Σάλος από το «παιχνίδι» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Το «Ράδιο Κύπρος» ζητά τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν.

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και κάνετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είναι η δημοσίευση στο ΚΥΠΕ.

Προειδοποίηση για σύλληψη όσων εμπλέκονται

Παράλληλα, προειδοποιεί για σύλληψη όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Το μήνυμα του «Ράδιο Κύπρος», που είναι η συχνότητα μέσω της οποίας δίνονται πληροφορίες και οδηγίες προς ναυτιλομένους, δημοσιοποίησε το ΚΥΠΕ.

Και συνέχισε: «Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του Φατίχ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».

toyrkia

«Θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους. Απαιτούμε, όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», κατέληξε το μήνυμα.

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση, που προκλήθηκε έπειτα από ερώτηση της ιστοσελίδας HELLAS JOURNAL και του καναλιού OPEN, χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», τόνισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ και ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δηλώσεις – πρόκληση από τον τούρκο υπ. Άμυνας: «Δικά μας, Αιγαίο και Κύπρος»

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση: «Οι προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο θα έχουν βαρύ τίμημα»

Κύπρος: Φρίκη από την κυνική ομολογία του serial killer που ξεφορτωνόταν τις βαλίτσες με τα πτώματα γυναικών σε λίμνες

Σχετικά άρθρα