EuroWorking Group (2/5): Όλα στο… τραπέζι στις Βρυξέλλες

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη (2/5), στις Βρυξέλλες, το Euroworking Group με το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι έντονο και την ατζέντα… πλούσια.

Φαίνεται πως η εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ, το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδος βρίσκονται στο… τραπέζι της συνεδρίασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης τόσο για τις ρυθμίσεις των 120 για ταμεία και εφορίες όσο για το νέο πακέτο ελαφρύνσεων που προετοιμάζεται.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και για τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2018.

Πώς αξιοποιούνται τα 973 εκατ. ευρώ

Δεδομένου ότι  έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης για τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια ESM και EFSF, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές παρεμβάσεις.

Από τη δόση των 973 εκατ. ευρώ, τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή των κερδών που επέφεραν στις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα 339 εκατ. ευρώ αφορούν στην αναστολή αύξησης του επιτοκίου που προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον EFSF.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τσακαλώτος: «Μεροληπτούμε υπέρ των ασθενέστερων»

Αλ. Τσίπρας για αφορολόγητο: «Όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μειωθεί»

Σχετικά άρθρα