Μεγάλη άσκηση για χημικό πόλεμο στο μετρό της Νέας Υόρκης

Τριήμερη άσκηση για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με χημικά όπλα στο μετρό διεξάγει η αστυνομία της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven στο Λονγκ Άιλαντ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, που ξεκίνησε την Τρίτη και διεξάγεται επιλεκτικά σε περιοχές των πέντε διοικητικών διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης, οι αστυνομικοί διοχετεύουν κάθε πρωί για μισή ώρα χαμηλές συγκεντρώσεις αβλαβών αερίων στα τούνελ του μετρό και τους δρόμους του Μανχάταν.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εγκατέστησε αισθητήρες και συσκευές παρακολούθησης στις περιοχές διεξαγωγής της άσκησης, οι οποίες θα καταγράψουν πώς διασκορπίζονται οι αβλαβείς υπερφθοράνθρακες στις σήραγγες του μετρό. Στόχος είναι να μελετηθεί λεπτομερώς η ροή του αέρα επάνω και κάτω από το έδαφος.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν τις αρμόδιες Αρχές να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για την προστασία του πληθυσμού στην περίπτωση βιολογικού πολέμου.

Για παράδειγμα η άσκηση θα βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να αποφασίσει ποιες γραμμές του μετρό θα κλείσει στην περίπτωση επίθεσης με χημικών, ώστε να εμποδίσει την κυκλοφορία του μολυσμένου αέρα. Το κοινό ενημερώθηκε νωρίτερα για την άσκηση ώστε να μην προκληθεί πανικός.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σχετικά άρθρα