Μετατραυματικό στρες: Το «τέρας» για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Το μετατραυματικό στρες αφορά και γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ακόμα και χρόνια μετά τη διάγνωσή του. Η έγκαιρη υποστήριξη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης, ενώ η απώλεια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η μετατραυματική διαταραχή του στρες (PTSD) μπορεί να είναι μία από τις μακροχρόνιες συνέπειες του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Δεν σχετίζεται μόνο με ατυχήματα και καταστροφές

Αν και είναι σύνηθες να προκύψει από ένα τραυματικό συμβάν, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή μια φυσική καταστροφή, μπορεί να συμβεί και σε ασθενείς με διάγνωση καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Mei Hsien Chan, PhD του Εθνικού Πανεπιστημίου της Μαλαισίας και τους συνεργάτες του, έγινε μελέτη σε 469 ενήλικες μέσα σε ένα μήνα από τη διάγνωση του καρκίνου. Στη συνέχεια τους εξέτασαν ξανά μετά από έξι μήνες και μετά από τέσσερα χρόνια.

Συμπτώματα ακόμα και μετά από χρόνια διάγνωσης

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 21,7% διαγνώστηκε με PTSD σε έξι μήνες ενώ το 6,1% συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα στα 4 έτη!

Επίσης οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού ήταν 3,7 φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μετατραυματική διαταραχή σε έξι μήνες, αλλά πιθανότατα να το έχουν σε τέσσερα χρόνια, με χειρότερα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη μελέτη είχαν ένα σταθερό δίκτυο επαγγελματιών υγείας που τους υποστήριζαν για το έτος μετά τη διάγνωσή τους. Αλλά όσο πιο μακριά ήταν- χρονικά- από την αρχική θεραπεία, τόσο περισσότερο ήταν μόνοι τους.

Οι ασθενείς είναι το κέντρο του ιατρικού σύμπαντος

Αυτό είναι αρκετά χαρακτηριστικό για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι ασθενείς είναι το κέντρο του ιατρικού σύμπαντος για λίγο, αλλά μετά σιγά σιγά αυτό το σύμπαν εξαφανίζεται. Κάνουν, μονίμως σύγκριση με το παρελθόν, πώς ήταν και πώς έγιναν. Από υγιής, ασθενής. Από ανεξάρτητος, εξαρτημένος.

Πολλοί μάλιστα, προσπαθούν να παραβλέψουν τα επαναλαμβανόμενα, τυπικά συμπτώματα όπως είναι οι αναδρομές, οι εφιάλτες, η σοβαρή συναισθηματική αντίδραση σε οτιδήποτε υπενθυμίζει το αρχικό συμβάν και η συνεχής ανησυχία.

Επιλέγουν την αισιοδοξία για να αντέξουν

«Ασθενείς με καρκίνο πιστεύουν ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια νοοτροπία πολεμιστών και να παραμείνουν θετικοί και αισιόδοξοι από τη διάγνωση μέσω της θεραπείας ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν», εξέφρασε ο Chan.

Και η αλήθεια είναι πως αυτό κάνουν. Πολεμούν το «θηρίο». Αν επιβιώσουν, έχουν κερδίσει. Δεν επιθυμούν να υποκύψουν. Αλλά αυτή η νοοτροπία καλύπτει τον μεγαλύτερο φόβο, αυτό το «μήπως». «Μήπως συμβεί ξανά; Μήπως αυτό που κάνω με φέρει αντιμέτωπη πάλι με τον καρκίνο«;

Η ψυχολογική ευεξία είναι εξίσου σημαντικές με τη σωματική υγεία

«Χρειαζόμαστε ψυχολογικές υπηρεσίες αξιολόγησης και υποστήριξης για τους ασθενείς με καρκίνο σε αρχικό στάδιο. Η ψυχολογική ευεξία και η ψυχική υγεία σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής και είναι εξίσου σημαντικές με τη σωματική υγεία», σχολίασε ο Chan.

Να σημειωθεί πως οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν χρειάζονται όλοι το ίδιο πράγμα ούτε ανταποκρίνονται στην ίδια θεραπεία. Κάποιοι λατρεύουν να μιλούν για οτιδήποτε περνούν, ενώ άλλοι αποφεύγουν να εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους. Νιώθουν αρκετά μεγάλοι για να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Ή έστω έτσι πιστεύουν.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού και η θέληση για ζωή

Καρκίνος Μαστού: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Γνώση και ενημέρωση στον αγώνα κατά της νόσου

Καρκίνος μαστού: Πώς γίνεται η μαστεκτομή και τι πρέπει να προσέχουμε

Σχετικά άρθρα