Κομισιόν: Διόρθωσε το ΑΕΠ του 2020 – «Παράθυρο» για το αφορολόγητο!

Ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,2% για το 2019 και το 2020, παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με το εαρινό πακέτο προβλέψεων.

Φαίνεται πως η χώρα μας αναμένεται να φτάσει υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης το επόμενο διάστημα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, «βοηθούμενη από τις βελτιώσεις στην εσωτερική ζήτηση». Την περασμένη χρονιά κατέγραψε ανάπτυξη 1,9% που βασίστηκε κυρίως στην «έντονη εξαγωγική δραστηριότητα».

Πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

«Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης σημείωσε πλεόνασμα το 2018 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Έτσι προβλέπεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους το 2019 και το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, το δημόσιο χρέος αναμένεται να αρχίσει μια καθοδική πορεία. Βέβαια, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι πρέπει να ελέγχονται», επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «με την πραγματική αύξηση των εξαγωγών στο 8,7%, η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά τόσο στα αγαθά όσο και στις υπηρεσίες. Ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν υποτονικές».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις ανακάμπτουν

Επίσης, για το 2020 η Επιτροπή προβλέπει πως θα σημειωθεί ανάκαμψη στις ιδιωτικές επενδύσεις, «παρότι το αυξανόμενο κόστος εργασίας θα συμπιέσει το περιθώριο κερδών κάποιων εταιριών, περιορίζοντας άρα την προοπτική επενδύσεων χωρίς επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση».

Τα κύρια χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι, όπως αναφέρεται, «το ακόμα μεγάλο κενό παραγωγικότητας, τα αυξανόμενα οφέλη των προηγούμενων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων και τα ανώτατα όρια στις δαπάνες υγείας και στις προσλήψεις, που βοηθούν να παραμένει η δυναμική των δαπανών υπό έλεγχο».

«Παράθυρο» για το αφορολόγητο!

Αναφορικά με το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί για το 2020, αλλά η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του, η Επιτροπή φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα προς το παρόν, αλλά αφήνει ανοιχτό… παράθυρο διαπραγμάτευσης.

«Kατά την πάγια τακτική, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως. Η εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020. Θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πράσινο «φως» για τη δόση – Η έκθεση της Κομισιόν

Επαφές κυβέρνησης – Θεσμών: Τι γίνεται με τα μέτρα ελάφρυνσης

Σχετικά άρθρα