Λεοπόλδο Λόπες: Ο πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα τον οποίο τρέμει ο Μαδούρο, με… όπλα του την Αγία Γραφή, το πτυχίο του Χάρβαρντ και μια πεθερά 100 ετών

Το αιφνίδιο, αν και αποτυχημένο κατά τον Νικολάς Μαδούρο, πραξικόπημα στη Βενεζούελα βάζει νέους… παίκτες στο πολιτικό σκηνικό. Ή καλύτερα, οι ρόλοι «μοιράζονται» σε αφανείς ήρωες που δρούσαν παρασκηνιακά μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λεοπόλδο Λόπες (ή Λόπεζ), πρώην πολιτικός κρατούμενος. Πριν από μερικές ημέρες, οι δικαστικές Αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Παραβίασε εντολή για κατ’ οίκον περιορισμό

Δικαιολογία ήταν ότι παραβίασε τη δικαστική εντολή του για κατ’ οίκον περιορισμό και στάθηκε στο πλευρό του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press απελευθερώθηκε από στρατιωτικούς. Κι έτσι εξηγείται η παρουσία του δίπλα στον «άνθρωπο» που τοποθέτησε στο κέντρο μιας κοινωνικοπολιτικής… καταιγίδας.

Το αγαπημένο παιδί της αντιπολίτευσης στη χώρα του και φανατικός υποστηρικτής του Γκουαϊδό, αφέθηκε ελεύθερος. Εμφανίστηκε μπροστά στους υποστηρικτές του με μια σημαία της Βενεζουέλας και δήλωσε ότι θα πολεμήσει για την «απελευθέρωση της χώρας του», δίχως να κάνει τη χάρη στον Μαδούρο.

Μάχεται κατά του Μαδούρο

«Εξακολουθώ να αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτό το καθεστώς», είχε υπογραμμίσει αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. «Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στη φυλακή, ελπίζω ο Λόπες να μετανοήσει και να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης. Αυτό είναι που επιθυμεί η χώρα».

Αυτό φέρεται να είχε δηλώσει- μάταια όπως αποδεικνύεται- ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες πριν την απελευθέρωσή του. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο «για ιατρικούς λόγους».

https://www.instagram.com/p/Bw-e3LEgp3X/

Κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας

Για αυτό και διέδωσαν πως έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας, καταφεύγοντας στην πρεσβεία της Ισπανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα τον παραδώσει «σε καμία περίπτωση» στις Αρχές της Βενεζουέλας. Στο πρόσωπό του ενώνονται συντηρητικοί και φιλελεύθεροι. Για αυτό η πλευρά του Μαδούρο τον θεωρεί επικίνδυνο ριζοσπάστη.

Εξάλλου φαίνεται πως είχε ενεργό συμμετοχή στο σύντομης διάρκειας πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, όταν βοήθησε στη σύλληψη ενός υπουργού. Τα δημοσιογραφικά… πηγαδάκια, μάλιστα, μιλούν και για άτομο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ξαφνική άνοδο του μερικώς αναγνωρισμένου πρόεδρου της Βενεζουέλας.

https://www.instagram.com/p/Bw4TFfPBOi-/

Ο Λόπες είναι ισχυρό «χαρτί»

Εκείνος ήταν που εξασφάλισε ότι ο Γκουαϊδό θα ηγηθεί της εθνικής συνέλευσης όταν ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στις αρχές Ιανουαρίου. Κι όχι αδίκως αφού πρόκειται για ισχυρό «χαρτί», όντας απόφοιτος του Χάρβαρντ και γόνος ιδιαίτερα πλούσιας οικογένειας, συμμαχώντας έτσι με την ελίτ της χώρας.

Κλείνοντας τα 48α γενέθλιά του τη Δευτέρα 29 Απριλίου, ανέκαθεν φαίνεται πως… φλέρταρε με την πολιτική. Το 2000, ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Primero Justicia με τους Henrique Capriles Radonski και Julio Borges. Εξελέγη και δήμαρχος του δήμου του Κακάο στις περιφερειακές εκλογές ενώ είναι ο εθνικός συντονιστής ενός άλλου πολιτικού κόμματος, του Voluntad Popular.

https://www.instagram.com/p/BxFu4YOH-Mz/

Ο δικαστικός «Γολγοθάς» ξεκίνησε το 2004

Πρόκειται για συνεταιριστικό κόμμα που ίδρυσε το 2009. Πάντως, για την έντονη ακτιβιστική του δράση, έχει λάβει πολλά βραβεία από ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς. Του επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις από το Γραφείο Επιθεωρητών της Βενεζουέλας το 2004 αποκλείοντας τον από το Δημόσιο για 6 χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2014.

