστασίας του καρκίνου περιλαμβάνουν τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και την  εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου, την αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, την αντιοξειδωτική δράση, την ενίσχυση της κυτταρικής διαφοροποίησης, και την απόπτωση in vitro φαίνονται πειστικές, όμως καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να γίνει το σαφράν μέρος του οπλοστασίου ενάντια στον καρκίνο.

Θεραπευτικές δράσεις

  • Αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές ιδιότητες
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Βελτιώνει το δέρμα από ακμή
  • Μειώνει πόνους του στομάχου (έλκος), τις πεπτικές διαταραχές, τη ναυτία
  • Προλαμβάνει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
  • Μειώνει τις γαστραλγίες, τους νευρικούς κολικούς, τους σπασμούς και τον κοκκύτη
  • Βοηθά στην πέψη

  • Ενδυναμώνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την μνήμη
  • Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης
  • Έχει αντιθρομβωτική δράση
  • Δρα ευεργετικά σε ασθενείς με άνοια ή Αλτσχάιμερ
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους
  • Καταπολέμα ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος

Εναλλακτική χρήση

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βότανο σαν ρόφημα και ως μπαχαρικό στην μαγειρική δίνοντας στα φαγητά χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμα, χρώμα και γεύση. Η ποσότητα πρέπει να είναι μικρή, έτσι ώστε να μην πικρίσει το φαγητό και πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αφού πρώτα διαλυθεί σε νερό.

ΠΗΓΗ :

  1. Timcheh Hariri A., Moallem S.A., Mahmoudi M., Memar B., Razavi B.M., Hosseinzadeh H., Effect of Crocus sativus L. stigma (saffron) against subacute effect of diazinon: histopathological, hematological, biochemical and genotoxicity evaluations in rats, Journal of Pharmacopuncture,21[2]:061-069,2018

Επιστημονική ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Site: www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρόκος Κοζάνης: ποιά είναι η κατάλληλη δοσολογία που μπορώ να καταναλώνω;

Κρόκος Κοζάνης: Στη μάχη κατά του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων

Σχετικά άρθρα