Γιατί τα παιδιά είναι βίαια με τα ζώα; Πότε να ανησυχήσετε;

Το 3χρονο παιδί σου πατάει την ουρά της γάτας, τα 5χρονο ανιψάκι σου έχει την τάση να… αναποδογυρίζει έντομα και εκείνα να μην μπορούν στη συνέχεια να περπατήσουν… Ο 9χρονος γείτονας φυλακίζει κάμπιες σε κουτάκια από σπίρτα (μήπως το έκανες κι εσύ μικρός;)…Ή κάτι πιο κλασικό: το παιδί σου πατάει τα μυρμήγκια και τα σκοτώνει; Σημάδια βίαιης συμπεριφοράς παιδιών στα ζώα… Πρέπει να σε ανησυχήσουν;

Από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα, επιστημονικές έρευνες είχαν καταδείξει ότι η βία στα ζώα συνδέεται με παραβατική και βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή. Όλοι οι… μεγάλοι εγκληματίες της εποχής είχε αποδειχθεί ότι στην παιδική τους ηλικία ήταν βίαιοι απέναντι σε ζώα…

Από την άλλη, οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στη φυσική περιέργεια των παιδιών να ανακαλύψουν τον κόσμο και στο… βασανιστήριο που μπορεί να κάνουν σε αθώα ζωάκια;

Παιδιά που κακοποιούνται…

Έρευνες που μελετούν το κίνητρο πίσω από την παιδική βία απέναντι στα ζώα έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που φέρονται πολύ βίαια έχουν και τα ίδια υποστεί βία μέσα στην οικογένεια. Οπότε τα παιδιά, μιμούμενα τη βία που έχουν τα ίδια υποστεί, φέρονται βίαια στα ζώα. Οι ειδικοί άλλωστε θεωρούν ότι η βία στα ζώα είναι ένας παράγοντας για να διερευνήσουν άλλες μορφές βίας μέσα στην οικογένεια.

kakopoiisi

Τα κίνητρα πίσω από την παιδική βία απέναντι στα ζώα

Αν και δεν έχουν γίνει επίσημες έρευνες που μελετούν τα κίνητρα των παιδιών για τη βίαιη συμπεριφορά τους, υπάρχουν κάποιες απαντήσεις τους σε συνεντεύξεις που δίνουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες

  • Περιέργεια ή εξερεύνηση
  • Πίεση της παρέας (σαν μια τελετή… μύησης στην παρέα, αλλιώς μπορεί να μη γίνει αποδεκτός)
  • Βαρεμάρα
  • Καταναγκαστική συμπεριφορά (δέχεται πίεση από κάποιον πιο δυνατό για να το κάνει)
  • Δέσιμο με ένα ζωάκι: το παιδί σκοτώνει το άλλο ζωάκι που απειλεί τον… φίλο του
  • Φοβίες: επειδή τα φοβάται, τα σκοτώνει
  • Μίμηση των γονέων: αν οι γονείς είναι βίαιοι απέναντι στα ζώα, στο παιδί τους ή μεταξύ τους
  • Μέσο για να ασκήσει συναισθηματική βία πχ χτυπάει το κατοικίδιο του αδερφού του για να τον πληγώσει

Οι τύποι των παιδιών που κακοποιούν

Αν θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια κατηγοριοποίηση των παιδιών που κακοποιούν τα ζώα, θα καταλήγαμε στους παρακάτω τύπους:

paidi gata1

Το παιδί που πειραματίζεται (ηλικίες 1-6 ετών)

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν παιδιά 1-6 ετών που δεν έχουν κατακτήσει την ωριμότητα που τους επιτρέπει να κατανοήσουν ότι και τα ζώα πονάνε, υποφέρουν και μπορεί και να… πεθάνουν… Μπορεί να είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με ζωάκι και του φέρεται σαν να είναι παιχνίδι.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και από την ανάπτυξή του. Ωστόσο, πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν είναι οκ να συμπεριφέρεται βίαια στα ζώα, όπως δεν είναι οκ να συμπεριφέρεται βίαια στα άλλα παιδάκια. Χρειάζεται εκπαίδευση και προτροπή στη φροντίδα, την ενσυναίσθηση και την τρυφερότητα. Και το παιδί θα μάθει και θα καταλάβει.

Το παιδί που φωνάζει για βοήθεια (ηλικίες 7-12 ετών)

Εδώ δεν πρόκειται για έλλειψη παιδείας. Το παιδί γνωρίζει ότι η βία είναι κάτι κακό. Αλλά προβαίνει σε αυτή την πράξη για να του δώσουν σημασία οι ενήλικες. Συνήθως κρύβεται κάτι πιο βαθύ πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά και πρέπει να το ψάξετε. Μπορεί να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή να δέχεται  bullying στο σχολείο…

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εδώ οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού το παιδί γιατί δεν είναι “φυσιολογικό” να βασανίζει τα ζώα επίτηδες ενώ ξέρει ότι τα πληγώνει…

Το παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς (ηλικίες 12+)

Ο έφηβος που βασανίζει ζώα είναι σίγουρο ότι εμφανίζει και άλλα στοιχεία… παραβατικής συμπεριφοράς. Πολλές φορές είναι η παρέα που το επηρεάζει. Και για να είμαστε ακριβείς, οι κακές παρέες!

Πώς το αντιμετωπίζετε: Πρέπει να… τρέξετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού γιατί το παιδί σας μπορεί να είναι σοβαρά μπλεγμένο!

Πηγή: PsycholodyToday

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συνδέεται η κακοποίηση των ζώων με την ενδοοικογενειακή βία;

Παιδί και κατοικίδιο: ποια τα οφέλη να μεγαλώνουν μαζί;

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα