Σαϊτοπόλεμος: Ένα έθιμο – διαφήμιση που κοστίζει ζωές αλλά ο δήμαρχος κάνει… μπρος πίσω για το αν θα καταργηθεί

Από ένα τραγικό γεγονός αμαυρώθηκε ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα (28/4) όπου ένας εικονολήπτης έπεσε νεκρός την ώρα που κάλυπτε το έθιμο.

Η σαΐτα, με το που πέφτει στο έδαφος, εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα προς τον εικονολήπτη. Τραυματίζεται θανάσιμα στο κεφάλι από σαΐτα που ξέφυγε από το πλήθος, καταλήγοντας να κινηματογραφεί τον ίδιο του τον θάνατο μεταδίδοντας ζωντανά βίντεο στο Facebook.

Ποιος είναι ο άτυχος εικονολήπτης

Αν και ο 53χρονος διακομίστηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση, φέροντας τραύμα στο κεφάλι, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στην ζωή, εξέπνευσε.

O Κώστας Θεοδωρακάκης είναι ο άτυχος εικονολήπτης. Πρόκειται για πατέρα δυο παιδιών, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, οπερατέρ και άλλων καναλιών αλλά και ιδιοκτήτη ιστοσελίδας.

Πίσω του αφήνει τους δύο γιους του οι οποίοι βρίσκονται στην εφηβεία και τη σύζυγό του Βασιλική. Ήταν 25 περίπου χρόνια επαγγελματίας εικονολήπτης και είχε συνεργαστεί και με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το συγκινητικό «αντίο» των συναδέλφων του

«Πιστός στο καθήκον μέχρι τελευταία στιγμή. Με την κάμερα στο χέρι. Έκανες την καλύτερη λήψη της ζωής σου, Κώστα. Έφυγες σαν αστραπή. Καλή αντάμωση». Αυτό είναι το συγκινητικό και τρυφερό μήνυμα των επί χρόνια συναδερφών του αδικοχαμένου εικονολήπτη.

«Παρακολουθούσα τα πλάνα και ξαφνικά είδα την μπλε εικόνα. Κατάλαβα ότι κάτι έγινε. Τον πήρα τηλέφωνο δεν το σήκωσε. Άκουγα να καλούν για ασθενοφόρο. Κατάλαβα. Παρακαλούσα να είναι ζωντανός. Λίγα λεπτά πριν μου έλεγε ότι έδιωχνε τον κόσμο από δίπλα του για να μην πέσει σαΐτα πάνω τους», δήλωσε στο STAR η γυναίκα του θανόντα.

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο

Το νέο βίντεο δημοσίευσε το messinialive. Όπως αναφέρει, η γυναίκα που τράβηξε το βίντεο, παρακολουθούσε μαζί με φίλους και συγγενείς τον σαϊτοπόλεμο από το μπαλκόνι του σπιτιού της, ακριβώς απέναντι από το πάρκινγκ.

Κατέγραψε με το κινητό της τηλέφωνο την τραγική στιγμή όπου η σαΐτα που έφυγε από το έδαφος ανεξέλεγκτη, και χτύπησε στο κεφάλι τον άτυχο 53χρονο.

Στο οπτικοακουστικό υλικό ακούγονται ουρλιαχτά και φωνές από τους αυτόπτες μάρτυρες του δυστυχήματος. Μια τρομοκρατημένη γυναίκα φώναζε «Παναγία μου…».

12.000 ευρώ ως… χορηγία από τον Δήμο

Όπως φαίνεται και σε έγγραφο που έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, ο Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε να εγκριθεί το ποσό των 12.000 και να πιστωθεί ως «επιχορήγηση του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας για διοργάνωση σαϊτοπόλεμου».

Πρόκειται για ποσό που αποδεσμεύτηκε από τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2019. Αγόρασαν τα απαραίτητα όπως χαρτόνι και… πυρίτιδα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί πως για την εκδήλωση δεν είχε καν ζητηθεί άδεια από την αστυνομία!

Η αινιγματική θέση του δημάρχου Καλαμάτας

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Σε δήλωση του στο CNN Greece, ο κ. Νίκας υποστήριξε πως «ο σαϊτοπόλεμος είναι καταγεγραμμένος στο DNA των Μεσσήνιων. Οπότε δύσκολα μπορεί να απαγορευτεί γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις».

«Συνεχίσαμε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο με ομόφωνες αποφάσεις». Όμως, μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις στα social media, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απέφυγε- αρχικά- να πάρει θέση υπέρ της συνέχισης ή απαγόρευσης του εθίμου.

«Είναι προφανές πως η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια», αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το έθιμο»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, εκτίμησε ότι κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν θα αναλάβει την ευθύνη στο μέλλον να συνεχίσει να υποστηρίζει το έθιμο του σαϊτοπολέμου. «Δυστυχώς χάσαμε ένα από τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια, στα οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος θεσμός».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο».

«Κακοποιήθηκα, έγινα στόχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος είναι η πρωταρχική αξία. Μετά τον θάνατο του Κώστα, δε μπορεί να είναι ίδια τα πράγματα. Σταματάει εδώ», αποκάλυψε στο One.

