Οι 4 ιδανικές τροφές για δυνατά και υγιή μαλλιά!

Είναι γεγονός ότι τα μαλλιά αδυνατίζουν και πέφτουν, ειδικά κάποιες εποχές του χρόνου, ώστε να ανανεωθεί η ζωή της τρίχας. Ειδικότερα, οι θήλακες δημιουργούν νέες τρίχες, πάντα με τη βοήθεια των θρεπτικών συστατικών που… βάζουμε στον οργανισμό μας. Για να έχουμε, λοιπόν, γερά και υγιή μαλλιά υπάρχουν λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ναι μεν, η γενετική εξελίσσεται και κάνει θαύματα αναφορικά με το θέμα της απώλειας των μαλλιών ή της αραίωσης, όμως συμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν ορισμένες τροφές που, εφόσον καταναλώνονται τακτικά, συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών μας.

Σίγουρα, εφόσον μπαίνουμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τη διατροφή μας για τον σκοπό αυτό, χρειάζεται λίγη υπομονή ώστε να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην καλή υγεία των μαλλών μας, ενεργοποιώντας παράλληλα τους θήλακες που είναι υπεύθυνοι για την ανανέωση της τρίχας.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή βιοτίνης, ενός μετάλλου που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των τριχών. Επιπλέον, πολλά διαιτητικά συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών περιέχουν βιοτίνη.

Παρόλο που υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για την πιστοποίηση αυτού του οφέλους, μπορείτε επίσης να βρείτε βιοτίνη στο κρέας, τα ψάρια, τα καρύδια, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το μπρόκολο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ωστόσο, τα αυγά είναι τα μόνα που περιέχουν και άλλες ενώσεις που είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη των μαλλιών: λυσίνη, βιταμίνη D και ορισμένα άλλα μέταλλα.

Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts)

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, ενός ορυκτού που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Προσέξτε, ωστόσο, να μην κάνετε κατάχρηση, με κίνδυνο να σας προκληθεί το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τριχόπτωση.

Το συνιστώμενο ανώτατο όριο για το σελήνιο στους ενήλικες είναι 400 μικρογραμμάρια. Περίπου τέσσερα καρύδια Βραζιλίας, δηλαδή, είναι αρκετά για να φτάσουν αυτό το όριο.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για την καρδιά καθώς και για τα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ιχθυελαίου που περιέχει ωμέγα-3 λιπαρό οξύ διεγείρει την τριχοφυΐα αυξάνοντας τη δραστηριότητα ορισμένων πρωτεϊνών.

Μια άλλη μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε ότι η λήψη ωμέγα-3 συμπληρωμάτων θα μπορούσε να μειώσει την απώλεια μαλλιών. Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, ρέγγα και σαρδέλες συνιστώνται έντονα.

Σόγια

Ορισμένα αμινοξέα που βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως η λυσίνη, προωθούν την ανάπτυξη των τριχών.
Αυτά τα αμινοξέα μπορεί να αφομοιωθούν ως συμπληρώματα ή μέσω της κατανάλωσης τροφίμων όπως η σόγια, το κρέας, τα αυγά, τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και η σπιρουλίνα.
Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

 

Σχετικά άρθρα