Διπολική διαταραχή: Πόσο ωφέλιμη είναι η θεραπεία με το… ηλεκτροσόκ;

Η διπολική διαταραχή είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που προκαλεί ασυνήθιστες μεταβολές στη διάθεση, την ενέργεια, τα επίπεδα δραστηριότητας και την ικανότητα να εκτελεί κανείς καθημερινές εργασίες.

Μια υπερβολικά χαρούμενη ή υπερβολική κατάσταση ονομάζεται μανιακό επεισόδιο και μια εξαιρετικά λυπηρή ή απελπιστική κατάσταση ονομάζεται καταθλιπτικό επεισόδιο.

Οδηγούνται εύκολα σε καταστροφικές σχέσεις

Τα συμπτώματα είναι σοβαρά και διαφέρουν από τα κανονικά σκαμπανεβάσματα που ο καθένας περνά από καιρό σε καιρό. Για αυτό το άτομο μπορεί να οδηγηθεί, πολύ πιο εύκολα, σε καταστροφικές σχέσεις, κακή δουλειά ή σχολικές επιδόσεις, ακόμη και αυτοκτονία.

Οι ακραίες αλλαγές στην ενέργεια, τη δραστηριότητα, τον ύπνο και τη συμπεριφορά συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές στη διάθεση. Είναι πιθανό κάποιος με αυτή τη διαταραχή να βιώνει μια μακρόχρονη περίοδο ασταθούς διάθεσης παρά διακριτά επεισόδια κατάθλιψης ή μανίας.

Μόλις το 48,8% λαμβάνει θεραπεία!

Πρόκειται, βέβαια, για κατάσταση που αρχίζει να φτάνει τη συχνότητα της κατάθλιψης και είναι διαγνωσμένη σε περίπου στο 2,6% των ενηλίκων και στο 0 – 3% στη νεολαία. Μόλις το 48,8% λαμβάνει θεραπεία!

Για παράδειγμα, ενώ ο ρυθμός της διπολικής διαταραχής είναι ο ίδιος μεταξύ Αφροαμερικανών και Αμερικανών, οι πρώτοι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν διάγνωση και θεραπεία.

Υπάρχει η περίπτωση οι εθνικές μειονότητες με διπολική διαταραχή  να έχουν λανθασμένη διάγνωση με σχιζοφρένεια, διαταραχή συμπεριφοράς ή αντικοινωνική συμπεριφορά (APA, 2012).

sxozofrenia

Γιατί μερικοί δεν θέλουν βοήθεια;

Μερικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει στο να μην λαμβάνουν βοήθεια για ψυχικές ασθένειες είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, τα πολιτιστικά εμπόδια και το στίγμα σε κλειστές κοινωνίες.

Ωστόσο, η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι άνθρωποι με αυτή την ασθένεια μπορούν να οδηγήσουν πλήρη και παραγωγική ζωή.

Συνήθως επιλέγουν φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία

Οι καλύτερες θεραπείες εστιάζουν στην εξομάλυνση των υψηλών και χαμηλών επιπέδων της διάθεσης και της ενέργειας. Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν συχνά είτε φαρμακευτική αγωγή είτε ψυχοθεραπεία.

Επειδή, όμως, οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους και μερικοί τείνουν να μην βελτιώνονται, μπορούν να δοκιμάσουν την «ηλεκτροσπασμοθεραπεία» ή ECT.

Η «θεραπεία – σοκ»

Αυτό ονομάζεται και «θεραπεία – σοκ», διορθώνοντας προβλήματα στον εγκέφαλο. Μερικές φορές οι άνθρωποι παίρνουν βότανα και φυσικά συμπληρώματα, όπως το βαλσαμόχορτο ή ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

Καλό, πάντως, είναι τα άτομα με διπολική διαταραχή να το συζητήσουν πρώτα με τον γιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Γιατί οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς τέτοια προϊόντα επηρεάζουν αυτά τα άτομα.

Στόχος της θεραπείας δεν πρέπει να είναι μόνο η μείωση των συμπτωμάτων, αλλά και η βοήθεια στο άτομο ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ικανότητές του.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Ποια βλαβερή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψύχωσης;

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να κάνουν οικογένεια;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X