Γιατί οι παντρεμένες ικανοποιούνται περισσότερο σεξουαλικά;

Είναι αρκετά συνηθισμένο να πιστεύουμε ότι ο γάμος παρέχει ένα καλύτερο περιβάλλον για περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση. Μία εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι σύντροφοι που συζούν είναι λιγότερο αφοσιωμένοι και έχουν πιο φιλελεύθερη στάση απέναντι στις σεξουαλικές συμπεριφορές σε σύγκριση με τους παντρεμένους.

Γράφει ο Elyakim Kislev Ph.D., Ψυχολόγος – Σεξολόγος

Με τη σειρά τους, οι σύντροφοι σε σχέση / γάμο έχουν λιγότερα κίνητρα να επενδύσουν σε δεξιότητες που ικανοποιούν τους συντρόφους τους και να δημιουργήσουν κεφάλαια που σχετίζονται με τη σχέση, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες καλύτερης σεξουαλικής ικανοποίησης.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα παντρεμένα άτομα είναι πιο ικανοποιημένα, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχούν για την απόρριψη ή την αγάπη τους.

Τότε, γιατί απατάμε;

Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα αντιτίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που επιλέγουν να ανταποκριθούν στις σεξουαλικές τους επιθυμίες εκτός γάμου. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η σεξουαλική επανάσταση συνέβαλε στη στροφή στις σεξουαλικές πρακτικές: Ο αριθμός των σεξουαλικών παρτενέρ που έχει ο μέσος άνθρωπος σε μια ζωή έχει αυξηθεί και το σεξ έξω από το γάμο έχει σταδιακά αποσταθεροποιηθεί.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα της Gallup δείχνει ότι οι Αμερικανοί το 2015 ήταν 16 ποσοστιαίες μονάδες πιο πιθανό να εγκρίνουν τη γέννηση εκτός γάμου από ό, τι το 2000, 15 μονάδες πιθανότερο να εγκρίνουν προγαμιαίο σεξ και ακόμη και ένα σημείο πιο πιθανό εγκρίνει την εξαπάτηση. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι παίρνουν κάτι που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί στην έρευνα. Κάτι μπορεί να έχει αλλάξει στον τρόπο που πολλοί από εμάς συμπεριφέρονται στον σημερινό κόσμο.

Ο γάμος βελτιώνει πραγματικά την σεξουαλική ικανοποίηση;

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε από την Journal of Sex Research, ανέλυσα την έκταση και τους καθοριστικούς παράγοντες της σεξουαλικής ικανοποίησης μεταξύ επτά ομάδων σχέσεων-σχέσεων: παντρεμένοι, ποτέ παντρεμένοι και διαζευγμένοι / χωρισμένοι, όπου οι δύο τελευταίες ομάδες διαιρούνται περαιτέρω σε ενιαία, διαβίωσης μαζί (LAT), και συγκατοίκηση.

Επιπλέον, μελέτησα τα επίπεδα της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, της σεξουαλικής επικοινωνίας και της συχνότητας των φύλων για τις διαφορετικές ομάδες κατάστασης σχέσεων ως πρόβλεψη της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Γάμος vs σεξουαλικής ικανοποίησης σημειώσατε… Χ

Αναλύοντας τις απαντήσεις των 3.207 ερωτηθέντων από τη Γερμανία, ηλικίας 32-46 ετών, βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα. Πρώτον, ο γάμος δεν είναι προφανώς καθοριστικός παράγοντας για τη σεξουαλική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, τα παντρεμένα ζευγάρια είναι μεταξύ των λιγότερο σεξουαλικά ικανοποιημένων ομάδων.

Δεύτερον, οι παντρεμένοι άνθρωποι ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και σεξουαλικής επικοινωνίας από ό, τι οι περισσότερες ομάδες. Τρίτον, η ομάδα που γενικά έδειξε τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης είναι αυτή των ανύπαντρων ζευγαριών που ζουν χωριστά.

Ποιοι εξαιρούνται

Η μόνη εξαίρεση είναι αυτή των άγαμων ατόμων που επί του παρόντος δεν έχουν σύντροφο. Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα πέτυχε χαμηλότερη επίδοση από την έγγαμη ομάδα από την άποψη της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο ήταν λιγότερο σεξουαλικά ικανοποιημένοι από τα παντρεμένα ζευγάρια ήταν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών τους, η οποία ήταν φυσικά χαμηλότερη για τους singles παρά για τα ζευγάρια. Στην πραγματικότητα, ανέφεραν πραγματικά υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης και σεξουαλικών δεξιοτήτων επικοινωνίας από ό, τι οι παντρεμένοι.

Δεν ευνοεί ο γάμος τη σεξουαλική ικανοποίηση

Επομένως, φαίνεται ότι ο γάμος δεν είναι ευεργετικός για τη σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά μάλλον έχει έναν σύντροφο, ο οποίος είναι πολλές φορές μια προσωπική επιλογή. Είναι ενδιαφέρον ότι θα μπορούσε να είναι ότι τα παντρεμένα ζευγάρια, που είναι στην πραγματικότητα λιγότερο σίγουροι για τις σεξουαλικές τους δεξιότητες από ό, τι οι περισσότερες ομάδες, παντρεύονται ακριβώς επειδή θέλουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανασφάλειες.

foto sex

Αυτά τα συμπεράσματα… αμφισβητούν τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προηγούμενες μελέτες συνέδεαν αδικαιολόγητα τις ομάδες ανύπαντρων. Συνδυάζοντας τα μη συνεργαζόμενα singles με άλλες άγαμες ομάδες, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ανακριβώς ότι ο γάμος είναι επωφελής για τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Ωστόσο, η διάκριση μεταξύ των ομάδων singles και η εξαίρεση εκείνων που δεν επιθυμούν να έχουν κάποιον σύντροφο (ή απλά δεν έχουν αυτή τη στιγμή), δείχνει ότι ο γάμος δεν αποτελεί θετικό πρόλογο της σεξουαλικής ικανοποίησης, το αντίθετο μάλιστα.

Με πληροφορίες από psychologytoday.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Tα 9 είδη σεξ στο γάμο: Εσείς ποιο κάνετε;

Σεξουαλική ζωή και γάμος: 5 τρόποι να ανανεωθείς!

Σχετικά άρθρα