Εντοπίστηκε λευκή φάλαινα… κατάσκοπος από τη Ρωσία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία λευκή φάλαινα… κατάσκοπος εντοπίστηκε από ψαράδες σε θάλασσα στη Νορβηγία και εκτιμάται πως έχει εκπαιδευτεί από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας.

Αντιμέτωποι με μια φάλαινα μπελούγκα ήρθαν οι ειδικοί της θαλάσσιας ζωής στη μακρινή χώρα. Φαίνεται πως παρενοχλούσε ξένα πλοία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος στο οποίο θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Ξέρουμε ότι εκεί διαθέτουν έναν μεγάλο πληθυσμό από φάλαινες σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι ορισμένες από αυτές, αφέθηκαν ελεύθερες. Από τότε έχουμε αναφορές ότι φάλαινες προσεγγίζουν πλοία», συμπλήρωσε ο Audun Rikardsen, καθηγητής στο τμήμα αρκτικής και θαλάσσιας βιολογίας στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.

Κολυμπούσε ανάμεσα σε βάρκες

Βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή στα βόρεια, στα ανοιχτά του χωριού Ίνγκα, την προηγούμενη εβδομάδα. Αμέσως οι ψαράδες υποψιάστηκαν πως κάτι δεν πάει καλά όταν διαπίστωσαν πως η φάλαινα φορούσε χαλινάρια.

«Πήγαμε να ανεβάσουμε τα δίχτυα μας, όταν πλησίασε στη βάρκα μας η λευκή φάλαινα. Κολύμπησε κατά πάνω μας και πλησίασε πολύ. Τότε διακρίναμε ότι είχε μία συσκευή πάνω της», δήλωσε ένας από τους ψαράδες.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Πιστεύουν ότι εκπαιδεύτηκε από Ρώσους

«Αν η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία, και έχουμε σοβαρό λόγο να το πιστεύουμε αυτό, δεν έχει εκπαιδευτεί από Ρώσους επιστήμονες, αλλά από άτομα του ρωσικού Ναυτικού», τόνισε ο Martin Biuw από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας της Νορβηγίας.

Εξάλλου, τους ισχυρισμούς ενισχύει το γεγονός ότι το χαλινάρι το οποίο είχε μετατροπή για να κουβαλάει κάμερα ή ακόμα και όπλα, αφαιρέθηκε από τη φάλαινα. Στο εσωτερικό του έγραφε «εξοπλισμός της Αγίας Πετρούπολης».

Θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου

Υπάρχουν αναφορές πως ο ρωσικός στρατός αναβιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ψυχρού Πολέμου στο οποίο εκπαιδεύονται θαλάσσια θηλαστικά για την προστασία των ναυτικών βάσεων.

Από τη δεκαετία του 1980 η Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης δελφινιών το οποίο τερματίστηκε μια δεκαετία μετά. Αλλά οι έρευνες επεκτάθηκαν και στις φάλαινες μπελούγκα, τις φώκιες και άλλα δελφίνια.

Να σημειωθεί πως το 2016, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αγόρασε πέντε δελφίνια για 26.000 δολάρια.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φάλαινα πέθανε αφού κατάπιε 80 πλαστικές σακούλες!

Mπλε Φάλαινα: Τα επικίνδυνα παιχνίδια αυτοτραυματισμού στο διαδίκτυο

Σχετικά άρθρα