Υπήρχαν ισχυρισμοί για νεποτισμό και υπεξαίρεση κεφαλαίων αν και οι ομάδες αντιπολίτευσης επέκριναν αυτές τις κατηγορίες ως κατασκευασμένες. Για αυτό το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξετάζοντας την υπόθεσή του, προέβη σε ομόφωνη απόφαση υπέρ του αλλά αγνοήθηκε από τους αξιωματούχους της Βενεζουέλας.

https://www.instagram.com/p/BbsfkmpBr1t/

«Οι σπουδαίοι σκοποί απαιτούν μεγάλες θυσίες»

Μετά από αυτό, φέρεται να ήταν πρωτεργάτης σε πολλές διαδηλώσεις το 2014 όταν και συνελήφθη με τις κατηγορίες για εμπρησμό, συνωμοσία, δολοφονίες και τρομοκρατία. Αλλά όλοι ήξεραν πως τα… νήματα κινούσαν οι πολιτικοί του εχθροί. Ακολούθησε η φυλάκισή του στο Ramo Verde η οποία ήταν αμφιλεγόμενη.

«Είμαι σε απομόνωση σε ένα κελί. Δεν έχει τίποτα περισσότερο από ένα μονό κρεβάτι, μια τουαλέτα και ένα μικρό ράφι για τα ρούχα μου. Το μόνο βιβλίο που επιτρέπεται είναι η Αγία Γραφή. Δεν έχω ούτε ένα φως ή ένα κερί για όταν σκοτεινιάζει έξω. Αυτό είναι δύσκολο για την οικογένειά μου. Μα καταλαβαίνουν ότι οι σπουδαίοι σκοποί απαιτούν μεγάλες θυσίες», είχε δηλώσει.

https://www.instagram.com/p/BW_3QLdBAKl/

Είναι από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς

Τότε επενέβη και ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαιτώντας την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στο πλαίσιο των διαμαρτυριών. Οι δημοσκοπήσεις στα τέλη του 2014 έδειξαν ότι είχε γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς πολιτικούς στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψή του.

Το 2015, κρίθηκε ένοχος δημόσιας προτροπής στη βία μέσω υποτιθέμενων υποσυνείδητων μηνυμάτων, εμπλεκόμενος σε εγκληματική οργάνωση. Κατέληξε να καταδικαστεί σε 13 χρόνια και 9 μήνες στη φυλακή. Δύο χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό όπου παρέμεινε μέχρι την ημερομηνία που απελευθερώθηκε, σύμφωνα με αναφορές, δηλαδή τον Απρίλιο του 2019.

Αν και φάνηκε να χάνει την πολιτική του ορμή όταν το Wikileaks αποκάλυψε έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας, στα οποία χαρακτηριζόταν ως «διασπαστική δύναμη» για την αντιπολίτευση, «υπερόπτης, εκδικητικός και διψασμένος για εξουσία», παρέμεινε στις καρδιές του λαού.

https://www.instagram.com/p/BTEoN1yhL9v/

Και απόγονος σημαντικών προσωπικοτήτων

Είναι απόγονος ιδιαίτερα σημαντικών προσωπικοτήτων στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου πρώην προέδρου. Ο πατέρας του κατείχε εκτελεστική συντακτική θέση στην εταιρεία που έχει εφημερίδα και ιστοσελίδα El Nacional. Είναι μια από τις τρεις πιο πετυχημένες εταιρείες της χώρας του. Εκδίδει 80.000 αντίτυπα ημερησίως και 170.000 το Σαββατοκύριακο!

