ΟΑΕΔ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα των 240 ευρώ

Το επίδομα των 240 ευρώ αποτελεί οικονομική… ανάσα για χιλιάδες ανέργους οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στην τακτική 12μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι αυτής της επιδότησης, είναι ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν διαθέτουν ή δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το τακτικό επίδομα ανεργίας. Έτσι παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες.

Το ύψος της επιδότησης ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και με τον νέο μισθό αγγίζει τα 240 ευρώ.

Πώς μπορείς να το πάρεις

Μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι οι- τουλάχιστον- 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.

Παράλληλα, ο ωφελούμενος δεν πρέπει να υπάγεται σε κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων, όπως οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Τέλος, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως αυτό αποδεικνύεται από το πλέον πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας.

Για παράδειγμα, για το έτος 2019 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 11.738,81 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο ασφαλισμένος, στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μία φορά στο ίδιο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο κατά την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.

Αναλυτικά, τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  • το πρόσφατο εκκαθαριστικό ή αντίγραφο,
  • το δελτίο ανεργίας σε ισχύ και
  • το ΙΒΑΝ δικαιούχου.

Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας ή της τελευταίας απασχόλησής, ηλεκτρονικά πατώντας εδώ αλλά και μέσω ΚΕΠ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φορείς κοινωνικής ασφάλισης: Ποιοι εξαιρούνται από τη ρύθμιση οφειλών

Σας αφορά: Μέχρι πότε παρατείνεται η πληρωμή φόρου

Με ανήλικο παιδί και 5000 ένσημα, πότε βγαίνω στη σύνταξη;


Σχετικά άρθρα