Οι άνδρες με γένια είναι πιο ποθητοί; Οι επιστήμονες εξηγούν…

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι… σήμα στέλνουν οι άνδρες με γένια; Νέα έρευνα διερεύνησε τις κοινωνικές πληροφορίες που μεταδίδονται από τα… μαλλιά του προσώπου.

Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, τα γένια θεωρούνται ένα σημάδι αρρενωπότητας. Είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποκρύπτουν τα συναισθήματα, παρέχουν ζεστασιά και προστατεύουν το δέρμα από διάφορους μικροοργανισμούς.

Ήταν ένδειξη κυριαρχίας…

Ενώ οι περισσότεροι εξελικτικοί θεωρητικοί πιστεύουν ότι οι γενειάδες εξελίχθηκαν ως ένδειξη κυριαρχίας, αρρενωπότητας και επιθετικότητας, ποια σήματα στέλνουν στον σύγχρονο κόσμο;

Αυτό ήταν το ερώτημα που εξερεύνησε μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών σε μια νέα μελάτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του Psychological Science το 2019. Ζήτησαν από 227 συμμετέχοντες να εξετάσουν μια σειρά φωτογραφιών των προσώπων και να βαθμολογήσουν, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, αν το πρόσωπο έδειχνε ευτυχία ή θυμό. Οι φωτογραφίες ήταν τεσσάρων ειδών προσώπων:

  1. οι ξυρισμένοι άνδρες που εμφάνιζαν την ευτυχία,
  2. οι ξυρισμένοι άνδρες που έδειχναν θυμό,
  3. οι άντρες με γένια που έδειχναν ευτυχία και
  4. οι άνδρες με γένια που έδειχναν θυμό.

Να σημειωθεί πως χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες των ίδιων αντρών σε όλες τις συνθήκες. Έτσι, φωτογραφήθηκαν με ευχάριστες και θυμωμένες εκφράσεις και όταν ήταν ξυρισμένοι και όταν ήταν με μούσια.

Πιο ευτυχισμένοι οι ξυρισμένοι!

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες ήταν ταχύτεροι για να ταξινομήσουν τις θυμωμένες φωτογραφίες των ανδρών με γένια από τους άλλους τύπους φωτογραφιών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γενειάδες ενισχύουν τις οπτικές ενδείξεις που σχετίζονται με την αναγνώριση θυμού.

Από την άλλη, οι συμμετέχοντες ήταν ταχύτεροι στην ταξινόμηση προσώπων με ξυρισμένα πρόσωπα ως ευτυχισμένα. Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι πήραν μέρος στη μελέτη, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν με την ίδια ταχύτητα άλλα συναισθήματα όπως η θλίψη. Αυτό αφορά μόνο τους άνδρες με γενειάδες.

Και δεν αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το psychologytoday.com, το γεγονός ότι τα πρόσωπα με μούσια βαθμολογούνται υψηλότερα στην αρρενωπότητα και την επιθετικότητα. Αλλά αυτό το άγριο παρουσιαστικό μπορεί να αφοπλισθεί με ένα χαμόγελο. Και εκεί είναι που κερδίζουν τα ταίρια τους!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μακριά δάχτυλα, πέος, χείλη: Τα 30 πιο sexy σημεία του άνδρα, για τη γυναίκα

Πρωτότυπος διαγωνισμός για μουστάκια και μούσια στη Νέα Ορλεάνη [εικόνες]

Ο Αλέξης Τσίπρας 20χρονος φοιτητής με μούσι και ξεχωριστό στυλ!( βίντεο)

Σχετικά άρθρα