Από την άλλη η μητέρα του είναι η κόρη του Eduardo Mendoza Goiticoa, ο οποίος ήταν υπουργός Γεωργίας. Επίσης, θεωρείται μακρινός ανιψιός του Simón Bolívar. Επίσης, παππούς και θείος ήταν γιατροί, ενώ ο ξάδερφος είναι ο Thor Halvorssen, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει δύο αδελφές, τη Νταϊάνα και την Ανδριάννα.

https://www.instagram.com/p/BUF7N-rh-z_/

«Όπλο» του η εκπαίδευση

Αρχηγός στην ομάδα κολύμβησης της σχολής του και αντιπρόεδρος του φοιτητικού συμβουλίου, σπούδασε στο Colegio Santiago de León de Caracas και αποφοίτησε από το οικοτροφείο στις ΗΠΑ στο σχολείο Hun του Princeton. «Η απομάκρυνση από το σπίτι ξυπνά την ευθύνη που έχω απέναντι στον λαό της χώρας μου. Ανήκω στο 1% των προνομιούχων ανθρώπων. Η καλή εκπαίδευση θα μου επιτρέψει να κάνω κάτι για να βοηθήσω».

Τον χαρακτηρίζουν ως τον ιδανικό άνθρωπο για να καταλάβει τους ανθρώπους. «Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι ιδιότητες θα τον βοηθήσουν να οδηγήσει τη Βενεζουέλα έξω από τον τρίτο κόσμο κάποια μέρα», είχε δηλώσει συμπατριώτης του σε έρευνα του ξένου Τύπου.

https://www.instagram.com/p/BTfRyIvBNyN/

Με πτυχίο Οικονομικών και Κοινωνιολογίας, παρακολούθησε μαθήματα στο Χάρβαρντ και έκανε μάστερ στη «Δημόσια Πολιτική». Παρότι σπούδαζε στο εξωτερικό, πάντα όνειρό του ήταν να επιστρέψει στη χώρα του ελπίζοντας να μπει στην πολιτική και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής.

Παντρεμένος με καλλονή αθλήτρια

Τον Μάιο του 2007 παντρεύτηκε την πανέμορφη αθλήτρια Lilian Tintori. Μαζί έχουν τρία παιδιά: τη Manuela Rafaela (2009), τον Leopoldo Santiago (2013) και τη Federica Antonieta (2018).

https://www.instagram.com/p/BwiOlRUlzB_/

Είναι ακτιβίστρια, αθλήτρια και παρουσιάστρια σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Έγινε ευρέως γνωστή στη χώρα της μέσω του τηλεοπτικού παιχνιδιού Robinson: La Gran Aventura, πρόγραμμα που μπορεί να συγκριθεί με το Survivor.  Και επειδή είναι η γυναίκα του Λόπες, είναι και αυτή στο επίκεντρο των ερευνών.

Τον… έκαψε η 100 ετών πεθερά του!

Αν και δεν είναι επίσημα ξεκάθαρο για ποιο λόγο γίνεται εις βάρος της έρευνα, φαίνεται πως είναι… οικονομικής φύσεως το ζήτημα για μερικά έξοδα που έκανε. Ανάμεσά τους και η νοσηλεία της 100χρονης μητέρας της!

https://www.instagram.com/p/BvdTEsWFqGG/

Μάλισα, φήμες θέλουν τους αρμόδιους να ανακάλυψαν 200 εκατομμύρια μπολιβάρες (περίπου 60 εκατ. δολάρια) σε όχημα που άνηκε στην κα Λόπες. Κι όλα αυτά στον απόηχο του επικείμενου ταξιδιού της στην Ευρώπη να ωθήσει ηγέτες χωρών να ταχθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος στηρίζει τον Χουάν Γκουϊδό, πίσω από τον οποίο… κρύβεται ο Λεοπόλδο Λόπες.

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χουάν Γκουαϊδό: Ο 35χρονος που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας – Η ταπεινή του καταγωγή, η περίοδος που έμεινε άστεγος και το κάλεσμα προς τον Τσίπρα

Λεοπόλδο Λόπες: Διπλωματικό «θρίλερ» Βενεζουέλας – Ισπανίας

Nικολάς Μαδούρο: Ο αγράμματος οδηγός λεωφορείου που έγινε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Τσίπρας, ο Τσάβες και η κατάρρευση μιας χώρας

Σχετικά άρθρα