Όφελος εκατομμυρίων ευρώ από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο EuroWorking Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Όφελος εκατομμυρίων ευρώ

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ. Έχει επιτόκιο 5,13% καθώς είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε καταφέρει, αν και ίσως δεν το έχουν καταλάβει οι Έλληνες, μια αναδιάρθρωση του χρέους, που για 15 χρόνια, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις πληρωμές, από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στα Ιωάννινα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο

«Αυτά τα 15 χρόνια ας μην πάνε χαμένα… Αυτή η ανάπτυξη που έχει επιστρέψει, να είναι βιώσιμη; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Αν αυτή η κοινωνία έχει τις δυνάμεις αυτές», αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΔΝΤ: Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων

«Επιστροφή στην κανονικότητα το 10ετές ομόλογο» για τον Ε. Τσακαλώτο

Τσακαλώτος: «Μεροληπτούμε υπέρ των ασθενέστερων»

Σχετικά άρθρα