Έντονη η πολιτική κατακραυγή

Θέση στο θέμα της απώλειας της ζωής του εικονολήπτη στην Καλαμάτα αλλά και του τραυματισμού του παιδιού στις Θεσπιές από σφαίρα, πήρε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ο εικονολήπτης που έχασε την ζωή του στην Καλαμάτα και η 8χρονη που δίνει μάχη για τη ζωή, μας θέτουν προ των ευθυνών μας. Τα έθιμα που αφαιρούν ζωές, πρέπει να πεθάνουν».

«Με την συμβολή και της ηγεσίας και της κοινωνίας. Ας χαθούν καλύτερα κάποιες ψήφοι, παρά να χαθούν κι άλλες ζωές!», κατέληξε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Kυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ευθέως ότι πιστεύει πως πρέπει να σταματήσει αυτό το έθιμο στην Καλαμάτα, όπως και το έθιμο με τις ρουκέτες στη Χίο. Επίσης, χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωση του κου Νίκα, ο οποίος ανασκεύασε όσα είπε. Έτσι, κατέστησε σαφές ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας παραμένει στην κούρσα για την περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη της ΝΔ.

Η δίκη των «7»

Σε επτά συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία στην Καλαμάτα για τον θανάσιμο τραυματισμό του 53χρονου. Από τους συλληφθέντες, οι έξι είναι μέλη «μπουλουκιού» ενώ έπιασαν και δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Καλαμάτας, υπεύθυνο για την εκδήλωση.

Αν και ήταν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Τρίτη (30/4), ζήτησαν και έλαβαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τριήμερη προθεσμία. Έτσι, είχαν χρόνο να προετοιμαστούν για τη νέα δικάσιμο αν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, αναβλήθηκε η δίκη τους και θα διεξαχθεί στις 15/5. Πάντως, σε έρευνα που έκαναν οι αρμόδιοι σε χώρο που κατασκευάζονται τα υλικά του σαϊτοπόλεμου, βρέθηκαν 69 σαΐτες και κάποια υλικά, τα οποία στάλθηκαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, οι Μεσσήνιοι πετούσαν σαΐτες γεμισμένες με μπαρούτι για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους. Ο δυνατός θόρυβος που γινόταν, τρόμαζε τα άλογα, τα οποία έριχναν τους αναβάτες, τρέχοντας τρομαγμένα. Αυτή η νίκη ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νικηφόρο πορεία των αγωνιστών.

Από τότε, σε ανάμνηση του γεγονότος, κάθε Πάσχα στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη γίνεται σαϊτοπόλεμος. Επίσης, αναβιώνει και σε λίγες ακόμη περιοχές, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10 – 15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν επικεφαλής, λάβαρο, και σαλπιγκτή. Αποκαλούνται «μπουλούκια».

Κάθε «μπουλούκι» κατασκευάζει 100 με 120 σαΐτες

Οι περισσότεροι είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν να φορούν πρόχειρα ρούχα. Μόλις δοθεί το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και ταυτόχρονα ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος.

Κάθε ένα «μπουλούκι» για να κατασκευάσει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται, χρειάζονται εκατό κιλά μπαρούτι. Ετοιμάζουν τα χαρμάνια και γεμίζουν τους χαρτονένιους σωλήνες.

Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την εκτόξευση.

Έχουν συμβεί ξανά ατυχήματα με ακρωτηριασμούς

Δυο νεαροί μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι έχοντας υποστεί ακρωτηριασμούς στα δάχτυλα των χεριών μετά τον σαϊτοπόλεμο στη Μεσσήνη, το 2015. Πρόκειται για το τρίτο αιματηρό επεισόδιο.

Λόγω της επικινδυνότητας του εθίμου, κατά καιρούς συμβαίνουν τραυματισμοί, είτε βαριάς είτε ελαφριάς. Όμως, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας με ομόφωνη απόφαση είχε δηλώσει τη στήριξή του στο εν λόγω έθιμο, τονίζοντας πως πάντα λαμβάνονται όλα τα μέτρα.

Δεκάδες τα θανάσιμα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα

Πέρα από τον σαϊτοπόλεμο, δεκάδες είναι τα πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα που προσπαθούν να τηρήσουν την παράδοση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.

Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός από ρουκέτες, σαΐτες, βαρελότα, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και μπαλωθιές, σκορπά θλίψη και πόνο αντί για γέλιο και χαρά.

Το Πάσχα του 2018, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης, οι δύο σοβαρά. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2010 – 2011 από βαρελότα και κροτίδες. Ανάμεσα τους, κι ένα επτάχρονο παιδί.

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νεκρός εικονολήπτης Καλαμάτα: Η γυναίκα του είδε τον… θάνατό του!

Συγκλονιστικό ατύχημα: Νεκρός από πασχαλινή σαΐτα εικονολήπτης στην Καλαμάτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμές αγωνίας για την 8χρονη Αλεξία – Πώς η αστυνομία «τσάκωσε» τον 54χρονο

Κρίσιμες ώρες για την 8χρονη – Τραγικές φιγούρες οι γονείς της

Σχετικά άρθρα