Μήπως πάσχεις κι εσύ από νευρική ανορεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όλοι γύρω σού λένε ότι είσαι πολύ αδύνατη αλλά εσύ αισθάνεσαι πολύ χοντρή; Αισθάνεσαι ενοχές όταν τρως και προσπαθείς να κάνεις εμετό για να… απαλλαγείς από τις θερμίδες που κατανάλωσες; Μήπως πάσχεις από νευρική ανορεξία; Παρακάτω θα βρεις τα συμπτώματα!

Γράφει η Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

maria tsiaka

Η διατροφική διαταραχή είναι μια  πολύ-παραγοντική ασθένεια( BrainBased Mental Illness), καθορίστηκε από την Ακαδημία Διατροφικών Διαταραχών το 2009 ,καθώς έχουν εντοπιστεί γονιδιακοί , βιολογικοί , ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν και ενεργοποιούν την έναρξη της νόσου .

Βιολογικοί – Γενετικοί παράγοντες

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι  ο υποσιτισμός πυροδοτεί το φόβο των ασθενών απέναντι στην τροφή και στο σώμα .Αυτό οφείλεται κυρίως (α) σε μια βιολογική  αλλαγή του τρόπου που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος την διαδικασία της ανταμοιβής αλλά και (β) στην απορρύθμιση των συστημάτων παραγωγής της σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Κατά συνέπεια να μεταβάλλεται η συμπεριφορά και η διάθεση του ατόμου , αυξάνοντας κατακόρυφα το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον το να είσαι γένους θηλυκού, είναι ένας βασικός παράγοντας κίνδυνου  καθώς η μείωση των οιστρογόνων πυροδοτεί την ασθένεια σε συνδυασμό πάντα με όλους τους λοιπούς παράγοντες.

Η γενετική κληρονομικότητα μπορεί να αυξήσει κατά 50-80% το κίνδυνο ανάπτυξης της ανορεξίας και της βουλιμίας συμβάλλοντας έτσι , στη πυροδότηση των νευροβιολογικών παραγόντων   που ευθύνονται για εμφάνιση της νόσου. Επίσης ο φαινότυπος  που συνδέεται  με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία μεταφέρονται γονιδιακά, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κυρίως το  άγχος , τη αποφυγή βλάβης, την τελειομανία ,τον ψυχαναγκασμό,  την ανταγωνιστικότητα και την παρόρμηση.

anorexia2

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Μια βαθιά τραυματική εμπειρία όπως σεξουαλική, σωματική κακοποίηση ή το bullying στην παιδική ηλικία επηρεάζει καταλυτικά την ανάπτυξη της διατροφικής διαταραχής καθώς λειτουργεί ως μέσο επούλωσης του τραύματος. Η εξιδανικευμένη εικόνα του απόλυτα αδύνατου και γυμνασμένου σώματος  που προωθείται από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον πυροδότησης της νόσου. Επιπλέον η έντονη ενασχόληση της οικογένειας με την δίαιτα και την άσκηση είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό στα παρακάτω αθλήματα : συγχρονισμένη κολύμβηση, ρυθμική γυμναστική , στίβος, κολύμβηση, και αθλήματα που συσχετίζονται με την κατηγορία βάρους  είναι τα « ιδανικά» αθλήματα για την πυροδότηση της νόσου σε συνάρτηση πάντα με συνύπαρξη των βιολογικών γονιδιακών παραγόντων.

Υπάρχει κληρονομικότητα στη νευρική ανορεξία;

anorexia3

Σαφώς τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο μέσω της κληρονομικότητας. Στην ανορεξία οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος λόγω κληρονομικότητας κυμαίνεται από 48%-74% , αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος στην οικογένεια νοσεί , οι πιθανότητες να νοσήσει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας πρώτου βαθμού (συνήθως γυναίκα) αυξάνονται κατά 1100%.

Παρόλο που οι έρευνες είναι λιγότερες στην βουλιμία , έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση γονιδιακή σύνδεση μεταξύ ανορεξίας και βουλιμίας , έτσι αν κάποιο μέλος της οικογένειας νοσεί από βουλιμία , οι πιθανότητες να νοσήσει και κάποιο άλλο μέλος κυμαίνεται από 46-79% , ενώ αν υπάρχει κάποιος με συμπτώματα βουλιμίας και αλκοολισμού κυμαίνεται από 33-61%.

Ημερίδα για τις Διατροφικές Διαταραχές στη Θεσσαλονίκη “Αλήθεια ξέρεις”;

imerida diatrofikes diatarazesΤην τελευταία δεκαετία πολλά έχουν αλλάξει στην θεραπεία και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προσπαθεί με την ήδη υπάρχουσα αλλά και ανερχομένη ερευνητική πληροφορία να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αναχαίτιση μια ασθένειας που παροπλίζει και ακινητοποιεί εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως .Ένα νέο επιστημονικό παράδειγμα αναδύεται δημιουργώντας ελπίδα για πλήρης ανάρρωση των ασθενών. Πώς όμως περάσαμε στην νέα εποχή θεραπείας διατροφικών διαταραχών όπου η οικογένεια και το κοινωνικό δίκτυο αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάρρωσης;

Πώς το νέο επιστημονικό παράδειγμα αναχαιτίζει τον στιγματισμό των ασθενών και των οικογενειών τους; Αλήθεια πώς λειτουργεί η θεραπεία , τι ακριβώς γίνεται ανά φάση  και ποια είναι τα κριτήρια της πλήρης ανάρρωσης; Ήρθε η ώρα της αλήθειας, ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε ουσιαστικά  και να μάθουμε την αλήθεια για την νόσο, η νέα γνώση μας οδηγεί με σταθερά βήματα στην ουσιαστική αντιμετώπιση. Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών έχει υιοθετήσει νέα πρωτοκόλλα θεραπείας που έχουν λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία ακόμη και σε χρόνιους ασθενείς.

Σε αυτήν την εκστρατεία  ενημέρωσης για τις διατροφικές διαταραχές Θεσσαλονίκη 2019, μπορείς να μάθεις την αλήθεια και να βιώσεις έστω και φευγαλέα, πώς είναι να περπατάς μόνη με κλειστά τα μάτια ανάμεσα στις συμπληγάδες και τις σειρήνες της διατροφικής διαταραχής.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 11 Μαΐου στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης θα το βρεις εδώ

Μαρία Τσιάκα

Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών

Υποψήφια Διδάκτορας, Psychological Medicine, Section of Eating Disorders, Κing’s College, London

Οικογενειακή Θεραπεύτρια, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι βασικές ενδείξεις ότι το έφηβο παιδί σου πάσχει από νευρική ανορεξία

Γιατί η ανορεξία «χτυπά» εφήβους – Ο ρόλος της οικογένειας

Πώς επιδρούν τα social media στην εικόνα που έχεις για το σώμα σου;

 

 

 

Σχετικά άρθρα