Άγχος και οικογένεια: Πώς να χειριστείς συγγενή που νιώθεις ως βάρος;

Ψυχολόγος του ασθενή συγγενή μου φόρτωσε σε εμένα κατά κάποιο τρόπο τον ασθενή με την έννοια ότι όπου και να είμαι να έρθει μαζί μου εφόσον αισθάνεται καλά.

Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον πηγαίνω καλά στη δουλειά μου και δεν υπάρχει πρόβλημα να έρθει και εκείνος και ίσως να βοηθήσω να βρει δουλειά εκεί που είμαι και εγώ.

Έχω γεμίσει με ανασφάλεια και άγχος

Έχω ακυρώσει δουλειές γιατί ο ασθενής συγγενής μου κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει μια στρεσογόνα κατάσταση. Έχω γεμίσει με ανασφάλεια και άγχος.

Αν κάτι πάει στραβά, δεν θέλω να αντιμετωπίσω μελλοντικά προβλήματα. Τέτοια προβλήματα τα έχω ζήσει παλιά. Έχασα τη δουλειά μου κι άλλες τόσες στιγμές από τη ζωή μου γιατί έπρεπε να τον βοηθήσω.

Εφόσον είναι προσκολλημένη πάνω μου και δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος και χώρος και δεν είμαι ο εαυτός μου, δεν θέλω να το ζήσω αυτό.

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Διαβάζοντας όσα περιγράφεις παραπάνω αυτό που αρχικά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο ψυχολόγος του συγγενή σου «φόρτωσε» τον συγγενή σε εσένα.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί δεν είναι ο ρόλος ενός ψυχολόγου να κατευθύνει και να καθοδηγεί κανέναν ασθενή-πελάτη και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.

Νιώθει άνετα μαζί σου

Πιθανόν στο πλαίσιο της επικοινωνίας να αναφέρθηκε από τον συγγενή σου ότι νιώθει άνετα μαζί σου και να δόθηκε από τον ψυχολόγο σαν παραίνεση – συμβουλή η πιο συχνή σας αλληλεπίδραση.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και να έγιναν όλα όπως τα αναφέρεις, δεν σε υποχρεώνει κανένας να αναλάβεις την υποστήριξη και τις ευθύνες κανενός αν εσύ δεν το επιθυμείς.

Ίσως βέβαια να αισθάνεσαι άσχημα για την κατάσταση του συγγενή σου και να θέλεις να τον βοηθήσεις. Όμως πώς θα βοηθήσεις έναν άλλον άνθρωπο αν χρειάζεσαι μετά εσύ βοήθεια;

Καλό είναι να μιλήσεις με τον συγγενή σου

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω θα σου πρότεινα να μιλήσεις με τον συγγενή σου και να εκφράσεις ανοιχτά τις δυσκολίες που αντιλαμβάνεσαι καθώς και τη δυσαρέσκεια που βιώνεις.

Θεωρώ πως είναι καλύτερο να ξεκαθαρίσεις την θέση σου και τα όρια σου από την αρχή. Γιατί μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Και το μόνο σίγουρο είναι πως η επερχόμενη κατάσταση (δυσφορία) θα έχει αντίκτυπο και στους δύο.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Oι 15 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος: Τι να κάνεις από το πρωί που ξυπνάς

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Σχετικά άρθρα