Προσοχή: Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Τι πρέπει να κάνετε

Ξεκίνησε και επίσημα από χτες Τετάρτη (1/5) η αντιπυρική περίοδος 2019 και με νωπή ακόμα την τραγωδία στο Μάτι, η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για φέτος το καλοκαίρι.

Επισημαίνει ότι στατιστικά η πλειονότητα των πυρκαγιών κάθε χρόνο οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ακόμα, υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά για την πρόληψη πυρκαγιών, καθώς και τις ενέργειες του κάθε πολίτη σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς.

Στις ενέργειες αυτές είναι και η κλήση στον αριθμό 112, όταν βρισκόμαστε σε σημείο που δεν υπάρχει σήμα για τα κινητά τηλέφωνα.

«Η ελληνική φύση, ένα μωσαϊκό τοπίων με μοναδική βιοποικιλότητα και ευαίσθητα οικοσυστήματα αποτελεί πόλο έλξης για τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο… Κάθε χρόνο απειλείται από δασικές πυρκαγιές, οι οποίες ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν τους θερινούς μήνες».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα. Τονίζει τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει ή έστω να περιοριστεί η καταστροφή που συντελείται κάθε χρόνο, αλλά και για να μην θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

  1. Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  2. Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  3. Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  4. Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  5. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  6. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  7. Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  8. Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  9. Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  10. Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ν. Παππάς: «Η πιο δύσκολη στιγμή μας, η τραγωδία στο Μάτι»

Μάτι: Ηχητικά ντοκουμέντα της αστυνομίας από τις δραματικές ώρες της πυρκαγιάς

Ένας μήνας από την πυρκαγιά στο Μάτι: Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την τραγωδία

Ποινικές ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής – Η απάντηση της Περιφερειάρχου Αττικής

Σχετικά άρθρα