Ώρα… μηδέν για τη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί σε γενική απεργία

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε την Τετάρτη (1/5) σε γενική απεργία και στη συνέχιση των διαδηλώσεων.

Ελπίδα του να εκδιώξει από την εξουσία τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεσμεύθηκε να τιμωρήσει «τους προδότες» μετά την αποτυχημένη εξέγερση της Τρίτης.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς, ενός παραστρατιωτικού σώματος που είναι επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης.

https://www.instagram.com/p/Bw8WdmzjJUK/

Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών. Ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό. Έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/p/Bw8ciOPHsh3/

Ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για τη Βενεζουέλα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία».

https://www.instagram.com/p/Bw8nKTznFnm/

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε την άποψη ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη Βενεζουέλα και ζήτησε να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο. «Η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για τη Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας».

Μια νεκρή κοπέλα από σφαίρα στο κεφάλι

Μια 27χρονη διαδηλώτρια, η Χουρούμπιθ Ραουσέο, σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Μαδούρο στο Καράκας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.

«Δεσμεύομαι ότι θα φροντίσω να μετανιώσουν για τον θάνατο (της Ραουσέο) όσοι θέλησαν να πυροβολήσουν εναντίον ενός λαού που αποφάσισε να απελευθερωθεί. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν», τόνισε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Πολλοί οι τραυματίες

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της συνοικίας Τσακάο στο Καράκας, την οποία ελέγχει η αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για 46 τραυματίες. Από αυτούς, οι δύο είναι από πυροβόλο όπλο, σε νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

https://www.instagram.com/p/Bw8-V7Nn6iv/

Αν και πολλοί κάτοικοι του Καράκας συμμετείχαν στην κινητοποίηση στην οποία είχε καλέσει ο Γκουαϊδό, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την 1η Μαΐου «τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην Ιστορία της Βενεζουέλας».

Ο Γκουαϊδό καλεί σε γενική απεργία

«Θα συμμετάσχουμε στην πρόταση των εργαζομένων για κυλιόμενες απεργίες ώστε να καταλήξουμε σε γενική απεργία», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ο 35χρονος Γκουαϊδό.

https://www.instagram.com/p/Bw89_K1BvcF/

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να κερδίσουμε την ελευθερία», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαδούρο – Γκουαϊδό: Χάος στη Βενεζουέλα από «πραξικόπημα που απετράπη»

Χουάν Γκουαϊδό: Ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας – Η ταπεινή του καταγωγή, η περίοδος που έμεινε άστεγος και το κάλεσμα προς τον Τσίπρα

Κυβέρνηση της Βενεζουέλας: Καταγγελία για απόπειρα πραξικοπήματος

Σχετικά άρθρα