3 προτάσεις για υγιεινά σνακς χωρίς αλάτι!

Στην καθημερινότητά μας, συνηθίζουμε να τρώμε κάποια σνακς είτε όταν είμαστε μόνοι μας είτε με φίλους, συνήθως με τη συνοδεία κάποιου ποτού ή αφεψήματος. Οι προτιμήσεις μας σε… λαχταριστά τσιπς ή ξηρούς καρπούς ικανοποιούν από τη μια τους γευστικούς μας κάλυκες, από την άλλη μας προσθέτουν περιττό αλάτι στον οργανισμό, που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην γενικότερη υγεία μας, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, φανερά ή μη, τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα (συσκευασμένα, προ μαγειρεμένα κλπ.) έχουν εκτός από μεγάλες ποσότητες σε αλάτι και άλλες βλαβερές για τον οργανισμό μας ουσίες, όπως σάκχαρα, λίπη κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πώς, σύμφωνα με έρευνες, ένα μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 3.400 μιλιγκράμ σε αλάτι, ενώ οι απαιτήσεις του οργανισμού μας δεν ξεπερνούν τα 2.400 μιλιγκράμ.

Πώς θα μειώσεις το αλάτι;

Ο περιορισμός της προσθήκης αλατιού σε γεύμα και η αφαίρεση του αλατιού από το τραπέζι είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς τη μείωση του νατρίου. Στη συνέχεια, έρχεται η προσεκτική ανάγνωση των επεξεργασμένων και προ συσκευασμένων ετικετών τροφίμων.

Και τέλος, πολύ καλή επιλογή είναι να μαγειρεύουμε εμείς οι ίδιοι τα φαγητά και τα σνακ μας, οπότε πιο εύκολο να ελέγξουμε την πρόσληψη αλατιού. Εάν, λοιπόν, έχετε χρόνο για να προετοιμάσετε μερικά σνακ, ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Τσιπς λαχανικών

Ναι, τα τσιπς από πατάτες (γνωστά κι ως πατατάκια) είναι μεν πολύ γευστικά, όμως είναι γεμάτα άχρηστες θερμίδες, λιπαρά και φυσικά πάρα πολύ αλάτι. Δεν είναι τυχαία η δυσφορία που μπορεί καμιά φορά να αισθανθούμε, ειδικά όταν φάμε ολόκληρο το σακουλάκι.

Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, λοιπόν, είναι τα τσιπς λαχανικών, τα οποία μαγειρεμένα στο φούρνο, συνδυάζουν γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια μας χαρίζουν πολλή ενέργεια και ελάχιστο νάτριο. Αναμειγνύονται με μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ψημένα στο φούρνο ή το τηγάνι, μετατρέπονται σε μικρές πεντανόστιμες μπουκίτσες, που μπορείτε να απολαύσετε όλη την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγές στα μπαχαρικά που χρησιμοποιείτε για ακόμα καλύτερη γεύση.

salata-me-kerasia

Ωμά λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά είναι από τη φύση τους χαμηλά σε νάτριο και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που συμβάλλουν στην τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Μην διστάσετε λοιπόν να προετοιμάσετε σνακ με ωμά λαχανικά, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος.

Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε μια σπιτική σάλτσα, όχι πολύ αλμυρή, για να προσθέσετε λίγο γεύση. Το μείγμα του γιαουρτιού, μουστάρδας και λεμονιού είναι συχνά μια μεγάλη γευστική επιτυχία!

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ορθοστατική υπόταση: «Μύθος» ή αλήθεια ότι το αλάτι κάνει καλό;

4 διατροφικά «μυστικά» για να μειώσεις το αλάτι!

 

Σχετικά άρθρα