Τι να κάνεις για να προστατευτείς από τις παθήσεις των γονάτων

Τα γόνατά μας είναι από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του σώματός μας, καθώς για όλη τη διάρκεια της ζωής μας καλούνται να «κουβαλήσουν» το βάρος μας, συμβάλλοντας στο να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις της καθημερινότητας που συμπεριλαμβάνονται στην δραστηριότητα του βαδίσματος κι όχι μόνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γόνατά μας είναι από τις πιο… ζορισμένες αρθρώσεις μας καθώς σε περίπτωση που τρέχουμε έχει αποδειχθεί ότι σηκώνουν από 5 έως 8 φορές το σωματικό μας βάρος, κάτι που σημαίνει ότι είναι φτιαγμένα για να αντέχουν κραδασμούς, πίεση και γενικότερα αρκετά μεγάλη αντίσταση.

Ενισχύστε τα γόνατά σας

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει από την πλευρά μας να τα αμελούμε και να μην τους δίνουμε την απαραίτητη προστασία και προφύλαξη που χρειάζονται.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα γόνατά μας και να προλάβουμε τυχόν τραυματισμούς, λιγότερο ή περισσότερο επώδυνους για την συνολική μας υγεία και σωματική κατάσταση.

Δύναμη και ευελιξία

Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι – για να έχουμε γερά και υγιή γόνατα – να δουλέψουμε πάνω στη δύναμη και την ευελιξία όλου του ποδιού μας και των μυών του.

Και τούτο γιατί, καθώς τα γόνατα είναι σαν αμορτισέρ του σώματός μας, οι δυνατοί και ευέλικτοι μύες που το περιβάλλουν θα το ανακουφίσουν από μεγάλο μέρος του βάρους που σηκώνει και τις πίεσης που δέχεται καθημερινά, λόγω της σωματικής μας δραστηριότητας.

Μυϊκή ενδυνάμωση του γόνατου

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σταθερό ποδήλατο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ενίσχυση των κάτω άκρων του σώματος. Αυτό το μηχάνημα καθιστά δυνατή την καλή εξάσκηση και βελτίωση στην κινητικότητα του γονάτου και του ισχίου.

Χρειάζονται, πάντως, αρκετές προπονήσεις σε εβδομαδιαία βάση, διάρκειας 20 έως 30 λεπτών. Οι λειτουργικές ασκήσεις δύναμης, σχεδιασμένες να ενισχύουν ταυτόχρονα αρκετές ομάδες μυών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην τόνωση των γόνατων.

Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ασκήσεις κατάλληλες για τα όρια των γονάτων σας και συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ή έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία.

Ευελιξία της άρθρωσης

Όταν τα πονεμένα γόνατα αρχίζουν και σκληραίνουν, οι μύες γύρω από τα γόνατα συστέλλονται επίσης. Αυτή η σύσφιξη των ιστών συχνά ενισχύει τον πόνο.

Για να βελτιωθεί η ευελιξία του γόνατος, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ρολό αφρού. Αυτά τα ρολά είναι διαθέσιμα σε όλα τα μεγάλα καταστήματα σπορ ή στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να κάνετε διαφορετικούς τύπους ασκήσεων με αυτό το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Καθίστε σε ένα ρολό και τοποθετήστε το στο πίσω μέρος του δεξιού μηρού σας ακριβώς κάτω από τους γλουτούς σας
  • Περάστε το δεξί σας πόδι στο μπροστινό μέρος του αριστερού μηρού σας
  • Τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από σας για να έχετε την κατάλληλη στήριξη
  • Στρέψτε το σώμα σας προς τα εμπρός μέχρι ο κύλινδρος να φτάσει στο κάτω μέρος της πλάτης σας
  • Μετακινηθείτε εμπρός και πίσω
  • Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ρήξη μηνίσκου: «Περπατάω και τα γόνατά μου φεύγουν από τη θέση τους…»

Πόνος στα γόνατα: Ποια θεραπεία να ακολουθήσω

Σχετικά άρθρα