Σχέση νύφης – πεθεράς: Πότε αυτός ο δεσμός γίνεται ανυπόφορος;

Από τους πιο τοξικούς δεσμούς είναι η σχέση νύφης και πεθεράς. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι δύο γυναίκες να μην μπορούν να συμβαδίσουν και πολλές φορές η ένταση και οι καβγάδες να γίνονται αβάσταχτοι.

Φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο, αν τυχόν ο σύζυγος είναι ήπιων τόνων και θέλει να είναι όλα καλά και με τις δύο πλευρές ή αν είναι αδιάφορος επιλέγοντας να τις αφήνει να τα βρουν μόνες τους, δίχως να δίνει σημασία αν επηρεάζονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Πότε αυτός ο δεσμός γίνεται ανυπόφορος;

Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι αν υπάρχουν παιδιά και κυρίως αν τα τέκνα είναι σε μια… τρυφερή ηλικία που τείνουν να δέχονται τις επιρροές του περιβάλλοντος σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα αν είναι έφηβοι.

Το κύριο πρόβλημα από τη μεριά της πεθεράς είναι ότι μια «ξένη πήρε τον γιο της μακριά από εκείνη» ενώ κύριο επιχείρημα από τη μεριά της νύφης, είναι ότι «εδώ είναι σπίτι μου και οικογένειά μου και κουμάντο κάνουμε εμείς».

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση

Και όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το πώς έχει μεγαλώσει κανείς, οι εμπειρίες του παρελθόντος και η συμπεριφορά είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση που διατηρεί ο καθένας όταν κλίνεται να αντιμετωπίσει κάτι.

Καλό είναι και οι δύο να «βάζουν νερό στο κρασί τους» και να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να βελτιωθούν τα πράματα. Είναι ένας δεσμός, ωστόσο, που εύκολα γίνεται ανυπόφορος. Ιδίως αν η μητέρα του γιου είναι χήρα και ζει μόνη της, αν μένει κοντά ή μαζί με το ζευγάρι και αν στηρίζει- ή αν βοήθησε στο παρελθόν- οικονομικά τη νύφη και τον γιο της.

Η… γραμμή του «πρέπει» και «δεν πρέπει» είναι πολύ λεπτή

Όλα τα παραπάνω είναι περιπτώσεις που η πεθερά ζητά «μέρος», και ενίοτε ίσως και να δικαιούται, μέρος από αυτό που διατηρεί ο γιος της με τη γυναίκα του.

Όμως, η… γραμμή μεταξύ του «πρέπει» και «δεν πρέπει» είναι πολύ λεπτή. Είναι σύνηθες η οικογένεια τόσο ως σύστημα όσο και κάθε μέλος της ξεχωριστά, να αντιμετωπίζει μια διατάραξη των δεδομένων και των ισορροπιών σας.

Βρες λίγο χρόνο

Η κατάσταση δυσχεραίνεται όταν έχουν συμβεί αρκετές αλλαγές στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας που κάθε ένας θεωρεί πως πρέπει να βιώνει.

Για αυτό, καλό είναι να βρεις λίγο χρόνο για να παρατηρήσεις όλες αυτές τις αλλαγές και τα νέα δεδομένα της ζωής σου προκειμένου να αυτοσυγκροτηθείς, όπως προτάσσει και ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου.

Στη συνέχεια, θα ήταν χρήσιμο και εποικοδομητικό να βρεις τον κατάλληλο χρόνο με τον σύζυγο. Στόχος να συζητήσετε για τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Πολλές φορές οι καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή καθώς και οι αλλαγές στις συνθήκες του περιβάλλοντος, παρασύρουν στην απομόνωση των συντρόφων καθώς και στην έλλειψη επικοινωνίας.

Ο σύμβουλος γάμου είναι μια λύση;

Από τη στιγμή όμως, που ένα ζευγάρι έχει χτίσει σε καλές βάσεις τη σχέση του μπορεί να δημιουργήσει συνειδητά έναν τόπο έκφρασης και αλληλοκατανόησης. Σκοπός η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την επαναφορά της εγγύτητας και οικειότητας.

Τέλος, αν για οποιοδήποτε λόγο κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, τότε υπάρχει και η λύση να μιλήσετε με έναν σύμβουλο γάμου ή έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας εκπαιδευμένο στη συμβουλευτική ζεύγους. Ας ακούσει ο ένας τον άλλο και ας εκφραστούν οι διαφορετικές απόψεις ώστε να επιτευχθεί η μεταξύ σας ισορροπία.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Αλκοολικός σύζυγος: Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Ο σύζυγος είναι προσβλητικός και ζηλιάρης – Έχω χάσει την υπομονή μου

Σχετικά άρθρα