Βουλωμένα αυτιά: Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής μας;

Τα βουλωμένα αυτιά δεν είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να το παίρνουμε λιγότερο σοβαρά από άλλα θέματα υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτίες για να έχουμε βουλωμένα αυτιά ποικίλλουν και μπορεί να είναι από κάτι απλό έως κάτι πιο ανησυχητικό.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιες είναι οι 5 πιθανές αιτίες για να έχουμε βουλωμένα αυτιά:

Βουλωμένα μετά από κρυολόγημα

Οι ακουστικοί μας σωλήνες επιστημονικά γνωστοί και ως σωλήνες Eustachian, οι οποίοι επιτρέπουν την κυκλοφορία αέρα μεταξύ των ρινικών κοιλοτήτων και των αυτιών, είναι συμφυείς. Καθώς ο αέρας δεν περνάει, ο βλεννογόνος πάσχει και εκκρίνει ένα περισσότερο ή λιγότερο ιξώδες υγρό που δεν αποστραγγίζει και βουλώνει τα αυτιά, λένε οι ειδικοί. Ως εκ τούτου, δημιουργείται αυτή η δυσάρεστη αίσθηση του να έχεις το κεφάλι σου κάτω από το νερό.

Μερικοί άνθρωποι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από άλλους σε αυτές τις επιπλοκές. Συνιστάται να θεραπεύουν ένα κρύωμα στα πρώτα συμπτώματα και να πραγματοποιούν, στην πρόληψη, ρινικές πλύσεις

Η θεραπεία με κορτιζόνη ή αντιισταμινικά φάρμακα (όπως για αλλεργία) είναι μερικές φορές απαραίτητη.

Τραύμα στο ακουστικό τύμπανο

Η έκθεση σε πολύ δυνατή μουσική μπορεί να τραυματίσει το αυτί, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους υψηλού ήχους. Ο θόρυβος δονεί τη μεμβράνη του εσωτερικού αυτιού, κάτω από την οποία βρίσκονται τα κύτταρα που αναγνωρίζουν τους ήχους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο κίνδυνος είναι να χάσετε μέρος της ακοής σας. Έχοντας ένα ή δύο αυτιά φραγμένα μετά από μια συναυλία είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι και πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας. Συνιστάται θεραπεία με κορτιζόνη.

Βύσμα στο αυτί

H συγκέντρωση κεριού στο αυτί, που είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, που το προστατεύει από λοιμώξεις και βακτηρίδια. Συνήθως η απόφραξη του αυτιού από βύσμα οφείλεται σε λάθος πρακτικές υγιεινής. Συχνά μπορεί να βουλώσουμε το αυτί μας σπρώχνοντας το κερί πιο βαθιά με μια μπατονέτα. Καλό θα είναι να πλένετε τα αυτιά σας εξωτερικά ή να καθαρίζετε το εξωτερικό του αυτιού με ένα ύφασμα ή μια πετσέτα. Στην περίπτωση που το αυτί είναι βουλωμένο από βύσμα, απαιτείται η παρέμβαση του ΩΡΛ με μια συσκευή αναρρόφησης.

Βουλωμένο αυτί από συμπίεση

Σε περίπτωση βουτιάς στη θάλασσα, πτήσης με αεροπλάνο ή αναρρίχηση στο βουνό είναι πολύ πιθανό το αυτί μας να υποστεί μια εναλλαγή πίεσης, οπότε και να βουλώσει.

Για να επανέλθει το αυτί σας στην πρότερη κατάσταση προσπαθήστε τα εξής:

  • Καταπιείτε το σάλιο σας ή μασήστε μια τσίχλα
  • Κλείστε τη μύτη και το στόμα σας και φυσήξτε, ώστε να νιώσετε τα αυτιά σας να ξεβουλώνουν
  • Επισκεφθείτε ΩΡΛ που με τις κατάλληλες συσκευές ξεβουλώνει το αυτί

Βουλωμένο αυτί μετά από κατάδυση

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει ήδη ένα βύσμα από κερί που διογκώνεται με το νερό ή η διαφορά της εξωτερικής με την εσωτερική πίεση να έχει προκαλέσει τη συγκέντρωση νερού στο μέσο αυτί. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού του ακουστικού τυμπάνου, ειδικά εάν δείτε να εκκρίνεται αίμα μαζί με υγρό από το αυτί σας. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ΩΡΛ.

Με πληροφορίες από santemagzine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στο αυτί: υποφέρω τις τελευταίες δυο μέρες

Πόνος στο αυτί σε αεροπλάνο και καταδύσεις

Σχετικά άρθρα