Αρνητικές σκέψεις: Δες τον τρόπο για να καθησυχάσεις τον εαυτό σου

Βλέπω κάποια πράγματα στον εαυτό μου τα οποία δεν μου αρέσουν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι νορμάλ. Νομίζω με κυριεύει αρνητικότητα για πάρα πολλά πράγματα.

Και τις περισσότερες φορές αν όχι πάντα χωρίς λόγο. Είναι λίγες οι φορές που θα νιώσω ευχαριστημένη με τη ζωή μου αν και σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι όπως θέλω.

Φοβάμαι μην πάθει κάτι το αγόρι μου

Νιώθω ότι πίσω από κάθε καλό κρύβεται και κάτι κακό. Μπορεί να έχω βγει με το αγόρι μου και να έχουμε περάσει καλά.

Αλλά όταν γυρνάω σπίτι, με πιάνουν αρνητικές σκέψεις. Μην πάθει κάτι κακό στον δρόμο, μην φύγει για σεζόν και πάλι έχουμε σχέση από απόσταση και τέτοια.

Βάζω τα κλάματα

Γενικά πολλές φορές φοβάμαι μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι σε σημείο που βάζω τα κλάματα χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι.

Πριν από μερικούς μήνες, μου έκλεψαν το αυτοκίνητο αλλά το βρήκαμε. Από τότε κάθε φορά που γυρνάω από κάπου με πιάνει ένα μικρός πανικός ότι μπορεί να μην το βρω εκεί που το πάρκαρα.

gynaika

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να γίνουν δυσλειτουργικές, δηλαδή να σας εμποδίζουν να χαρείτε τη ζωή σας και να απολαύσετε όμορφες στιγμές. Μπορεί να σας τρώνε την ενέργεια που θα μπορούσατε να αφιερώσετε σε κάτι άλλο και αξιοποιήσετε αλλιώς το χρόνο σας αντί να αγωνιάτε και να αγχώνεστε μήπως συμβεί κάτι κακό.

Από πότε θυμάστε να σκέφτεστε κατά αυτόν τον τρόπο; Συνέβη κάποιο έντονο στρεσογόνο γεγονός στη ζωή σας; Έχετε γενικά την αίσθηση ότι δεν θα μπορείτε να τα καταφέρετε στις δυσκολίες της ζωής;

Το άγχος μπορεί να είναι άμυνα

Το λίγο άγχος είναι χρήσιμο και μας κινητοποιεί και μπορεί να είναι σύμμαχός μας αν είναι δημιουργικό και εποικοδομητικό. Το άγχος μπορεί να είναι άμυνα σε κάποιον κίνδυνο.

Όταν όμως είναι συνεχές, όταν κινητοποιείται ο μηχανισμός της αγωνίας και του άγχους χωρίς υπαρκτό κίνδυνο τότε μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας να υποφέρει χωρίς λόγο.

Μπορεί ακόμη εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια και αισθάνεστε γενικευμένο άγχος, να ξεσπάσουν και κάποια σωματικά συμπτώματα.

Πώς καθησυχάζετε τον εαυτό σας;

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να διερευνήσετε γιατί έχετε ανάγκη να το κάνετε αυτό και να βρείτε τρόπους πώς να καθησυχάζετε τον εαυτό σας για να αισθανθείτε καλύτερα.

Επίσης, με τη διαδικασία της συμβουλευτικής και της γνωσιακής αναδόμησης μπορείτε να επεξεργαστείτε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις. Βοηθάει να θεσετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

  • Αυτό που φοβάμαι ότι θα συμβεί πόσο πιθανό είναι τελικά να συμβεί;
  • Πόσες φορές αυτό που φοβάμαι έχει συμβεί στην παραγματικότητα;
  • Ακόμη και αν  συμβεί πόσο καταστροφικό πραγματικά είναι;
  • Ακόμη και αν συνέβαινε πώς θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω;
  • Μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο παλιότερα; Πώς το αντιμετώπισα;
  • Τι θα έλεγα σε ένα φίλο μου αν ανησυχούσε για αυτό;
  • Υπάρχουν δεδομένα που μπορώ να χρησιμοποιήσω ως επιχειρήματα για να αντικρούσω τις αρνητικές σκέψεις;

agxos-upnos

Η αγωνία είναι μάταιο συναίσθημα

Είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι η αγωνία είναι μάταιο συναίσθημα γιατί νιώθωντας άσχημα ή ανησυχώντας για μεγάλο διάστημα δεν αλλάζει κάποιο γεγονός του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο θετική στάση στη ζωή εάν αναλογιστείτε αυτά που έχετε (τι έχετε καταφέρει ως τώρα, τους αγαπημένους ανθρώπους που έχετε γύρω σας κτλ).

Μπορεί η αίσθηση της ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε, να μας οδηγεί στο να κατευνάσουμε τις ανησυχίες μας.  Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

Αλλά μπορούμε να τις αναλογιστούμε και να τις αναπλαισιώσουμε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις για να καταπολεμήσεις το άγχος!

Άγχος: Οι σκέψεις με κυριεύουν στον ύπνο – Μου «κόβεται» η ανάσα!

Σχετικά άρθρα