120 δόσεις: Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών

Με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, που κατατίθεται σήμερα Δευτέρα (6/5) στη Βουλή, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλο λάθος αν καθυστερήσει η συζήτηση στη Βουλή λόγω της πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη.

Ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ

Η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης αυτής είναι το… κούρεμα της βασικής οφειλής, δηλαδή του κεφαλαίου με τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής.

Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είναι το… κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εξόφληση θα γίνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των χρεών στην εφορία.

Όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

Αφορά σχεδόν 4 εκατ. οφειλέτες

Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

Πότε διαγράφονται οι προσαυξήσεις

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συντάξεις χηρείας: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Επιστροφή της 13ης σύνταξης; Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης;

Σχετικά άρθρα