Έρχεσαι σε επαφή με θυμωμένα άτομα; Μάθε πώς να τους ελέγξεις!

Ο θυμός είναι- αν όχι το πιο έντονο συναίσθημα πάθους- ένα από τα πιο δυνατά. Και στη σημερινή εποχή το να έρχεται κανείς σε επαφή με θυμωμένα άτομα είναι όλο και πιο σύνηθες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισχυρό συναίσθημα με τις συνέπειές του να είναι είτε ψυχικές, όπως οι σκέψεις, είτε σωματικές, όπως ένα καρδιακό επεισόδιο.

Θυμήσου την τελευταία φορά που έκανες κάποιον να θυμώσει

Θυμήσου την τελευταία φορά που ένας φίλος, ο προϊστάμενος ή το ταίρι σου θύμωσε με κάτι που είπες ή έκανες. Πώς το διαχειρίστηκες; Αν είσαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους, τότε ένιωσες την ανάγκη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και ξεκινήσατε μια αντιπαράθεση.

Και είναι πιθανόν να σταματήσατε τη λογομαχία όταν φτάσατε σε ένα σημείο που μόνο επαναλαμβάνατε αυτά που λέγατε, φωνάζοντας ο ένας στον άλλο πως δεν θα ξαναμιλήσετε. Αλλά ξέρεις πως αυτό δεν μπορεί να ισχύσει. Και κυρίως αν είναι άτομο με το οποίο έρχεστε συχνά σε επαφή με την τριβή σας να είναι, ίσως, και καθημερινή.

neyra

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ εύκολα

Και υπάρχει και η πιο επικίνδυνη κατάσταση. Αν ήσουν με ένα άτομο που επιχειρούσε να σε βλάψει, πώς θα αντιδρούσες; Ο έλεγχος των θυμωμένων ατόμων είναι δύσκολη κατάσταση,γιατί είναι απρόβλεπτος ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αλλά υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης θυμού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις τις προφορικές αντιπαραθέσεις και να προστατέψεις τόσο τον εαυτό σου όσο και τον συνομιλητή σου, ακόμα και στην περίπτωση που δηλώνεις ότι δεν σε νοιάζει.

Το θυμωμένο άτομο νιώθει ότι υπάρχει απειλή

Ο θυμός ενεργοποιεί την αντίδραση, η οποία διανοητικά και σωματικά ερμηνεύεται για προετοιμασία του κορμιού για επιβίωση. Ο οργανισμός αποκρίνεται αυτόματα σε μια απειλή χωρίς συνειδητή σκέψη. Καθώς αυξάνεται η απειλή, μειώνεται η ικανότητα λογικής.

Για αυτό μιλούν και ενεργούν χωρίς να σκέφτονται. Το επίπεδο της γνωστικής εξασθένησης εξαρτάται από την ένταση του θυμού. Όσο πιο οργισμένος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επεξεργαστείς λογικά τις πληροφορίες. Και είναι σίγουρο πως όποιος βιώνει θυμό, δεν είναι ανοιχτός σε λύσεις.

Πάρε τον χρόνο σου για να ηρεμήσεις

Το σώμα χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά από μια τέτοια ένταση. Φράσεις όπως «πάρε τον χρόνο σου για να ηρεμήσεις» δεν είναι τυχαίες. Μπορεί να φαντάζουν ότι δεν βοηθούν πρακτικά αλλά είναι το πρώτο μήνυμα που ακούει το σώμα.

andras

Αν παραμείνεις ήρεμος, ο εγκέφαλος θα στείλει ένα σήμα στο σωματικό σύστημα για να μειώσει τη «λειτουργία» μάχης. Ο θυμός πρέπει να εξαερίζεται πριν προσφέρει λύσεις επίλυσης προβλημάτων.

Τα 20 λεπτά αρκούν για να αποκτήσεις ξανά την ικανότητα να επεξεργαστείς πλήρως τις πληροφορίες ξανά. Ως εκ τούτου, η πρώτη στρατηγική για το… σπάσιμο του κύκλου θυμού είναι να μην προσπαθήσεις να εμπλακείς λογικά με θυμωμένους ανθρώπους.

Μην πεις πως «καταλαβαίνεις τι αισθάνεται»

Μια ακόμα συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσεις παρόμοια γλώσσα για να κάνεις αντανάκλαση του ίδιου μηνύματος. Έτσι του δίνεις να καταλάβει πως ανησυχείς για το πρόβλημά του και την κατάσταση που περνά, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσεις τη βλαβερή φράση «καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι».

Επίσης, είναι χρήσιμο να τον κάνεις να καταλάβει τι νιώθει σε βάθος και αυτό για να το πετύχεις, χρειάζεται να επαναλάβεις με διαφορετικό τρόπο αυτό που λέει. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείς να «σκάψεις» κάτω από τον θυμό που τον έχει κατακλύσει.

Αν ο θυμωμένος άνθρωπος δεν εξωτερικεύσει πλήρως τον θυμό του, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να νευριάσει πολύ σύντομα. Οι παραπάνω τεχνικές μπορεί να φαντάζουν απλές, αλλά θέλουν πρακτική για να βρεις τα «κουμπιά» του καθενός και πως θα σπάσεις τους μηχανισμούς άμυνάς του.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;

Ζήλια και θυμός: Τα 3 βήματα για να αντιμετωπίσεις τα δυσάρεστα συναισθήματα

Σχετικά άρθρα