Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Φωνές και ξεσπάσματα θυμού: Πώς να βάλω όρια στο παιδί μου;
koritsi fwnazei

Η 34χρονη Μιμή ρωτά

Φωνές και ξεσπάσματα θυμού: Πώς να βάλω όρια στο παιδί μου;

Καλησπέρα… Έχω 2 παιδάκια. Το πρώτο μου, που είναι 7,5 χρόνων, έχει ξεσπάσματα θυμού και δεν με ακούει καθόλου. Θέλει να κάνει πάντα το δικό της και επιμένει παρόλο που της εξηγώ γιατί δεν μπορεί να το κάνει μέχρι που αρχίζει και φωνάζει και βγαίνει εκτός εαυτού. Και  κατά συνέπεια αρχίζουμε τις φωνές…

Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Πώς να την διαχειριστώ; Πάντα θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο και να κάνει αυτό που θέλει. Προσπαθώ να της βάζω όρια και αν δεν ακούει να πηγαίνει στο δωμάτιο της αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Είμαι σε απελπισία…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,
Σε ευχαριστούμε για το μοίρασμα της ανησυχίας σου σχετικά με την ανυπακοή της μεγάλης σου κόρης και το θέμα των ορίων. Θα ήταν καλό να ανατρέξεις πίσω στον χρόνο και να προσπαθήσεις να θυμηθείς από πότε ξεκίνησε το παιδί να εκδηλώνει τέτοιες συμπεριφορές. Το εστιάζεις καθόλου με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού σου; Προσπάθησε να αφιερώνεις χρόνο ξεχωριστά στο κάθε σου παιδί αλλά και στο να κάνετε πράγματα από κοινού. Ευχαριστηθείτε αυτές τις δραστηριότητες και να περνάτε καλά. Έτσι, θα περάσεις το μήνυμα ότι δεν είσαι εκεί μόνο για να τιθασεύεις τις μη αποδεκτές συμπεριφορές, αλλά ότι είσαι η μαμά τους και περιμένεις κι εσύ με αγωνία να βρεθείς κοντά τους μετά τη δουλειά.

Δεν απαντάμε στις φωνές με φωνές

mama malwnei paidi

Επιπλέον, όσον αφορά τα ξεσπάσματα θυμού, έχε στο νου σου πως όταν φωνάζεις πάνω στις φωνές του παιδιού, δεν βγαίνει άκρη. Σύντομα η υπομονή σου θα εξαντληθεί και θα υποχωρήσεις, διότι το παιδί έχει περισσότερη ενέργεια από εσένα. Αντίθετα, αν υιοθετήσεις μια στάση που να δείχνει ότι εννοείς τα λόγια σου δε θα χρειάζεται να μπαίνεις στο παιχνίδι του παιδιού. Όχι να είσαι άκαμπτη και να μην αναγνωρίζεις τα λάθη σου, αλλά να τηρήσεις τα λόγια σου, όταν έχετε συμφωνήσει κάτι. Αν, ωστόσο, έχετε συμφωνήσει πως θα πάτε μια βόλτα και εκτάκτως χρειάζεται να πας στον οδοντίατρο, τότε θα πεις: «Αγάπη μου, ξέρω ότι σου είχα υποσχεθεί να πάμε βόλτα όμως ένας ξαφνικός πόνος με έπιασε και πρέπει να πάω στον γιατρό. Θα πάμε όμως αύριο, δε θα το ακυρώσουμε πάλι.» ή αν κάνεις λάθος σε κάτι θα πεις: »Όντως έχεις δίκιο» ή «Συγγνώμη, αγάπη μου, έκανα λάθος».

Πρότυπο μίμησης και συμπεριφοράς

Γενικώς, προσπαθούμε η συμπεριφορά η δική μας να είναι πρότυπο μίμησης. Μπορούμε όμως να οριοθετήσουμε ένα παιδί χωρίς φωνές, μιας και  η συμπεριφορά μας είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Θυμήσου πως δεν επικοινωνούμε μόνο με τη φωνή, αλλά η γενικότερη στάση του σώματός μας και η γλώσσα του σώματος ακολουθούν τη σκέψη μας. Ακόμη και με το να μην απαντάς σε κάθε κουβέντα του παιδιού σου και να παραμένεις ψύχραιμη, της επικοινωνείς ότι εννοείς αυτό που λες και πως αυτό θα γίνει.

Θετική ενίσχυση

Ενίσχυσε τις επιθυμητές συμπεριφορές, κάθε φορά που συμβαίνουν. Μην τις θεωρείς δεδομένες. Όταν αυξηθούν σε συχνότητα, τότε  μπορείς να αποσύρεις σταδιακά την ενίσχυση. Ενίσχυση θεωρούμε το «Μπράβο που…», την αγκαλιά, το φιλί, τον έπαινο, ένα χαμόγελο, ένα κλείσιμο του ματιού, ένα αυτοκόλλητο, ένα γλυκάκι κ.α. Δεν εξαγοράζουμε, ούτε δωροδοκούμε τα παιδιά αλλά τα επιβραβεύουμε για τη σωστή τους συμπεριφορά. Τέλος, διευκρινίζουμε  τι εννοούμε λέγοντας «καλή συμπεριφορά». Από μόνη της αυτή η φράση είναι πολύ γενική, συνεπώς θα πρέπει να ορίσουμε και να πούμε «θα ήθελα να μην τσακώνεσαι με την αδερφή σου»  ή » να μην σπας τα παιχνίδια σου».
Καλή προσπάθεια!
Δέσποινα Δοντά
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Educational Needs
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!

Παιδί και όρια αυτονομίας: Πώς να τα διαχειριστεί ο γονέας;

Παιχνίδια… εξουσίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά: όρια ή τιμωρία;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X